Fethyie – det gömda paradiset

Linnwiklundw
Medlem sedan 2013, besökt 12 länder

Foto: linnwiklundw, medlem sedan 2013
Foto: linnwiklundw, medlem sedan 2013
Turkiet har inte alltid varit ett attraherande semestermål för svenska resenärer, men de senaste 10 åren har vi börjat upptäcka deras gömda paradis mer och mer. Här guidar Reseguidens medlem Linn, alias Linnwiklundw, till sin turkiska favorit.
Publicerad 3 juni 2013

Många väljer Grekland, men Fethyie är det nya resemålet du skall kika in inför sommaren. Maten, naturen och kulturen återspeglas starkt och det känns nästan i luften att du är där. Med en mängd olika destinationer för alla målgrupper finns det mycket att välja på. Hittils har de flesta valt att besöka de två mer välkända städerna Antalya och Alanya. Kända för stekande sol och bad blandat med långa nätter fyllda med fest och dans har gjort att både unga partyälskare och familjer dragit sig till de välbyggda resorten runt omkring, men även kändiseliten har spottats åka dit.

Men är du kanske ute efter något utöver det vanliga? Något annorlunda? I sydvästra Turkiet, inte långt ifrån Marmaris, hittar du den mindre omtalade byn Fethiye. Stor nog för att rymma tillräckligt med underhållning och sevärdigheter men liten nog för att du skall slippa för mycket väsen och trafik.

Boende

Hotell Leetonia är något utöver det vanliga. Beläget på en halvö och vad som känns som en by i sig går det inte att inte njuta av en vistelse här. Två poolområden, två sandstränder, klippor, 3 restauranger, spa, kvällsshower, egen klubb, flera barer, aktiviteter som tennis, vindsurfing, dans, yoga, listan är lång och det går inte att beskriva utbudet om du inte sett det med egna ögon.

Stadsliv

Rätt över viken ligger byn Fethiye, med en ynka båttur med hotellets egna skepp kan du ta dig dit på endast 5 minuter. Här finns en fin fiskehamn, marknader, affärer, barer, restauranger och allt erbjuds på det där vänliga, lugna, inbjudande sättet som gör att du känner dig bekväm och tillfreds. Shoppingen i Old Town bjuder på handgjorda smycken och accecoarer, klänningar, skor, skjortor och mycket mycket mer. Restaurangutbudet är fräscht men samtidigt inte förstört av turister, den turkiska kulturen lyser igenom det flesta och maten är gudomlig. Känner du att du vill stanna ända in i natten? Då finns det ett stort utbud av barer och klubbar som har öppet hela nätterna för att du skall kunna dansa loss till internationella och nationella rytmer. Ta dig hem gör du enkelt med en kort taxiresa.

Aktiviteter

Saklikent Gorge är ett måste enligt alla som varit i Turkiet! Besök detta område för en heldag ute utöver det vanliga. Vandra genom fantastiska välbevarade raviner och vatten och upplev något du högst troligt aldrig upplevt förut. Blir du törstig kan du ansluta dig till en av deras barer, vilket också kan vara ett perfekt coh välförtjänt avslut på dagen. En annan unik upplevelse är sjöhästdykning, något som du kan uppleva med båt från ECE-marinan.

Dessa dykinstruktörer specialiserar sig på just sjöhästar, så de vet exakt var och när du skall ner i vattnet med din snorkel.Hästälskare? Eller skulle du vilja prova något nytt? På Desperado Horse Ranch får du möjligheten att uppleva ridning som du sett på film. Rid längs med stranden, i vattnet eller bland naturen – en upplevelse du sent kommer att glömma.

Historia

Varför inte besöka den berömda spökstaden Karmylassos? Denna lilla by tillhörde en gång i tiden grekerna, men år 1924 blev de tvångsförflyttade och sedan dess har den varit övergiven. Bortsett från gamla spöken och ruiner kan du njuta av usikten då den är belägen på en kulle.

Sol & Bad

För den som älskar att slappna av på stranden och svalka sig i det kristallblåa havet så finns det andra stränder att besöka än de som tillhör hotellet. Oludeniz och Gemiler Island är två välbesökta stränder med lugna vattendrag, perfekt för barnfamiljen eller för dig som önskar miljöombyte för en dag. Om du verkligen vill gömma dig från befolkning är ännu Kabak Koyu tillängligt. Den lilla bukten har ännu inte invaderats av turismen så här finner du lugnet om så önskas.

För barnen

Sultans Aqua City ger barnen det dom älskar, fart och fläkt! Ruchkanor för alla storlekar blandat med andra aktiviteter som pingis, lekar eller billiard. Barnen kommer att sova gott den här kvällen.

Transport

Idag erbjuder många flygbolag resor till Turkiet, närmaste staden att flyga till för att åka till Fethiye är Dalaman. Dalaman når du på cirka sex timmar och transporten från flygplatsen till hotellet ligger på cirka en timme, beroende på vilken transport du väljer. Då det kan tyckas långt för vissa så är det värt det, när du upplevt Letoonia Hotell och Fetihye vill du aldrig åka tillbaka hem.

Resor till Marmariskusten och Fethyie


Charter till Turkiet