Det bästa av Grekland

Annebente
Medlem sedan 2014, besökt 25 länder

Foto: Ving
Foto: Ving
Foto: Apollo
Foto: Thinkstock
De grekiska öarna är fyllda av kulturhistoriska skatter, vykortslika småbyar, vackra stränder och spektakulära solnedgångar. Vi har valt ut fem små ö-paradis som ger dig något av det bästa Grekland har att erbjuda.
Publicerad 23 december 2014

Thassos

Denna gröna, frodiga ö som kallas “Smaragdön” är relativt orörd till skillnad från många andra platser i Grekland. Ön är täckt av grönska, frodiga vingårdar och olivlunder. Längs kusten finner du några av Egeiska havets bästa sandstränder och badvikar med finkornig sand och kristallklart vatten. Du behöver inte åka så långt förrän du lagt hotell och andra turister bakom dig. Golden Beach på östkusten är den längsta och också den mest kända stranden på Thassos. I småbyarna uppe i bergen hittar du det gamla Grekland, där husen klamrar sig fast på de branta bergsväggarna. Hitta en lokal taverna och njut av lugnet med en äkta grekisk måltid. Thassos ligger endast 10 kilometer från fastlandet, i den norra delen av Egeiska havet. Det finns ingen flygplats på ön, så du får ta en färja från KavalaI på fastlandet ut till Thassos. Båtturen tar cirka 40 minuter. Hit reser du med Ving och Airtours.
Läs mer och se priser här.

Kythira

Den här idylliska ön har gett inspiration till många kända konstnärer och enligt gamla myter ska Kythira ha varit Afrodites, kärleks- och skönhetsgudinnans, födelseplats. Den här vackra ön erbjuder en lugn och avslappnande semester. Kythira är en relativt orörd ö, som ännu inte tagits över av turister. Här finner du framför allt frodig natur, bortglömda stränder och vykortslika småbyar. Kythira har ett varierat landskap med skogsbeklädda dalar och branta klippor som stupar ner i havet. Gå på upptäcktsfärd i vackra vitkalkade landsbyar och njut av solen på isolerade, idylliska stränder. I huvudstaden Chora finner du allt från historiska minnesmärken till shopping och uteliv. Staden har en härlig atmosfär och kännetecknas av slottet som byggdes på 1300- och 1500-talet. Det är endast 4000 bofasta invånare på Kythira, och du når över nästan hela ön inom en timme med bil. Kythira ligger i östra delen av Egeiska havet, sydöst om sydspetsen av Peloponnes. Hit går det ännu ingen svensk charter. Vill du åka hit får det bli med båt från någon av hamnstäderna Neapoli eller Githio som ligger på Peloponessos, eller från KastelliKreta. Från Pireus finns det båtförbindelse två gånger i veckan. Ön har även en flygplats som under turistsäsongen trafikeras en gång om dagen från Aten. Skall man flyga bör man dock tänka på att vara ute i god tid med bokningen.
Läs mer och se flyg till Aten här.

Kos

Vill du njuta av solen på vackra stränder eller uppleva kulturhistoriska skatter? Det här och mycket annat finner du på Kos. Halva kustlinjen består av stränder, så här finner du garanterat ditt strandparadis. Gå inte miste om vackra Paradise Beach som verkligen förtjänar sitt namn. Kos stad var en gång en av Greklands bästa partystäder, men idag är det helt andra gäster som reser hit än bara ungdomar som är ute efter att festa. Här trivs de allra flesta som gärna vill ha ett stort urval av restauranger och butiker och som också vill ha en fin strand. Ön har mysiga småbyar och vacker natur som lockar till cykel- och vandringsturer. Är du fascinerad av grekisk historia är Asklepion ett måste. Här blev Europas första moderna sjukhus etablerat i Hippokrates anda för snart 2500 år sedan. Bland de arkeologiska utgrävningarna finner du helande källor och tempel byggda till ära för den grekiska guden Asklepios. Kos ligger i den östra delen av Egeiska havet, inte så långt från badorten Bodrum i Turkiet. Hit reser du med Airtours, Apollo, Fritidsresor och Ving.
Läs mer och se priser här.

Paros

Paros är en av de vita grekiska öarna. Här är tempot lugnt med idylliska omgivningar. I hamnbyn Parikia på västra sidan av ön ligger de vita husen på rad i de vackra och mysiga gränderna. Orten har en genuin charm och längs strandpromenaden ligger diskotek och barer på rad. Slå dig ner på en taverna och njut av den vackra kvällen när den röda kvällssolen sänker sig ner i havet. I semesterbyn Naoussa ligger färgglada fiskebåtar förtöjda i den pittoreska hamnen. Här finner du öns finaste hotell och några av öns finaste stränder. På Paros kan du fortfarande finna bortglömda vikar där du kan bada helt för dig själv. Östkusten är känt för sina goda vindförhållanden och hit kommer seglare från hela världen. Paros är en del av Kykladerna och ligger mitt i Egeiska havet, en bit norr om Kreta. Hit reser du med Apollo.
Läs mer och se priser här.

Mykonos

Mykonos stad är en av de vackraste och vitaste städerna i hela Egeiska havet. Staden är känd för att vara en av de hippaste och mest trendiga städerna i den grekiska övärlden. I mer än 50 år har ön varit en favoritplats för jetsettare och här finner du ett partyparadis med fancy klubbar och restauranger. Men, Mykonos är mer än bara fest och stoj. Staden med de vita sockerbitshusen och trånga gränderna har mysiga kaféer och restauranger där du kan njuta av solnedgången. De vykortslika väderkvarnarna är ett av öns mest kända landmärken. Utanför Mykonos stad är atmosfären mer tillbakadragen och lugn. Simning, dykning och segling är populära aktiviteter på Mykonos. De mest populära stränderna på ön finner du i Ornos-bukten, inte långt ifrån Mykonos stad. Mykonos tillhör ögruppen Kykladerna och ligger mitt i Egeiska havet. Hit reser du med Airtours, Apollo och Ving.
Läs mer och se priser här.

I Reseguidens sökmotor hittar du fler resor till Grekland:
- Alla charterresor till Grekland
- Våra bästa reseerbjudanden till Grekland
- Alla charterresor till Grekland med all inclusive


Charter till de grekiska öparadisen

Om Grekland

Här finns pittoreska byar nästan överallt, tusentals vackra stränder och massor av sol och värme. Grekland och dess många öar är ett semesterparadis du kan besöka om och om igen.

Vart du än åker så kommer du att se pittoreska små byar med sina typiska vit-blåa hus, härliga stränder och varmt turkosblått hav. Du kan åka på utflykt till arkeologiska och historiska sevärdheter och avsluta dagen med fantastisk grekisk mat.

Här finns stora öar som Kreta, Lesbos och Rhodos, dit du kan återvända år efter år och upptäcka nya platser.
Men det finns också dussintals små öar där det är lätt att åka på upptäcktsfärd, till exempel Korfu, Kos, Lefkas, Leros, Samos, Santorini, och Zakynthos.

Det finns hundratals platser runt om på det grekiska fastlandet som är kopplade till antikens mytologi, militära slag eller dramatiska händelser. Bland annat Marathon, Thermopyle, Akropolis, Olympia och Delfi. Det smidigaste sättet att uppleva historien är att åka på en rundtur. Du kan åka på en dagstur eller en hel vecka, och du kan välja mellan teman som ”mytologi”, ”slagfält” eller ”bästa av klassiska Grekland”.

Karta över Grekland