Egypten - så mycket att se och göra

Handan
Medlem sedan 2010, besökt 8 länder

Det finns nog inget bättre man kan göra en kall, mörk januarikväll än att beställa en sista minuten resa till varmare grader. Valet blev Hurghada. Reseguidens medlem Erna, alias Handan, guidar här till sitt Egypten.
Publicerad 11 oktober 2019

Vilken lycka! Äntligen till (Gamla) Egypten, min största passion. Sakta blev glädjen utmanövrerad av dödsångesten. Som småbarnsmamma tänker man på vaccinationer man inte hunnit med, flyg- och bilolyckor, revolutionen och virus, terrorismen och bakterier. Rätt inställning var nyckelordet.

Hotellet

Hotellet låg mellan tre-och fyrstjärnigt men stundtals upplevdes det som femstjärnigt. Servicen var på högsta nivån och personalen var ytterst trevligt och tillmötesgående. Att ge dricks till städ, pool och matsalspersonal i början av veckan hjälper mycket för då får man för extra lyx och service. Turistpolis på hotell inger extra trygghet. En uppvärmd pool var en guldgruva för våra barn, fast även badande i havet var möjlig.

Hurghada

Hotellen är uppradade i en flera kilometervis allé som leder till Hurghada centrum. Hotells småbussars förare har ofta en deal med en souveniraffär där de hämtar och lämnar turisterna. Att gå in i just denna affär sist är klokast, gå runt och se priserna och utbudet först. Hurghada är en stor arbetsplats, hotell som byggs överallt. En liten bit bort från huvudgatan ligger marinen med restauranger, där allt är snyggt, rent och uppiffat för turisterna. Besök på stadens Akvarium är högst överskattat. Gamla stan är värt ett besök. Det bästa sättet att uppleva staden är att ta kontakt med hotellets taxiservice. Om taxiföraren är förtroendeingivande och kan lite engelska, utnyttja honom maximalt, bara du ger bra med dricks. Vanliga stadstaxi skall undvikas i högsta grad.

Maten

Maten på all inclusive-hotellen hamnar i en klichéartad beskrivning, god och smakfull. Frukostbrödet var fantastiskt dock. Egyptisk mat var godast i buffén. Att testa maten i lokala restauranger kan vara en utmärkt idé då man får äkta orientaliska smaker.

Utflykter

Människorna är trevliga, men säljare jobbiga. Särskilt på utflykterna måste man vara bestämd och hård. Köper ni någon staty då skall man se till att få med sig just den man har valt. Vill säljaren gå in i butiken för att packa in den då skall man följa med, annars finns det risk att man får en billig kopia med sig hem. Pruta, utan skam!

Kommer ni ihåg hotellets taxiförare? Bilar är nya och bra, prismässigt för en familj kostar det lika mycket, därför skippa bussutflykter. Mer personligt, mer äventyrligt. Karnak, Luxor, Konungarnas dal och Hatchepsut Tempel i en egyptiers sällskap slår alla guider. Upplev Egypten med en egyptier bakom ratten, stjäl en sockerrör från lasten och sug på den i bilen. Stanna bilen mitt i Saharas öken på vägen tillbaka till Hurghada och titta på stjärnorna. I Sahara känns det som att man kan röra vi dem, så stora och så när. Ett tips till, köp halsband från den lilla pojken med stort leende på Hatchepsut platå, billiga och vackrast!


Charter till Hurghada