Ett äkta Rhodos

Maiko
Medlem sedan 2012, besökt 8 länder

Foto: maiko, medlem sedan 2012
Foto: maiko, medlem sedan 2012
Foto: maiko, medlem sedan 2012
Reseguidens medlem Marina Korkida, alias "Maiko", bor på Rhodos sedan 1997. Här ger hon sina bästa tips, långt från turistströmmarna.
Publicerad 12 mars 2012

Hit till Rhodos kom jag första gången som nygift för att fira vår smekmånad och det är något jag aldrig ångrat. Det känns som igår när jag sträckte upp min hand för att plocka min första persika direkt från trädet. Alla nya intryck och nya dofter går inte att beskriva i ord. En enkel sak som att höra bin surra vilt kring de blommande mandelträden, som sträcker ut sig som slöjor över bergen, och höra fågelkvitter under en vårpromenad, det är en upplevelse alla borde få vara med om någon gång i sitt liv! Det blev till en ny annorlunda kärlek som gjorde att jag sedan blev kvar här fram till idag, fortfarande med samma uppskattning och kärlek för naturen och den lilla ön nu som då.

Salakos

Vi bor i en liten by i bergen som heter Salakos, cirka 4 mil från själva Rhodos stad och 2 mil från flygplatsen. Vill man känna att man verkligen åker till ett ställe för att se hur grekerna lever, då kan man åka till den lilla byn Salakos som har ett underbart litet eget lilla hotell ’’Nimfi’’ som inbjudande lockar dig att utforska den underbara naturen som faktiskt finns i den här lilla byn. Gillar man att vandra kan man gå uppför den 1500 meter långa “trappan” uppför berget. Du kommer inte att ångra dig, trots att det krävs bra kondition, för utsikten där uppe är fantastisk och du kan se utöver havet och ett antal små byar med små hus i miniatyrer. Väljer man att inte ta ett enda litet steg uppför “trappan” eller gångstigen, traskar man istället vidare till vattenkällan som Italienarna byggde när de var på besök under “kriget”. Här är nu en vacker plats där du kan sätta dig ner och njuta av vacker natur och nya dofter. En underbar liten damm med bro över och små vita ankor pryder den romantiska platsen och det går att dricka vattnet direkt från källan.

De sju källorna

Vill du inte ta dig så långt bort från själva staden finns många andra alternativ, till exempel “De sju källorna” (på grekiska “epta piges” eller engelska “seven springs”) är ett måste att besöka. Rhodos är den av tolv öar som har mest gott om sötvatten – så därför har de sju källorna gott om friskt, iskallt sötvatten som porlande rinner genom en trång tunnel och ut till en ny värld. Ja, det är så det känns när man ser den vackra skogen, vattenfall och det knallgröna vattnet på andra sidan. Tar du dig ett dopp så se upp för de små vattenormarna!

Fjärildsdalen

Ett besök i Fjärilsdalen (på grekiska Petaloudes eller engelska Butterflies) är ett vackert minne att ta med sig hem. Det ligger mer i inlandet och det känns som om man kommit direkt in i ett sagoland, med uppbyggda broar över bäckar och de vackra, unika fjärilarna som här hittat sitt hem. Det kryllar av små fjärilar som täcker trädstammarna som en tjock matta. De är vackert röda till färgen och syns bara när de är helt stilla. Tänk på att det är förbjudet att störa fjärilarna i sin fridfulla natur. Här kan du få många vackra fotografier förevigade!

Kamiros

Vill du fortsätta vidare mot västkusten kan du följa skyltar mot Kamiros. Kamiros är en av de tre antika städer som har en hel del historia att berätta med sina antika pelare och rester av gamla hus. Här är det stekande varmt på sommaren så det gäller att ha bra skydd på huvudet. Vill man kan man hyra in sig på ett litet familje-pensionat ’’Krito’’ som ligger alldeles i närheten i en härlig familjär miljö och vacker natur. Det bästa är att värdparet är mycket trevliga och talar lite svenska. Vill du sedan ta sig ett dopp ligger havet precis nedanför och där finns också restauranger att välja på – jag hade valt min favorit restaurang Dionysios som också har en underbar plats med utsikt från balkongen. Det bästa av allt är deras goda mat – friterad kalamari (bläckfiskringar), friterad potatis, tzatsiki, Xoriatiki (sallad med olika grönsaker), oliver och mycket annat.

Lindos

Vill du istället ta dig från Rhodos stad till Lindos hyr du antingen bil eller så går det bussar direkt från Mandraki. Lindos är den mest besökta platsen på Rhodos och jag lovar det är riktigt varmt – så skydda dig väl för det gjorde inte jag i början av min resa här. Lindos som ligger högt på en klippa var Rhodos huvudstad under antiken. Det bästa är att besöka Lindos tidigt en morgon innan det börjar bli för varmt. Det finns två sätt att ta sig upp till ruinerna på toppen – antingen väljer du att hyra en åsna eller har du bra kondition så väljer du gångstigen upp. Vi fick låna åsnor av Souleman som tog oss upp hela vägen. Nedför tog vi oss en promenad och där kan det sitta små trugande gummor som vill att man ska köpa vackra broderade dukar till överpriser. Men utsikten däruppe lovar jag, den ångrar man inte efter att man fått sett, för den är helt underbar och mäktig. Ett måste alltså!

Antony Quinns strand

Legenden i filmens värld Anthony Quinn, köpte den här lilla stranden under tiden som han spelade in den kända filmen: ’’Kanonerna vid Navarone’’. Det här är Rhodos mest kända och populära strand. Havet är underbart smaragdgrönt och omges av tallar som når ner till stranden. Jag brukar sitta vid en gammal taverna i byn Kremasti där en del av filmen spelades in och tavernan har många intressanta foton från den tiden då filmen gjordes. Tavernan heter naturligtvis Zorbas och godare mat kan man inte hitta så nära staden. Värt ett besök!

Antika stadion

Kommer du tillbaka till staden igen så ska du försöka ta dig till stadion som ligger bara en liten bit utanför Rhodos stad. Här höll man idrottsspel under antiken och runt omkring stadion växer Lagerblads träd som man tydligen använde att pryda vinnaren med vid antika spelen. Precis bredvid ligger Amfiteatern som är mycket vacker och välbevarad likaså Apollons tempel – det som finns kvar.
Allt det som jag blev så kär i och som jag aldrig någonsin vill lämna. En liten ö men med en otrolig gömd skatt som man helt enkelt måste utforska, så det är bara att söka biljetter och ta sig hit och börja utforskningen för det finns mer!

Så tar du dig hit

Det går charter under sommarsäsongen. Det går även direktflyg reguljärt från flera orter i Sverige. Flygplatsen på Rhodos heter Rhodes Diagoras Airport och ligger 16 km sydväst om centrum. Det smidigaste sättet att ta sig från flygplatsen till hotellet är med transferbussen som ditt charterbolag erbjuder. Det billigaste sättet att sig från flygplatsen till centrum är med lokalbuss (enkelbiljett 2 euro).


Flyg till Rhodos
Charter till RhodosPopulära hotell i Rhodos stad

Om Rhodos Grekland, Europa

Rhodos har varit en favorit för många svenskar i flera decennier. Här kan du se vackra medeltida städer eller bara njuta av solen på någon av de många stränderna.

Det är ingen slump att Rhodos är ett så populärt resmål. Här finns ett av Grekland bästa klimat, mängder av arkeologiska ruiner, bra stränder och många vackra städer. Den största orten på ön är Rhodos stad som ligger på den norra spetsen. Här finns en liten strand men den stora sevärdheten är den muromgärdade gamla stan. När du går omkring här så går du på samma gator som riddarna från malteserorden gjorde under medeltiden. På museerna kan du läsa mer om stadens försvunna underverk – Kolossen av brons som stod i hamnen.

De bästa sandstränderna finns på Rhodos östkust. Den största finns i badorten Faliraki där också de flesta hotellen finns. En bit söderut ligger orterna Kolymbia och Lindos, som båda har flera härliga stränder. Staden Lindos är också ett populärt resmål. De pittoreska vita husen ligger mycket vackert på sluttningen till ett berg med en imponerande borgruin.

I slutet av maj varje år kan du se ett av naturens märkligaste fenomen på Rhodos. I Petaloudes-dalen samlas tusen och åter tusen fjärilar för att vila i de lummiga skogarna och vattenfallen. Alla fjärilarna är dessutom av samma art, sebraglansspinnare (Euplagia quadripunctaria). Dalen ligger på västra Rhodos, ungefär 15 km från Rhodos stad.

4tim
Flygtid från Stockholm