Magiska Brygge – en bildskön romantiker

Reseguiden
Reseguiden

Foto: Shutterstock
Foto: Visit Flanders
Foto: Visit Flanders
Foto: Visit Flanders
Foto: Visit Flanders
Foto: Visit Flanders
Ett besök i Brygge är som att resa till en annan värld och tid. Staden osar av historia och det ligger en slöja av magi över den gamla medeltida staden, dess kullerstensgator, trånga gränder och 700 år gamla byggnader. Brygge är otroligt fotogenisk och charmig, wow-momenten är många när man promenerar genom staden.
Publicerad 7 november 2022

Brygge var en av Hansans viktigaste hamnar fram till att floden Reie slammade igen och Brygge förlorade sin förbindelse till havet och därmed stadens betydelse för Hansan. Köpmännen lämnade Brygge och kvar blev den arkitektoniska skatt som idag bildar den medeltida stadskärnan och som år 2000 blev upptagen på Unescos världsarvslista.

Belgiens Venedig

Brygge bör upplevas från alla håll och vinklar och det görs bäst till fots i kombination med en båtutflykt på de vattenvägar som båda korsar och omringar stadskärnan. Framför allt från kanalerna får man ett helt annat perspektiv på staden och det finns flera höjdpunkter som endast kan ses från vattnet. Kanalturerna tar 30 minuter och det finns fem olika ställen att kliva ombord på.

Öl, tortyr och diamanter

Har man väl upptäckt Brygge från vattnet är det dags att gå på upptäcktsfärd i den labyrint av gator som bildar den medeltida stadskärnan. Staden är välbesökt av turister och här finns ett flertal museer och andra upplevelser att besöka. Vad sägs om att lära sig mer om ölets många fascinerande aspekter på The Bruges Beer Experience? Eller kanske besöka ett museum om tortyr(!)? Listan över museum är lång och innehåller även ett diamantmuseum, ett lampmuseum och ett center för spets och knyppling.
Gottegrisar stannar så klart till på Choco-Story, Brygges chokladmuseum, där det även finns aktiviteter för barn. Chokladmanufakturer och butiker är lika vanliga i Brygge som polkagrisar i Gränna. Och för de öl-intresserade som inte fick nog av The Bruges Beer Experience, så finns det två bryggerier på gångavstånd som arrangerar rundvisningar och provsmakningar.
Reser man med barn rekommenderar vi ett besök på Historium, som ligger vid det stora torget, Grote Markt. Utställningen tar dig med tillbaka i tiden och tack vare Virtual Reality kan besökare uppleva 1400-talets Brygge och den nästintill underjordiska hamn som en gång var Brygges nav i handeln till havs, mitt inne i stadens centrum.

Gläd dina smaklökar!

Precis som i Flanderns större städer är Brygge ett fantastiskt resmål för matälskare med ett unikt och varierat gastronomiskt utbud. Här hittar man allt från prisbelönta restauranger med Michelinstjärnor, autentiska kaféer och världsberömda glassbarer till trendiga lunch/brunchställen och tjusiga cocktailbarer.
I staden finns även tre renommerade hotell- och restaurangskolor, vilket är en del av Brygges kulinariska framgångsrecept.
En gång om året äger Kooket rum, en matfestival där några av stadens bästa kockar bjuder till bords gemensamt med stadens hotell- och restaurangskolor. Konceptet har ändrats under åren och vid 2022 års event överraskade kockarna med att bland annat laga mat över öppen eld.


Weekenresor till Brygge