Publicerad 14 januari 2019

Oavsett om du befinner dig på centralstationen eller på MAS museet är det omöjligt att inte bli imponerad av arkitekturen som ståtar med allt från medeltida byggnader som stadshuset och dess torg till samtida arkitektur som t ex domstolsbyggnaden. Däremellan finner du givetvis ett flertal exempel på storslagen Art Nouveau arkitektur. Man kan enkelt säga att Antwerpen är en högklassig stad rätt igenom, från sina byggnader till avancerade och idérika skyltfönster som inspirerar sina besökare.

Hyllningarna till denna stad är dock inget nytt då Antwerpen redan under 1500 talet utnämnde sig själva till att vara en av de mest storslagna och rikaste städerna i Europa. Ett århundrade senare blev staden hem för den ikoniska målaren Peter Paul Rubens. Du kan besöka hans ataljé “Het Rubenshuis” och se flera av hans målningar i staden kyrkor. Under de senaste åren har kanvas blivit ersatt av bomull genom att kända modeskapare har etablerats här, t ex The Antwerp Six. Kanske överflödigt att nämna i sammanhanget men för den som önskar finns här möjligheter till högklassig shopping av det senaste modet, och för den som älskar diamanter så frodas än i dag stadens diamanthandel.
The Antwerp Six


Topp 10 att göra i Antwerpen

1. Se en av världens vackraste tågstationer

Från Bryssels flygplats tar det inte mer än 30 minuter med tåg att ta sig in till centrala Antwerpen. När du sedan kliver av tåget väntar en upplevelse i världsklass, denna station är byggd under tidigt 20-tal och stoltserar med en pampig kupol gjord av järn och glas som omger vänthallen. Många anser att denna station är en av de fem vackraste i hela världen och en riktigt bra start på ditt besök i staden.

2. Hamnområdet- både hippt och kreativt på samma gång

Eilandje, vilket betyder “den lilla ön”, tar dig tillbaka i historien när du står på de gamla lastkajerna eller promenerar runt bland kullerstensgatorna. Härifrån tar du dig enkelt till de tre stora attraktionerna, muséerna MAS | Museum aan de Stroom och Red Star Line Museum samt hamnmyndighets kontorsbyggnad, Port House, alla tre arkitektoniska pärlor. Nära vattnet och runt dessa ikoniska museum finns ett varierat utbud av restauranger och barer så glöm inte att stanna för en bit mat eller en drink.
Het Eilandje – ‘The Little Island’
MAS
Red Star Line
Port House

3. Michelin upplevelser

Antwerpen är en gastronomisk hotspot med inte mindre än 12 restauranger som alla blivit tilldelade Michelin stjärnor. För en gastronomisk upplevelse mitt i centrum, till ett rimligt pris, kan vi rekommendera ‘t Zilte and The Jane som båda blivit tilldelade 2 stjärnor av Michelin. Se dock till att reservera ett bord i god tid. Andra restauranger som fått utmärkelser för hög kvalitet på mat och service är Nathan and FRANQ som båda nyligen fått sin första stjärna.
‘t Zilte
The Jane
FRANQ

4. Innovativa restauranger

Antwerpen har något att erbjuda alla, oavsett budget och smak. En rörelse som tagit fäste är trenden nytänkande kockar, alla under 35 år, och som står för äkthet inom matlagning. ”No-nonsens” mat har blivit ett begrepp hos restauranger som Le Zoute Zoen, Restaurant Jerom, L’épicerie du Cirque under the Palm Trees och Sail & Anchor.
Restaurant Jerom
Sail & Anchor

5. Guidade modeturer

Titeln som huvudstad inom modeindustrin kan tillskrivas många av de världsberömda modedesigners som utbildats just här, t ex Dries Van Noten, Ann Demeulemeester og Martin Margiela. Om man vill fördjupa sig i ämnet så kan man ta en så kallad “fashion walk” där en guide visar en runt på stadens modemuseum MOMU, som beskriver Antwerpens utveckling. Du kan även se filmer och bilder som tipsar om stadens ateljéer som kan besökas. Efter ett besök här så kommer du enkelt att hitta till de ledande modebutikerna samt de secondhand affärer som specialiserar sig på modeplagg.
Fashion walk

6. Bryggeriet De Koninck

Ett besök i Belgien är inte fullständigt om du inte testar någon av landets 1 500 olika ölsorter. Njut av lokalt bryggt öl på t ex Café Kulminator, Café Den Engel, Hopper, ‘t Paters Vaetje eller De Pelgrim. För dig som vill veta mer om de mest populära bryggerierna i Antwerpen rekommenderas en ölprovning på De Koninck Brewery Visitor Center, ett intressant museum som handlar om konsten att brygga öl. Hela kvarteret med dess barer, restauranger och delikatessbutiker är värt ett besök i sig.
Hopper
‘t Paters Vaetje
De Pelgrim
De Koninck Brewery Visitor Center

7. Coola kaffebarer

Dags för en kaffepaus? Mitt inne i centrum mellan Theaterplein och livliga Mechelseplein hittar du stadens guldkorn för att stilla ditt kaffesug, nämligen Caffènation. Detta rosteri anses vara en pionjär med sitt fokus på kvalité i kombination med kaffebönans ursprung.
Caffenation är också kaffeleverantör till ett flertal av stadens restauranger, barer och kaféer. Ett tips är att spana in alla tillbehör som är ett måste för kaffefantaster medan du njuter av din nybryggda kopp. Andra tips är att besöka Normo, Broer Bretel och Koffieklap.
Caffènation
Normo
Broer Bretel
Koffieklap

8. PAKT

Vid den 2-stjärniga Michelin restaurangen The Jane så hittar du PAKT, ett trendigt område där stadsodlare och andra entreprenörer möts och således tillför staden dess kreativa och kulinariska upplevelser. Besök gärna någon av stadens odlingar uppe på taken eller ta en bit mat på någon av områdets informella och trendiga restauranger. Vi rekommenderar t ex Racine eller Standard.

9. The Chocolate Line

Att pröva choklad från Chocolate Line är en upplevelse för alla sinnen. Deras disk är fylld av läckerheter som ger dig all anledning att ta en bit till. Deras chokladtillverkare Dominique Persoone är en legend både hemma och utanför Belgien. Han anses vara den ultimata kreatören inom chokladens värld på grund av sina sensationella smakkombinationer och sinne för att gifta ihop mat med choklad. Hans kreativitet stannar dock inte vid unika kombinationer av smak, han har t ex lärt rockbandet Rolling Stones att sniffa choklad med en egendesignad ”Chocolate Shooter” och han har även uppfunnit ett chokladläppstift som sägs ha livat upp många middagsbjudningar.
The Chocolate Line

10. Gamla stan

Den medeltida delen av Antwerpen med sina kullerstensgator är fantastisk att strosa omkring i och även här hittar du givetvis butiker och traditionella pubar, så kallade ”brown pubs”. Res tillbaka i tiden genom att gå in i den hemliga gången Vlaeykensgang som byggdes 1591 eller bli förförd av det romantiska klockspelet som du kan höra när du närmar dig den imponerande katedralen, Cathedral of Our Lady.
Vlaeykensgang
Cathedral of Our Lady