Flytta utomlands - bo i ett annat EU-land

Teresen
Reseguiden, besökt 8 länder

Foto: Thinkstock
Jobb, värme eller kärlek - funderar du på att flytta utomlands? Det finns några saker du ska tänka på innan flyttlasset lämnar Sverige, som var du ska vara folkbokförd och betala skatt.
Publicerad 6 september 2013

Tröttnat på Sverige och sökt ett spännande jobb utomlands? Pensionär och längtar efter värme året om? Eller hittat kärleken i ett annat land? Då är du inte ensam. Var 20:e svensk är bosatt utomlands och sedan 1970 har en miljon svenskar lämnat landet (Göteborgs universitet 2012). I den här artikeln fokuserar vi på flytt inom EU-länderna för dig som tänker stanna borta i mer än ett år.

Välj vilket EU-land du vill

Du har rätt att bo i vilket EU-land du vill, om du arbetar, driver eget företag eller är pensionär. Det enda som gäller är att du måste kunna försörja dig själv och ha sjukförsäkring. Flyttar du inom EU och har svenskt medborgarskap behöver du inget uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Samma sak gäller om du flyttar till Island, Liechtenstein, Norge eller Schweiz.

Folkbokför dig i nya landet

Flyttar du inom EU och stannar i mer än tre månader måste du registrera dig hos myndigheterna. Ska du vara borta i mer än ett år folkbokför du dig i det nya landet. Det kan du göra redan första dagen i landet. Du blir då avregistrerad i Sverige. Undantaget är om du är statsanställd och ska jobba för den svenska staten, då fortsätter du att vara folkbokförd i Sverige. Blir du sjuk har du som folkbokförd i det nya landet rätt till sjukvården som finns där. Anmäl din flytt hos Skatteverket. Kontakta även Försäkringskassan för att ta reda på vilka blanketter du kan behöva.

Du behåller svenskt medborgarskap

Flyttar du utomlands behåller du alltid ditt svenska medborgarskap. Du har även kvar ditt personnummer.

Betala skatt där du arbetar

Du betalar alltid skatt i det land du arbetar. Du behöver alltså inte betala skatt i både Sverige och det nya landet.

Rösta i val - dessa får du delta i

Du får rösta i svenska riksdagsvalet, men inte i valen till landstings- eller kommunfullmäktige. Efter tio år måste du själv anmäla dig till Skatteverket för att få fortsätta rösta. Som EU-medborgare får du rösta i val till Europaparlamentet och landets kommunala val.

Körkort utomlands

Ditt svenska körkort gäller i hela EU och du får köra bil i ditt nya land. Du kan bara förnya körkortet i det land du är folkbokförd.

Vara pensionär och flytta utomlands

Flyttar du som pensionär och svensk medborgare till ett annat EU-land får du ta med dig din pension. Du har rätt till det nya landets sjukvård. Är du i Sverige har du dessutom rätt till svensk sjukvård, men måste då ha intyg från Försäkringskassan. Har du arbetat i flera olika länder får du pension från alla.

Flytta utomlands med barn

Är ditt barn under 16 år måste båda vårdnadshavarna skriva under Skatteverkets anmälan om flytt.

Länktips
- EU-upplysningen om att bo utomlands >>
- EU:s hemsida om att bo utomlands >>

Sista minuten weekend