Det här gör du på Ithaka

Barbarab
Medlem sedan 2012, besökt 84 länder

Ithaka är en liten grekisk ö-pärla med olivträdsklädda terasser, vingårdar och pittoreska byar. Reseguidens medlem Barbara, alias "Barbarab", har ett hus i Vathy, i en vik som kallas Dexa på ön. Här guidar hon till sitt Ithaka.
Publicerad 12 mars 2012

Viken Dexa som jag bor i, går också under namnet Phorcys och är den strand där, enligt Homeros, där Odyssevs bars i land när han återvände från sina långa färder efter det Trojanska kriget. Jag vill dela min upplevelse av denna underbara ö med andra och hoppas på så vis uppmuntra läsare att själva uppleva Ithaka.

Liten men naggande god

Som den grekiska poeten Cavafy uttryckte det i sin oförglömliga dikt: “Håll alltid bilden av Ithaka levande i ditt sinne. Att nå fram är vårt viktigaste mål”. Fast ön är liten till ytan och endast 120 kvadratmeter stor, har Ithaka en skiftande och vacker natur. Olivträdsbevuxna terrasser är legio liksom små vingårdar, hjordar av får och getter går fria på bergssluttningarna; här finns ovanliga stenformationer, pittoreska gamla hus med trädgårdar som lyser av bougainvillea. I nästan alla väderstreck ser du havet.

Sju små städer

Ön har sju små städer – Vathy, Perachori, Lefki, Stavros, Platritheias, Frikes and Kioni – och byar som Anogi, Exogi and Agia Saranda. Under sommarmånaderna från slutet av juni till mitten av augusti håller varje ort en egen fiesta med levande orkester, grekisk folkdans och mat och dryck så det förslår. Om man inte riktigt kan hänga med i danstakterna, finns det alltid någon vänlig själ som drar dig med i ringdansen och visar hur det går till.

Vathy

För att inse hur litet Ithaka egentligen är, är avståndet från Vathy till den mest avlägsna orten Kioni bara är 28 kilometer landsvägen. De fasta boende är inte mycket fler än 3 000, men den tredubblas sommartid av turister och sommarboende. Vathys hamn med sina hus målade i pastelfärger är en fröjd för varje fotograf. Det finns många trivsamma restauranger runt bukten som serverar god grekisk hemlagad mat och vin från öns egna vingårdar. Under de sena timmarna är sällskapslivet särkilt aktivt i de livliga barerna vid kajkanten. De så kallade crêperierna är storfavoriter. Vathy har också både ett arkeologiskt museum och ett kulturhistoriskt dito, som är väl värda ett besök när man får lite för mycket av bad och sol.

Strandliv

Bad på Ithakas stränder är en fröjd, vattnet rent och kristallklart. De är alla barnvänliga, relativt långgrunda och utan brytande vågor. En del har klappersten och gummisandaler är bra att ha. Andra är sandstränder och lämpade för solbad. Flera badstränder erbjuder parasoller och plastbäddar som man kan sträcka ut sig på, serverar snacks och läskedrycker. Websidan Greekisland ger särskilda rekommendationer.

Ruiner och fantastisk utsikt

Ithaka, känd som Odyssevs mytomspunna örike, har flera platser av arkeolokiskt intresse. Den mest betydande är Alkomenes borgruin på en bergstopp ovanför Piso Aetos. Det tar ungefär 45 minuter att bestiga berget, men de egendomliga “cyklopmurarna” och utsikten mot Kefalonia vid solnedgången gör det till en stor upplevelse. Utgrävningar pågår vid Homeros Akademi på den norra delen av ön, och varje år uppvisas nya och spännande fynd. En företagsam holländsk dam, Ester van Zuylen, leder personligen guidade promenader till olika sevärdheter på ön. Hennes program hittar man både på websidorna Greekisland och Ithacagreece.

Upplev landskapet

Det finns inget bättre sätt att tillbringa dagen än med en vägtur, beundra oslagbara panorama, stanna till i en by för ett kallt glas öl eller vin, luncha med en pastitsio eller lammgrill runt kajen i Frikes eller Kioni. Sedan står det en fritt att sona dagens synder, på vägen hem, med ett besök på klostret Kathara, Renhetens kloster, och dess vackra kyrka. Härifrån kan man också ta det definitiva fotot av bukten kring Vathy.

Så tar du dig runt

När man väl kommit fram till Ithaka, kan man hyra bil eller scooter för att resa runt. Det går naturligvis också att hyra terrängcyklar, men de många branta backarna gör att detta bara är för de mest vältränade. Bussar är oregelbundna och kan inte rekommenderas, men taxi kan lätt beställas. Kom ihåg att pruta.

Så tar du dig hit

Att fara till Ithaka kan ta tid, i synnerhet om man kommer från Aten. På ön finns inget flygfält, vilket betyder att om man vill ta flyg, får man resa via Kefalonia. Från flygfältet vid Argostoli är det 35 km per taxi eller bus till Sami där det går en färja till Piso Aetos, färjeläget på Ithaca. Det går vanligen tre färjor dagligen, en på morgonen, en mitt på eftermiddagen och en vid midnatt. Med bil från Aten går färden västerut till Patras, cirka 230 km, antingen med hyrbil från flygplatsen eller per buss från bussterminalen vid Kifissias Street. Från Patras går två färjor dagligen till Kefalonia och Ithaka. Att ta med bil hela vägen till Ithaka kan emellertid ställa sig dyrt, omkring 100 euro enkel resa, så alternativet buss är klart bättre. Charterresor från Sverige till Kefalonia och Preveza kommer först igång i mitten av maj och fortsätter till slutet av oktober. Resorna organiseras veckovis av Vingresor, Apollo och Airtours.


Charter till Grekland