Det här gör du i Limassol

Carro_88
Medlem sedan 2011, besökt 9 länder

Foto: carro_88, medlem sedan 2011
Värme, vin, kultur och ett vilt nattliv. Reseguidens medlem Carolina, alias "Carro_88", guidar oss runt staden Limassol på Cypern.
Publicerad 12 mars 2012

Limassol är en stad som ligger mig varmt om hjärtat. Det är svårt att inte bli tagen av den. Du möts av den heta värmen när du kliver av planet i Larnaca och det gör dig mer nyfiken på vad som kommer. Limassol är en så vacker stad med en så otroligt rik historia. Atmosfären som omfamnar dig, lämnar dig sedan fylld av nya upplevelser och erfarenheter. Jag måste säga, att Cypern är nog den vackraste ön inom hela Medelhavsområdet. Den kallas inte för "kärlekens och skönhetens ö ” utan anledning. Limassol kan man kalla för “Cyperns lilla Paris”, då det har sin plats som kulturcentrum på Cypern. Staden är landets näst största, och är ett väldigt populärt turistmål samt centrum för landets vinproduktion. Ön är även den största i östra Medelhavet. Det är en internationell stad som präglas främst av många engelska turister. Hit åker folk i alla möjliga åldersgrupper. Äldre, barnfamiljer, ungdomar, par och singlar.

Nattliv

Staden är känd för sitt vilda nattliv, och det sägs att det är landets bästa. I Yermasoyia finner man många nöjesställen, såsom nattklubbar, diskotek och barer som är öppna året runt. Det finns även ett stort utbud av inhemska restauranger som du inte får missa att besöka. Det kryllar även av trendiga caféer och barer längs med strandpromenaden. Varje september hålls den årliga vinfestivalen. Den varar i tio dagar och är tillägnad vinet och dess gud Dionysos. Då fylls stadsparken med mat och vin, och festligheterna pågår dygnet runt.

5 klubbar och barer som är värda att besöka

1. The Basement Club
Det här stället har en fantastisk atmosfär och spelar allt från listmusik till garage (musikgenren).

2. Triangle Disco
Stället riktar sig till lite äldre personer, men folk i alla åldrar är självklart välkomna. Där spelas det allt från klassiska 70 – 80 tals hits samt listmusik.

3. Hamlet Pub
Det här är ett av invånarnas och turisternas favoritställe. Hit kommer du om du älskar att se sport på storbilds tv, men även om du vill avnjuta goda drinkar i gott sällskap.

4. The Irish Bar
Baren är en privatägd och familjär karaokebar. Här kan du dricka gott, sjunga eller lyssna på karaoken.

5. Notes Studio och Rogmes
Om du är sugen på traditionell grekisk musik, ska du ta dig till bouzoukiklubbarna ” Notes Studio ” eller ” Rogmes ”. Där får du uppleva traditionell grekisk sång och dans.

Mat och dryck

Det cypriotiska köket är väldigt smakfullt och bjuder på en kulinarisk upplevelse. Rätterna är färgrika och lagat av färska råvaror. Maten har mycket gemensamt med det grekiska och turkiska köket, vilket gör det till en spännande blandning av Balkan och Mindre Asien.
Till det traditionella maträtterna hör meze ( flera smårätter som serveras som en hel måltid ), halloumiost och spritdrycken zivania. Cyperns mest berömda vin är ett rött och sött dessertvin, commanderia. Vinet är ett av världens äldsta och kända viner. KEO är även ett mycket populärt cypriotiskt öl. Prova riktigt grekiskt kaffe. Det serveras i små koppar med mycket sump och är riktigt starkt. Grekiskt kaffe dricks svart, och till kaffet serveras oftast ett glas kallt vatten.

Forna Limassol

Det finns väldigt många arkeologiska utgrävningar och museer med fynd funna ur öns fantastiska historia. Byzantinska kyrkor, venetianska stadsmurar och mycket mycket mer står fortfarande kvar. Men precis utanför Limassol finner man den grekisk – romerska teatern Kourion, som är en av landets viktigaste arkeologiska utgrävningar. Där hålls teaterföreställningar än idag. I närheten ligger Colossi Castle, där Richard Lejonhjärta gifte sig med prinsessan Berengaria av Navarra.

Shopping och stränder

I ” gamla staden ” Anexsertisias, finns det mycket shopping. Både turistaffärer och vanliga små butiker. Även märkesvaror kan du fynda där. Det finns flera olika stränder längs med ” seafronten ” som det kallas. Men en stor och välbesökt strand är ” Park Beach ”.

Så tar du dig runt

Hyrbil är ett smidigt och enkelt alternativ.
Lokalbuss finns mellan turistområdet och centrala Limassol. Buss, taxi, servicetaxi finns mellan de större städerna som, Nicosia, Pafos, Larnaka och Paralimni.

Så tar du dig hit

TUI och Ving erbjuder båda direktcharter till Limassol.


Psst! Ett tips

Bra att veta är att dricks oftast är inräknat i notan men att servicepersonal och taxichaufförer förväntar sig oftast extra dricks.


Charter till Limassol