Fantastiska rivieror i Norra Europa

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: iStock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: iStock
Foto: iStock
Vita kilometerlånga sandstränder, lokal mat och låga priser - vi guidar dig till norra Europas olika rivieror.
Publicerad 21 maj 2024

Den tyska rivieran, strandliv möter charmiga kustbyar

Den tyska rivieran överraskar med fina vita sandstränder, lyxiga spa och klart vatten längs Tyskland östersjökust. Den tyska rivieran saknar kanske glamouren som finns i Nice och Cannes. Men längs Kiel-kustens strandstäder, bland annat orten Laboe, finner du istället charmiga fiskebyar och historia blandat med vackra stränder, skärgårdar och vacker natur. Kühlungsborn ligger längre österut med kritvita stränder och restauranger som serverar allt från lokalrökt fisk och tysk öl till tyska specialiteter och internationella rätter.

Norra Tyskland är också känt för sina solstolar, “Strandkorber”. Det är en slags korgstolssoffa som skyddar mot sol och vind och skapar en privat atmosfär. Låt dig också frestas av prisnivån som är lägre än i Sverige på allt från mat till spa och shopping. Hit tar du dig exempelvis med Kiel-färjan, och därifrån fjordbåten till de idylliska badorterna som många svenskar går miste om. Du kan också flyga hit, enklast är till Hamburg och därefter tåget i cirka 30 minuter till Kiel – eller att köra bil från Sverige.
Se alla resor till Tyskland.

Den engelska rivieran, hitta medelhavskänslan här

Under sommarmånaderna bjuder södra England på en hel drös av fantastiska semesterorter, och Torquay är själva drottningen av den brittiska rivieran. Här får du äkta Medelhavskänsla med palmer, surfare, skaldjur och 35 kilometer sandstrand. Brixham´s Fish Market förser fisk- och skaldjursrestaurangerna med färsk fångst varje dag. Ett annat semesterparadis är Isle of Wight. Ön ligger en kort båtresa från marinan i Southampton. Här möts du av små byar med kullerstensgator, pubar, vingårdar och kilometerlånga stränder och vacker natur.

Det är också en stor festival här varje sommar som lockar mycket människor. Städerna Bournemouth och Poole ligger bara en timme från Southampton, och kan enkelt kombineras med Isle of Wight. Det här är en av de mest populära badorterna, med palmer, shopping, långa och breda stränder samt Englands varmaste klimat. Här finner du också ett hett nattliv blandat med kultur och historia. Det enklaste sättet att resa till Englands semesterorter är att flyga till London och åka vidare med tåg. Vill du vara flexibel bör du hyra bil för en oförglömlig roadtrip.
Se alla resor till England.

Den polska rivieran, prisvärt och nära

De spännande storstäderna i Polen blir mer och mer populära för weekend-resor. Det är inte alla som vet att förutom shopping, spa och god mat, så har Polen också en lång, vit kustremsa, bra priser och pittoreska byar. Du finner den polska rivieran på sträckan mellan Swinousjie och Gdansk, med sommarorterna Gdynia och Sopot. Romantiska Sopot är en spa-ort, kallad för Polens St. Tropez.

På västsidan av rivieran finner du semesterorten Miedzyzdroje, en av de mest populära orterna på grund av sina vita stränder, kilometerlånga strandpromenad, mysiga barer och restauranger. Den polska rivieran kan du enkelt kombinera med storstadslivet och stadsstranden Sobieszewo i Gdansk eller spa i Sopot. Så får du god mat, spa och strandliv för en billig peng. Från juni till september är det svenskt behagligt sommarklimat här.
Se alla resor till Sopot.

Den lettiska rivieran, från folkliv till spalugn

Bara en 30-minuters tågresa från Riga finner du kilometerlånga och vita sandstränder i semesterorten Jurmala. Förutom att det är ett populärt spa-resmål så är det också billigt, du kan verkligen skämma bort dig själv med en mängd spabehandlingar. De mysiga gatorna i den lilla badorten med 50 000 invånare löper längs stranden och har ett stort utbud av nöjen, restauranger, barer och affärer.

Om du reser hit med din familj kan du tillbringa en dag på Līvu aquaparks - den största vattenparken i de baltiska länderna. Bo ett par nätter på ett av de stora och moderna Spa-hotellen direkt på stranden eller med idyllisk charm i den hemtrevliga trävillan Aparthotel. Normalt är sommartemperaturen här 25 grader, men skalan kan gå upp till 30 grader. Du får mycket pengar här. En taxi från Riga till Jurmala kostar inte mer än 150 kronor (ca 4 mil).
Se alla resor till Lettland.

Den danska rivieran, testa en cykelsemester

Knappt en timma från Köpenhamn finner du en av norra Europa vackraste rivieror. Den danska rivieran består av en 230 kilometer lång kustlinje på Själland som sträcker sig från Sejeröbukten i väst till Öresund i öst, och är det perfekta familjeresmålet. Här finner du tusentals av söta sommarhus, hundratals konstnärer och museer, och vita, mjuka stränder som är mycket barnvänliga.

Det är särskilt populärt att cykelsemestra här då terrängen är platt. ”Castle route” är en cykeltur för dig som vill upptäcka kungliga slott. Cykelturerna längs väg 105 och 110 tar dig inåt landet där du kan njuta av lugnet i skogarna och en av Danmark nationalparker. På menyerna är det lokal mat som står i fokus. Berömda stränder längs danska rivieran är Rørvig, Gudmindrup, Tisvildeleje och Hornbæk. Räkna dock med ett högre prisläge än om du beger dig till Baltikum eller Polska rivieran, på plussidan är dock att vi inte behöver åka långt för att få uppleva Danmark.

Psst! Ett annat sommarresmål i Danmark är ön Bornholm. Du får en verklig sommarkänsla på Dueoddes kritvita strand, där den fina sanden knarrar under dina fötter. Stranden har Blå Flagg och nämns som en av Europas vackraste stränder - även kallad Danmarks lilla “Karibien”.
Se alla resor till Danmark.


Semestra i norra Europa