Första gången i Paris

Louisewinberg
Reseguiden, besökt 35 länder

Bild: Louise Winberg
Paris slutar aldrig att locka oss med sina vackra hus, mysiga caféer och fantastiska shopping. Strosa i parker, frossa i god mat och lev lite extra i romantikens huvudstad nummer ett.
Publicerad 18 september 2011

Om det finns ett ord som ska beskriva Paris bäst, så är det romantiskt. Till och med tunnelbanan, Le Métro, är romantiskt snygg, med sina skyltar i snirklig och blomprydd Jugendstil. Magnifika renässansbyggnader och monument skapades på 1500-talet och lade grunden för en unik stadsbild. Under 1800-talet skapades det moderna Paris med sina långa boulevarder, vackra sekelskifteshus och välplanerade parker.

Det finns också ett Paris med futuristisk arkitektur, där det nya möter det gamla på ett spännande sätt. Ett exempel är ingången till konstmuséet Louvren, där ingången består av en glaspyramid. Ett annat den nya Triumfbågen La Grande Arche, som står ute i finanskvarteren La Défence, väster om centrum.

Promenera genom Paris

Paris är en perfekt stad att promenera i. Vandra på broarna över Seine, strosa i det mysiga området Montmartre. Här ligger den vackra vita basilikan Sacré-Coeur på en höjd över staden, med fantastisk utsikt. Promenera är också en utmärkt aktivitet i de Latinska kvarteren.

Över hela staden finns caféer att stanna till på för en paus. Flanera längs trädkantade Champs Élysées och se de lyxiga butikerna rada upp sig som ett pärlband utmed boulevarden. Vid toppen av gatan ligger Triumfbågen. Missa inte ett besök vid katedralen Notre Dame med sin gotiska unika utformning, eller ett besök i den vackra parken Jardin du Luxembourg, med sina många gångar, vackra träd och statyer.

Ett vattenhål för den shoppingtörstige

Paris är modets meckastad. Här finns både lyxiga varuhus, medeldyra märken och en uppsjö av prisvärd och fantastisk vintage. Marais-kvarteren är en perfekt utgångspunkt för shopping. Men fastna inte i de internationella varuhuskedjorna på Rue de Rivoli. Fortsätt istället in på Rue Vielle du Temple, Rue des Rosiers och Rue des Francs Bourgeois som har massor av charmiga butiker. Här finns schysta kläder, skor, konst och roliga småpryttlar.

Varuhuset Galeries Lafayette är en klassiker i modesammanhang, och här finns alla stora märken. Europa bästa och kanske största second hand-butik heter Kiliwatch och ligger på 64 Rue Tiquetonne. Här hittar du massor av retrotrendiga kläder, skor och prylar.

Restauranger och caféer

Precis som Paris är en modestad – så är det smaklökarnas med enormt utbud av restaraunger och caféer i alla prisklasser. Ett tips är Le Pain Quotidien, som är ett schyst ställe med en grym brunch på söndagar. Här serveras ekologisk mat och restaurangen har sitt eget surdegsbageri med bröd som sänt från himlen. Ligger på 18 Place Marché St Honoré och 18 Rue des Archives.

Hippa stället Le Kong börjar bli något av en legend i restaurangsammanhang och har synts i bland annat sista säsongen av tv-serien Sex and the City. Restaurangen har inredning av Philippe Starck och en makalös utsikt för Seinefloden. Du hittar den på 1 Rue du Pont-Neuf.

Så tar du hit och runt

Det går flyg till Paris från flera orter i Sverige samt Köpenhamn och Oslo. Det finns tre flygplatser i Paris, Beauvais, Orly och Charles De Gaulle. Det går buss till centrum från samtliga flygplatser.

Från Charles De Gaulle och Orly kan du åka tunnelbana. Det går givetvis också taxi. Från Charles De Gaulle kostar det mellan 40 och 70 euro och från Orly mellan 25 till 50 euro, beroende på vart du ska. Inom Paris tar du dig lättast med tåg och sedan tunnelbana. Det är ett välfungerande nät som är lätt att förstå. Enkelbiljetter köper du i automat eller lucka vid respektive station.

Hitta billiga resor till Paris, Île-de-France, Frankrike här.

Resor med flyg och hotell till Paris

Flyg till ParisHotell i Paris


Annonser:

Erbjudanden Paris