Familjeäventyr i Kroatien

K_attis
Medlem sedan 2008, besökt 12 länder

Foto: k_attis, medlem sedan 2008
Foto: k_attis, medlem sedan 2008
Hur gör man för att planera att resa runt på olika ställen i Kroatien som en grupp om fyra familjer med tonårsbarn? Det vet Reseguidens medlem Katarina, alias "K_attis". Här guidar hon till en fartfylld semester på Kroatiens riviera.
Publicerad 13 augusti 2012

Det började, som säkert många resor gör, med en kväll i glada vänners lag där diskussionen om kommande sommarsäsong och semesterdestinationsdilemmat uppstod. Efter lite dividerande och kompromissande kom vi oss fram till att Kroatien nog var det land som lockade mest. Vi hade hört mycket positivt om resmålet och det som lockade mest var de fina badvattnen, god mat, gott vin, shopping och umgänge med en grupp som till slut blev till 19 personer! Eftersom vi började planera resan endast fyra månader innan avresa, hade vi nu en tuff uppgift framför oss. Vi ville ju gärna hålla rimliga priser på resan eftersom vår grupp bestod av fyra familjer med flera tonåringar.

Typ av boende

Första frågan som kom upp var om vi ville bo på hotell eller hyra hus. Vi tänkte i banorna att vi lättare skulle kunna umgås och att det faktiskt skulle vara lite trevligare med att hyra hus, även om vi skulle sakna hotellfrukosten. Vi började leta på nätet och upptäckte ganska snart att vi var sent ute, framför allt för att vi ville få plats allihop under samma tak, men ändå ha möjlighet till lite avskildhet. Vi skickade iväg lite förfrågningar och fick en del avslag med faktiskt lite spydiga kommentarer om att ”sådana hus borde ni ha bokat för ett år sen”. Till slut fick vi in två intressanta svar, ett från Kroatiensolresor ett hus på ön Brac (uttalas Bratch) och ett från Kroatienspecialisten, ett hus på fastlandet i en lite ort som hette Promajna. Vi bestämde oss raskt för att boka en vecka i vartdera huset, vi ville passa på att se två olika platser i Kroatien. Villa Princess (ön Brac i Pucisca) kostade för oss 19 personer 44 793 kr för en vecka i juni och Villa Ana Marija (Promajna) kostade 33 231 kr för en vecka. Båda husen hade sin charm men skilde sig åt på många sätt. Den bästa servicen och upplevelserna fick vi från Kroatiensolresor men för oss det bästa och mest prisvärda huset var med facit i handen huset på fastlandet.

Brac

Vi kom till Brac mitt i natten efter att ha landat i Split vid 20-tiden på kvällen. Vi blev upphämtade på flygplatsen av den transfer som Kroatiensolresor ordnat för oss. Vi kördes till hamnen varifrån färjan till Brac skulle avgå och fick vänta i hamnen i nästan två timmar. Vi fördrev tiden med att äta en lättare middag på närmaste ställe vi kunde hitta. Det blev den Kroatiska specialiteten Çevapçiçi (tänk en kryddigare variant av våra köttförsjärpar i pitabröd) i och till den en kroatisk ljus öl, Karlovacko. Kändes väldigt rätt att starta vår semester på detta sätt. Färjan kom och vi åkte ombord med vår transferbuss och efter ungefär ytterligare två timmar var vi äntligen framme vid vårt hus i Pucisca. Dessvärre kunde inte vår transferbuss köra ända fram till vårt hus och de sista 60 metrarna till huset bestod av en mycket brant backe emellan husen. De stackars boende väcktes säkert när vi alla 19 kom dragandes på våra väskor mitt i natten. Efter en branta backe var det ytterligare några trappor upp till huset och efter denna sista nattliga prövning möttes vi av husets ägarinna Mimmi med make samt ett stort fat med bakelser med eget inhemskt rött vin. De hade jobbat fram till att vi anlände, med att färdigställa de sista detaljerna och vi var dem allra första hyresgästerna i det helt nybyggda huset. Det vi såg på morgonen efter när vi ställde oss på balkongerna till vårt hus var en helt fantastisk utsikt. Sällan man får se något så magiskt vackert.

Pucisca

Pucisca är en sömnig liten by med trånga gränder och mycket sparsamt med butiker ingenting för den som är shoppingslysten men det man behöver mest det finns även ett apotek fast med begränsade öppettider. Restauranger fanns en del där det var ungefär likadana rätter på allihop. Det som förvånade oss mest var att dem hade mycket gott och fint kött. Tillbehör som serverades till detta kött var i stort sett alltid Ajvar relish, en paprikasås med varierande styrka. På torget hittade vi en trevlig liten krog där man kunde sitta i skuggan från träden och titta ut i den vackra bukten och sippa på en god drink på väg hem från badet på eftermiddagen.

Utflykter Brac – Zlatni Rat och Lovrecina

Brac är en ö med en kuperad terräng med höga berg och slingrande vägar med skräckinjagande stup. En dag tog vi oss till andra sidan ön med buss till den berömda Zlatni Rat, den gyllene udden. En plats som man har sett på många vykort och som marknadsförs som Kroatiens vackraste strand. Tyckte nog att den var ganska överreklamerad, vi upplevde kanske inte den bästa sidan av den eftersom vi på eftermiddagen blev överrumplade av ett ordentligt skyfall. Det fanns i alla fall en trevlig bar med sköna loungesoffor där man kunde sitta och njuta av en drink eller en cappuccino. I området fanns även en stor restaurang där vi hamnade för att inta lunchen god mat men lång väntetid. Desto trevligare upplevde vi att stranden som kallades för Lovrecina var. Dit tog vi oss med lokalbussen från Pucisca. Det var långt att gå från vägen ner till stranden men det var det värt. Trevligt och badvänligt och inte alls mycket folk, även här fanns en liten lunchrestaurang med det allra nödvändigaste.

Fest med lamm i bergen

Vår hyresvärdinna ordnade efter förfrågan en liten lammfest uppe i bergen åt oss. Vi blev körda med buss till en gård som födde upp lamm där hade dem dukat upp med så mycket lammkött och vin som vi kunde äta och dricka. Efter maten dök det plötsligt upp en grupp inhemska musiker som enligt Mimmi var den mest kända gruppen på Brac, Kantaduri, det var ett överraskande och mycket trevligt inslag som verkligen höjde feststämningen. Som avslut på middagen serverades det kroatisk snaps vilket man förresten blev bjuden på hos många restauranger som vi besökte under semestern. Den kroatiska snapsen, Sljivovica, är ett sorts fruktbrännvin som låter väldigt mycket godare än vad den smakar.

Vidova Gora

På hemvägen stannade vi vid utsiktsplatsen på Vidova Gora som är det högsta berget på ön Brac, 778 meter över havet med en fantastisk utsikt ganska tufft för den med höjdskräck.

Promajna

Efter en vecka på Brac kändes det bra att ta sig vidare mot nya äventyr och en ny plats att utforska. Vi tog en annan färja som gick mellan Sumartin och Makarska, i stället för att åka omvägen om Split. Färjan tog en timme och biljetter köpte vi precis vid färjeläget. När vi kom fram till Makarska stod det ett stort antal taxibilar och väntade, det var bara att hoppa in. Vi kom fram till huset lite tidigare än den överrenskommen incheckning, men vi fick ställa våra väskor på den stora terrassen och gav oss sedan ner på den lilla byn för att inta lite lunch. Jag tror att det var där på den första restaurangen som vi fick smeknamnet ”the big group of swedes”. Ryktet spred sig och jag vet inte om dem blev glada eller förskräckta när vi dundrade in på den ena restaurangen efter den andra under den kommande veckan. Vårt hus var jättefint, tre våningar med stora ytor och flera små lägenheter i huset, alla kunde få en stund av avskildhet om man så önskade. Det fanns även bra sällskapsutrymmen och en fin pool. Det finns även en matbutik i närheten.

Utflykter från Promajna

Det finns en jättefin stor strand att bada vid i Promajna med en del aktiviteter att sysselsätta sig med. Våra ungdomar provade nog de flesta, allt från parasailing till vattenskoter och klätterberg.

Baska Voda

Från Promajna kan du promenera längs vattnet till Baska Voda. Baska Voda är en något större by där det finns betydligt fler restauranger och butiker samt en imponerande hamn med många fina båtar att titta på. Ta med vatten att dricka och ha bekväma skor, det är en bit att gå och det blir ganska varmt, på vägen finns det även fina stränder att gå ner och ta sig ett dopp på. Bli inte förvånad om du ser många nudister längs strandpromenaden.

Makarska

En kväll tog vi bussen in till Makarska, det var jättetrevligt! Här finns många bra restauranger och en marknad där du kan fynda kläder, väskor och skor mm. Bussen tillbaka kom aldrig så till slut började vi leta taxibilar vilket det också var ont om men när första taxin gått med första gruppen kom det en buss som förbarmade sig över oss stackars trötta turister.

Menyerna på restaurangerna i Kroatien, i alla fall på dem platser vi rörde oss, var förvånansvärt snarlika varandra. Vi slogs av att vi inte såg några direkta utländska influenser förutom möjligen lite italienskinspirerade rätter, ovanligt att inte se en kinakrog någonstans. Det vi nog tyckte bäst om var den tallrik med smakrika alldeles färska marinerade musslor som avnjöts med kallt vitt vin under varma kvällsvindar med utsikt över havet.

Forsränning

Vår resas höjdpunkt var den forsränning som vi bestämde oss för att göra näst sista dagen. Vi bokade forsränningen som tog plats på floden Cetina i en lite turistbyrå i Promajna. Vi blev upphämtade av en turistbuss och det blev en bussfärd som vi aldrig glömmer! Att vi klev levande ur denna buss är ett mirakel! Vår chaufför, en man i en obestämbar ålder mellan 70-80 år, hanterade en gammal buss från 70-talet på en väg som slingrade som ett s med stup på ena sidan som var hundratals meter djupa samtidigt som han pratade i mobiltelefon och rökte och försökte slita i växlarna när han fick möte.

När vi äntligen var framme blev vi uppdelade i grupper om 8 personer i varje båt. Vi fick flytvästar och hjälmar och fick lägga våra värdesaker i väskor i en bil som körde ner till slutdestinationen för flottfärden. Det var ganska många flottar ute den dagen, troligen från flera olika arrangörer och den arrangör vi åkte med kan man läsa om på deras hemsida: forsränning.

Vi gav oss ut i flotten med en guide i varje flotte. Väl ute på vattnet fick vi lite korta instruktioner, bl a när vår guide ropade ”BOMBA” skulle man snabbt som ögat slänga sig ner på botten i flotten. Mycket humor och bus mellan flottarna under en färd som var precis lagom för ett gäng glada amatörer i alla åldrar. Rekommenderas varmt!

Så reser du hit

Det går charter till Kroatien. Vi ville dock inte resa med charter eftersom vi ville ha två veckor där vi kunde vara flexibla och flytta runt. Efter lite sökande på nätet kontaktade vi gruppbokningen hos Norwegian och fick tag i flygbiljetter för 3321 kronor per person. Gruppbokningen fungerade mycket bra och flygningen mellan Stockholm och Split tog strax under tre timmar.


Psst! Glöm inte att köpa badskor

Det går att köpa överallt och behövs då det finns sjöborrar bland stenarna på många stränder.


Charter till Kroatien