En weekend i Rom

Knasen
Medlem sedan 2006, besökt 18 länder

Rom är en blandning av historiska sevärdheter, turister, konst – och världens godaste glass. Reseguiden medlem Konstantin, alias "Knasen", guidar till sitt Rom.
Publicerad 12 mars 2012

”Alla vägar bär inte till Rom, men alla vägar i Rom leder till evigheten.” De något bevingade orden löper genom mitt huvud när jag står på höjden väster om Colosseum och blickar ut över Forum Romanum, som var det antika Roms offentliga plats för bland annat politiska möten, handel och religiösa ceremonier. Det är här som historiens vingslag är som allra starkast men det som är mest häpnadsväckande med den eviga staden är nog att denna historiska kraft är påtaglig precis överallt. Vart man än vänder blicken finns pampiga palats eller mäktiga monument och mängden bevarade objekt från antiken är så stor att statyer som i vilken annan storstad som helst skulle ha betraktats som en huvudattraktion, kan stå helt obemärkta i Rom. Vid Colosseum är de romerska “soldaterna” många – och påstridiga! Det känns lite som turismens baksida när dessa förvisso vackert utklädda män uppmanar de stackars turisterna att ställa sig bredvid dem för en förevigande bild, för att sedan utkräva dem på ganska många euro.

Piazza Navona och världens godaste glass

Roms hjärta – Piazza Navona. Här trängs konstnärer med turister och gatumusikanter och tillsammans sätter de liv och rörelse på ett sprudlande torg som kantas av restauranger, caféer – och glassbarer. 
Den sistnämnda kategorin är en av huvudorsakerna till att jag älskar Rom så innerligt. Här finns tveklöst världens godaste glass och en ”gelato-safari” genom Italien huvudstad är ett utmärkt sätt att lära känna Rom på. Min personliga favorit ligger fem-tio minuters promenad öster om Piazza Navona, nära Pantheon, och heter San Crispino. Specialiteten är honungsglass gjord på en exklusiv honung från Sardinien.

Spanska trappan och Villa Borghese

Vid spanska trappan är det trångt, trångt och då fönstershopping i de exklusiva modebutikerna inte riktigt är min grej, styr jag istället fotstegen mot Villa Borghese – romarnas favoritpark och lokala tillflyktsort under helgerna. Här vandrar jag omkring ett par timmar och funderar över ”la dolce vita”, för det är just så tillvaron känns under en weekend i Rom. I synnerhet när temperaturen når 20-strecket och jackan åker av redan i slutet av mars, samtidigt som rapporterna hemifrån talar om kalla vindar och 4-5 grader. Men allt underbart har som bekant ett slut och när jag dagen efter sitter med en espresso på Fiumicino (en av Roms två flygplatser) vet jag att sägnen får rätt – de där mynten jag kastade i Fontana di Trevi kvällen före kommer förmodligen att få mig att återvända till Rom.

3 favoriter i Rom


1. Glassbaren San Crispino

Enligt ryktet serverar de Roms bästa glass. Jag har inget att invända. Honungsglassen är ett måste, men hasselnötssmaken är nog lika ljuvlig. 
Adress: Via Acaia 56, Via della Panetteria 42 (nära Fontana di Trevi) samt Piazza della Maddalena, 3 (nära Pantheon).

2. Stadio Olimpico

Det är kanske inte världens vackraste fotbollsarena men mer elektrisk än under ett derby mellan Roma och Lazio kan läktaratmosfären knappast vara.

3. Villa Borghese

En jättelik grön oas där du kan fly undan det hektiska tempot för några timmar. Ett tips är att hyra cyklar och trampa runt parken i maklig takt. Ingång strax norr om Spanska trappan.

Så tar du dig hit

Det finns två internationella flygplatser. Fiumicino ligger 35 kilometer från centrum och är den största flygplatsen. Den mindre Ciampino ligger 15 kilometer från staden och hit går lågprisflygen.

Flyg till Rom

Populära och prisvärda hotell i Rom