Drömmen om Rom

Stinget
Medlem sedan 2008, besökt 7 länder

Foto: stinget, medlem sedan 2008
Foto: stinget, medlem sedan 2008
Foto: stinget, medlem sedan 2008
Foto: stinget, medlem sedan 2008
Rom ligger vid Italiens västkust och erbjuder både storstadsliv och närhet till hav och stränder. Reseguidens medlem Jenny, alias ”Stinget”, hade länge haft en dröm om Italien. Här guidar hon till ett Rom som var precis så vackert och sagolikt som hon hade föreställt sig.
Publicerad 12 mars 2012

När jag beslutade mig för att resa till Rom i somras var jag i extas. Drömmen hade sakta men säkert utvecklats till att bli verklighet. Jag hade haft kontakt med några människor där som jag lärde känna, och som jag skulle åka för att träffa. Om jag skulle beskriva mig själv när jag reser så är jag mer en ”luffarturist” eller backpacker och har tidigare bara varit ute på långresor i Asien. Europa är därför för mig en outforskad världsdel, men jag har alltid varit fascinerad och nyfiken på Italien och deras otroligt vackra språk.

Allt och lite till

Det jag gillar med Rom är att här finns allt och lite till. Du kommer inte åka därifrån utan att ha känt av romantiken som flödar längs de pittoreska gatorna, vänligheten hos invånarna, de ljuvliga dofterna från de små trattoriorna som erbjuder de bästa pizzorna du smakat och pasta i alla färger och former. Dock är det dyrt att uppehålla sig här, jämför med Sverige och lägg till några kronor så har du en ungefärlig koll på kostnaderna.

Colosseum

Detta historiska monument som ligger på gångavstånd från centrum är den mest välkända sevärdheten i staden, en gigantisk amfiteater där blodiga gladiatorspel utspelade sig under romartiden. Kön för att ta sig in kan under högsäsong innebära att du får stå i timmar under den stekande solen, så se till att ta med ordentligt med vatten. Annars kan en promenad runt byggnaden vara tillräckligt, då du kan se in genom de stora portarna och in på arenan. På kvällarna är Colosseum likt andra ställen i staden upplyst, och ger en magisk känsla. Vill du bli fotad med en ”äkta” gladiator utanför finns även möjlighet till det.

Vatikanen

I nordöstra Rom ligger Vatikanstaten, en mäktig och historisk plats där påven har haft sitt residens sedan sent 1300-tal. Du tar dig enkelt dit med buss, cirka 20 minuter från centrum. Den största sevärdheten här är helt klart St Peterskyrkan, eller Basilica di San Pietro som den heter på italienska, vilken är en av världens största kyrkor. Att gå in i kyrkan är gratis, men vill du ta dig upp i kupolen måste du köpa en biljett. Priserna varierar beroende på om du väljer att ta hissen hela vägen upp, eller går den sista biten i trappor för att ta dig upp och se den magnifika utsikten över hela staden.

Fontana Di Trevi

Kanske världens vackraste fontän finner du i centrum av staden. Redan på långt håll kan du höra bruset från Trevifontänen, vilket gör det lätt att lokalisera den. Om du tycker den är vacker på dagen, är den om inte ännu vackrare på kvällen. Upplyst ger den ett romantiskt och guldaktigt sken som trollbinder dig. Ett bra ställe att ta med sin älskade till. Den är en mycket populär sevärdhet och under dagtid kommer du få trängas med andra entusiastiska besökare. Mest känd är nog fontänen från filmen La Dolce Vita, Det ljuva livet, där svenska skådespelerskan Anita Ekberg badade 1960. Sägnen säger, att slänger du ett mynt i fontänen kommer du komma tillbaka till Rom.

Santa Marinella

En timme med tåget från centrum ligger Santa Marinella. I denna kustpärla hade bl.a. skådespelerskan Ingrid Bergman en villa under sin levnadstid. Vill du komma bort från stadskärnan en stund och njuta av sol och bad är detta en perfekt dagsutflykt. Glöm dock inte att själv stämpla tågbiljetten i maskinerna som finns på stationen, annars riskerar du böter. För dryga hundralappen kan du hyra solstol och parasoll, och sedan njuta av den magnifika sandstranden och det svalkande havet. Det finns även en restaurangbyggnad som erbjuder både mat, dryck, fantastisk italiensk glass, toaletter och andra nödvändigheter för den perfekta dagen på stranden.

Cuccagna Pub

Mitt i centrum ligger en av de trevligaste pubarna, ett ställe för alla åldrar. Cuccagna Pub är nog mest känd för sina kareokekvällar, där den som vågar får ställa sig på den lilla scenen. Andra kvällar kan du komma hit för att lyssna på något av de coverband som spelar och låta dig ryckas med av glädjen och musiken. Stämningen är oftast på topp. Att köpa alkohol i Rom är billigare än mycket annat. Här kan du t.ex. köpa en kanna öl för 15 euro.

Så tar du dig hit

Det finns två internationella flygplatser. Fiumicino ligger 35 kilometer från centrum och är den största flygplatsen. Den mindre Ciampino ligger 15 kilometer från staden och hit går lågprisflygen.

Flyg till Rom

Prisvärda populära hotell i Rom