En kärleksförklaring till Stockholm

Knasen
Medlem sedan 2006, besökt 18 länder

Foto: knasen, medlem sedan 2006
Foto: knasen, medlem sedan 2006
Reseguidens medlem Konstantin Foussianis, alias "Knasen" reser gärna utomlands men sommaren vill han helst tillbringa i Stockholm. Här guidar han till sin och dotterns favoriter och ger även tips på barnvänliga boenden.
Publicerad 20 juni 2012

Jag reser utomlands så ofta jag kan. Men helst inte på sommaren. Då vill jag vara hemma i Sverige – och allra helst i Stockholm. Staden i mitt hjärta …

Stockholm i mitt hjärta,
låt mig besjunga dig nu,
åldrad i ungdomlig grönska,
öarnas stad, det är du!

Den med Allsång på Skansen starkt förknippade låten – vars text komponerats av Lasse Berghagen – får mig att drömma.
Om sommaren.
Om Sverige.
Om Stockholm.

För till skillnad från många andra semesterfirare håller vi oss allt som oftast inom landets gränser under sommaren då klimatet är idealiskt för värmeskygga personer som oss. Det är också då Sverige är som vackrast och det är då Stockholm är som allra bäst.

Staden som har allt

De flesta människor på jorden är nog mer eller mindre stolta över sitt eget lands huvudstad men för mig är denna stolthet inte bara relaterad till någon sorts obligatorisk nationell pliktkänsla. Jag älskar Stockholm. Vattnet, parkerna, skärgården, de många intressanta museerna, det digra restaurangutbudet, de i jämförelse med många andra huvudstäder rena gatorna… Kort sagt – Stockholm är en stad som har allt.

Av städer jag känner i världen,
är du den stad som fått allt.
Genom Mälarens kärlek till havet,
en blandning av sött och salt.

Mycket att göra för barn

En annan förtjänst med ”Norden Venedig” är dess stora utbud av barnvänliga attraktioner och aktiviteter. Stockholm är nämligen inte bara min favoritstad – det är också min dotter Biancas dito. Även om hon gärna hade sett att Ving-kompisarna Lollo och Bernie hade kommit på besök på de hotell vi brukar bo på. Hotell ja. Här finns många barnvänliga alternativ i alla prisklasser och vilket du ska välja beror på vilka sevärdheter och aktiviteter du planerar att besöka och genomföra.

Location, location, location …

Ligger fokus på härliga Djurgården – där bland annat Gröna Lund, Junibacken och Skansen finns – är valet ganska enkelt. Scandic Hasselbacken är perfekt beläget, i synnerhet om du har lite yngre barn som till exempel inte orkar vara med under hela Allsången, och är ett av kedjans så kallade ”lekfulla hotell”. Detta innebär att lekvärdar finns på plats under lov och helger och att lekrummet är lite större än vanligt.

Jämför alla hotell i Stockholm på Reseguiden

Prisvärt i Sollentuna

Har du en mindre budget men vill hålla samma standard på själva boendet och kan tänka dig att spendera lite tid på pendeltåget är samma kedjas hotell i Sollentuna ett utmärkt val. Också detta Scandic ryms inom kategorin ”lekfulla hotell” och har en mysig pool. Pendeltågsstationen är bara några minuters promenad bort och precis intill hotellet ligger fräscha Sollentuna Centrum. En lite halvhemlig bonusfördel med Scandic Sollentuna är att det är nära till den fantastiska Mulle Meck-lekplatsen i Järvastaden (se nedan).


Alfons Åberg i fokus på Rica Talk

Ett mer centralt alternativ med lite lyxkänsla är att checka in på något av syskonhotellen Nordic Light eller Nordic Sea vid centralstationen. Standardrummen är förvisso något små men med ett barn går det bra. Nordic Sea har även en isbar som är öppen för barn, fråga efter konceptet ICE KIDS. Annars heter barnhotellet nummer ett Rica Talk och ligger i Älvsjö. Bianca kallar det kort och gott för ”Alfons-hotellet” och anledningen hittar du på hotellets bottenvåning där alla barn har tillgång till ett gigantiskt lekrum med innebandyplan, minibiograf och ett Alfons Åberg-hus fullt av böcker och leksaker. Extra plus för grym frukost!

Säj, hör du musiken och skratten,
från Djurgården och Gröna Lund,
en lovsång till Stockholm i natten,
från skärgårdens vikar och sund.

Fem tips för barnen i Stockholm


När det gäller barnvänliga aktiviteter skulle jag kunna ge hur många tips som helst men då det här redan börjar likna en bok mer än en guide nöjer jag mig med en topp 5-lista.

 • 1. Gröna Lund

  Gröna Lund är en given barnfavorit som besöksmål och här tillkommer varje år nya spännande åkattraktioner. Ofta bra uppträdanden på scenen och mycket att göra även för de minsta, bland annat Flygande Elefanterna, Cirkuskarusellen, Nyckelpigan och Lilla Pariserhjulet.

 • 2. Cosmonova

  För barn över 5 år är ett besök på Cosmonova i Naturhistoriska Museet en spännande upplevelse. På Cosmonova får du uppleva känslan av att vara mitt i äventyret. På den enorma kupolformade duken tas du med till fascinerande platser eller ut i vårt oändliga universum. Här visas också filmer i Sveriges största 3D-format.

 • 3. Skansen

  Allsång på Skansen är ren och skär kultur men på Skansen finns massor att göra för hela familjen. Besök hus och gårdar, möt hantverket och industrin i stadskvarteret, se nordiska vilda och tama djur och delta i årets högtider på traditionellt vis. Lill-Skansen, som länge varit många barns favorit för att lämna nappen och klappa killingar, har renoverats och byggts om till någonting helt nytt.

 • 4. Mulle Meck-lekplatsen

  Kliv av pendeltåget vid Ulriksdals station och promenera 10 minuter så befinner du dig snart i en värld av mojänger och molijoxer! Ett måste för alla Mulle Meck-fans. I lekplatsen finns också en biblioteksstuga där man förutom att låna böcker också kan dricka saft och njuta av en sagostund.

 • 5. Hagaparken

  Promenera, ha picknick eller spana på prinsessor. Hagaparken är en underbar oas med andlöst vackra vandringsstråk. Fjärilsmuseet är intressant och lärorikt för såväl barn som vuxna men undvik att besöka det om det är hett ute. Det är nämligen oerhört fuktigt och varmt inne i museet. Sikta då i stället på badplatsen på andra sidan Brunnsviken.


Det porlar i fiskrika strömmar,
det valsar i Mälarens famn,
det skymmer och skänker oss drömmar,
sjungandes sjöstadens namn…

Så tar du dig hit

Till Stockholm reser du smidigt med tåg från väldigt många städer i Sverige. Även bussar går i stort sett dagligen från de flesta större platser. Har man inget emot trängselskatter går det självklart även bra att ta bilen.


Hotell i Stockholm


Planera din hemester på Reseguiden

Jämför alla hotell i Sverige
Weekendpaket och andra erbjudanden i Sverige
Läs mer tips & guider om Sverige


Bra erbjudanden i Sverige