En smak av Flandern – Belgiens trendigaste resmål

Reseguiden
Reseguiden

Foto: Shutterstock
Foto: Visit Flanders
Foto: Visit Flanders
Foto: Visit Flanders
Foto: Visit Flanders
Foto: Visit Flanders
Foto: Visit Flanders
Foto: Visit Flanders
Foto: Visit Flanders
”It is easy to love a country known for chocolate and beer” har Barack Obama en gång sammanfattat ett av sina besök till Belgien. Något han glömde att framhäva dock, är de många trendiga medeltida städer som utgör själva kulissen till de nämnda kulinariska upplevelserna. Men misströsta inte – vi har tittat närmare på Belgien som resmål och tagit fram våra bästa tips.
Publicerad 7 november 2022

Flanderns välkända städer – de perfekta resmålen för en långhelg

Antwerpen, Brygge och Gent är namn på städer som många nog känner igen, men få har valt att besöka. Ett stort misstag eftersom alla tre har allt som behövs för en lyckad weekendresa!
Förutom att de tre städerna har vackra och välbevarade, medeltida stadskärnor, flertalet bryggerier och chokladmanufakturer har de ytterligare en gemensam nämnare: Alla tre ligger i regionen Flandern, den holländsktalande delen av Belgien. Här hittar vi Europa diamanthuvudstad, fler Michelinstjärnor per invånare än någon annan region i Europa, trendiga vibes och oändlig kreativitet. De många kanalerna gör städerna extra mysiga. Härifrån kan du ta en båttur och uppleva städerna från vattnet.

Här kommer våra 7 argument på varför Flanderns städer borde stå på din bucket list.

#1 – Smakupplevelser ”to die for”
Belgiska våfflor, pommes frites och moules frites är bara några av många klassiker som har sitt ursprung i Belgien. Här hittar man fantastiska smakupplevelser i varje gathörn och det är inte sällan att unga, ambitiösa kockar väljer att ge klassiska, flamländska rätter en modern och spännande twist. I Flandern kommer dina smaklökar att sjunga och dansa av lycka, oavsett om du besöker en av regionens 94 Michelin-restauranger eller stannar till vid en av de många food trucks som är en vanlig syn i det större städerna.

#2 – Drick öl och avnjut ett UNESCO världskulturarv på samma gång
Älskar man öl borde en resa till Flandern stå högt upp på önskelistan. Regionens långa ölbryggartradition finns med på UNESCO:s lista över mänsklighetens immateriella kulturarv och varje liten ort med självaktning har sitt eget bryggeri – eller flera. Som besökare kan man uppleva mer än 1 500 olika ölmärken och mer än 700 olika smakprofiler – allt från lager till flamländsk red ale och den mycket speciella geuzen. Här finns både öl-museum och öl-festivaler att besöka, samt många bryggerier som erbjuder rundvisningar och provsmakning.
Ölet är en del av belgarnas DNA och Belgiens speciella bryggningsmetoder kan spåras tillbaka till medeltidens munkar. Traditionen har sedan förts vidare från generation till generation – kontinuerligt kompletterad och förstärkt med ny kunskap och teknik.

#3 – Ett mecka för mode- och designintresserade
Även fashionistas och designentusiaster kommer till sin rätt under ett besök i Flandern. Redan år 1663 öppnade Royal Academy of Fine Arts i Antwerpen och blev snabbt ett internationellt erkänt institut för konst, arkitektur och design –som sedan dess har besökts av välkända konstnärer och designers som Dries van Noten, Vincent van Gogh and Henry Van de Velde.
I dagens Flandern hittar man många unga, ”upcoming” designers, samtidigt som flaggskeppsbutiker och exklusiva butikskoncept i stor utsträckning pryder gatubilden i städer som Antwerpen och Gent. I Antwerpen kan du också besöka det häftiga modemuseet MoMu, som har den största samlingen av samtida belgiskt mode i världen och sticker ut med sina storslagna modeutställningar.

#4 – Ett mystiskt lamm och barockens Tarantino: Flandern för konstintresserade
Oavsett om man intresserar sig för barockens mästare eller dagens moderna konst är Flanderns så kallade ”Art Cities” väl värda ett besök. I städer som Gent, Antwerpen och Leuven florerar konsten och har gjort så i flera århundraden. Redan på 1400- respektive 1600-talet verkade stora konstnärer som bröderna van ch Rubens i Flandern och skapade mästerverk som än idag anses som några av världens bästa. Här är det lätt att fascineras av den brokiga historien om altartavlan ”The Mystic Lamb” och Rubens, även kallad barockens Quentin Tarantino, realistiska uttryck. Här är modern konst inte bara utställd på de många och omfattande konstmuseer utan smyckar annars kala väggar runt om i städerna. Du kan läsa mer om Flanders Art Citites här.

#5 – Belgisk choklad i alla varianter
Det är ingen hemlighet att Belgien är känt för att ha världens bästa choklad – och självklart är det ett måste att smaka på denna godsak när man väl är här. Till de främsta chokladmakarna hör Herman Van Dender, Pierre Marcolini och Dominique Persoone – som förutom klassisk choklad även experimenterar med unika smakkombinationer. På flera av chokladmanufakturerna kan du även få prova på att göra dina egna praliner.

#6 – Få mer ut av din resa: Besök flera städer under en och samma resa
De korta avstånden och den goda infrastrukturen i Flandern gör det enkelt att besöka flera olika städer under en och samma resa. Bo till exempel i Antwerpen eller Gent och ta tåget vidare till andra attraktiva städer som Leuven och Mechelen – eller varför inte den populära huvudstaden Bryssel? Alla fem städer ligger så nära varandra att du kan åka tåg från den ena till den andra på mindre än 1 timme, oavsett vilken av dem du befinner dig i.

#7 – Pricken över i:et: Det är lätt att ta sig hit och ta sig runt
Det tar inte mycket mer än 2 timmar att flyga från Sverige till Bryssel. Det finns direktflyg från flertalet flygplaster runt om i landet. Väl framme på Bryssels flygplats Zaventem kan du ta direkttåg till både Bryssel, Antwerpen och Gent, de avgår flera gånger i timmen. Det går även direkttåg till Brygge varje timme.


Weekendresor till Flandern