Den stora ö-turen på Gran Canaria

Rogman
Medlem sedan 2014

Foto: RogMan
Foto: RogMan
Foto: RogMan
Foto: RogMan
Foto: RogMan
Foto: RogMan
Jag har varit sammanlagt 10 gånger på Gran Canaria , med start 1969. De flesta gångerna har jag bott i Arguineguin-området men även i San Agustin och Bahia Feliz. Även om jag varit på en del utflykter så har jag dock aldrig hyrt bil för att ta Den Stora Ö-turen. Så blev fallet då jag åkt ner till San Agustin 2011. Här guidar Roger, alias RogMan, till sitt Gran Canaria.
Publicerad 13 november 2014

Redan dagen innan avfärd hade vi beställt bilen vi skulle åka med. På onsdagen hängde vi på låset för att hämta bilen vid 9.00. Ingen tid av denna händelserika dag ville vi missa. Från San Agustin bar det av upp på motorvägen där Mogan var vårt första stopp. Jag hade aldrig tidigare svängt höger vid korsningen i Puerto de Mogan, ni vet där bussen normalt åker vänster. Men nu skulle vi till staden som kommunen Mogan är uppkallad efter. Efter några slingriga vägar och en del vägarbeten så passerar vi en väderkvarn som såg ut som om den var direktimporterad direkt från Holland (eller Kvarnbacksvägen i Bromma) men nej vi var fortfarande på Gran Canaria. Efter ytterligare några kilometer så var vi då framme i staden Mogan.

Mogan

Mogan ser ut som en typisk kanarisk stad ska se ut. Långt ifrån Playa Del Ingles glittrande nöjeskvarter. Kändes skönt att komma till det ÄKTA Gran Canaria. Vi hittade en Sparbutik för inköp av lite vatten och bröd. På väg tillbaka till parkeringen såg vi ett cafe. Christofer var kaffesugen och jag var törstig i största allmänhet. Det var en skön känsla att sitta där och lyssna på ett så vackert språk som spanska, med kanarisk dialekt utan att fatta ett dyft. Nåja, hola och gracias kan jag ju och jag kan beställa en cerveza även om jag inte dricker öl. En kvart senare var vi på väg igen och nu gick vägarna uppåt.

Los Azulejos

Nästa mål var Los Azulejos dvs dom färgade klipporna en bit upp i de hissnande kanariska bergsmassiven. Väl framme så var det första vi såg en husvagn som tjänade som juicebar. Vi provade den färska juicen och sedan tog vi typ ett hundratal bilder på dessa vackra klippor. Vi njöt även av utsikten ner i dalen trots att solen inte trängt igenom dimman ännu.

Mirador de Balcon

Efter ytterligare några slingriga kilometer kom vi till en annan plats jag bara sett på bild tidigare - Mirador de Balcon. När vi stannade så praktiskt taget rusade en farbror fram och bjöd på något som smakade som en veckas gammal sockerkaka….dvs inte speciellt gott. Men vi åt för att inte vara otrevliga. Han som kom med kakan hade en liten husvagn (praktiskt och vanligt här på ön) där han hade allt en hungrig upptäckare kunde behöva. Allt från kaffe och kakor till glass och Ron Miel. Normalt sett ser man Teneriffa kust härifrån eller eventuellt Teides topp sticka upp som en sockertopp genom molnen på över 3.000 meter över havet. Men även här var det dimma/moln som solen hade svart att tränga igenom. Men bilderna blev hyffsade ändå. Såg nästan taget ut från nån Hollywoodproduktion. Här stannade vi minst 20 minuter och bara njöt.

Vägarna verkade slingra sig betydligt mer nu och det gick lite som en berg o dalbana. Då märkte vi att bilen behövde tankas. Vilket vi gjorde i staden på bilden som jag tror heter San Nicholas. Kanske nån vet mer exakt var vi är å tankar på bilden. Här fick vi hjälp med tankning och betalning, lite som hemma förr i tiden. Väl inne i bilen så såg jag på kartan att nästa stad var Agaete. Ni vet där båtarna går över till Teneriffa, och där Dede de Dios och den vackra stenstranden fanns. Allt jag bara tidigare sett på YouTube på sin höjd. Vi började med att hitta en parkering för klockan var närmare 13 och lunchen närmade sig. Matsedeln var på spanska och några ord på engelska. Alltså inga turistmenyer så långt ögat nådde, vilket var rätt befriande, men lunchen blev som den blev. Det var mat och potatis som smakade ok, men inte så mycket mer.

Sedan blev det en fotopromenad där Dede de Dios (Guds Hands som Maradona brukar säga), stranden och båtarna fastnade på film. En häftig stad som jag gärna vill se igen och kanske hinna med ett dopp nästa gång. I Agaete börjar GC-2, den andra motorvägen (GC-1) på ön. Den första går mellan Las Palmas och Puerto Rico men den håller på att byggas ut ända till Puerto de Mogan. Enligt vissa skyltar så ska den vara klar redan i år, men den som lever får se.

Hur som helst så blir det en förbättring när den nu är klar. Uppe på motorvägen så hade vi nu siktet inställt på Arucas. Där tänkte vi se katedralen som egentligen är en kyrka. Hur man skiljer på dessa två trodde jag var storleken men tydligen inte. Resten får ni googla. Den resan gick snabbare än jag trodde och var rätt varierande för att vara motorväg. Lite som att åka mot Gränna/Jönköping på E4:an, härlig utsikt och både upp/nerförsbackar. Enda skillnaden var att delar av vägen gick i tunnel. (Många tunnlar på GC , e det =) När vi närmade oss Arucas så höll kartläsaren (jag) på att skicka i väg oss åt totalt fel håll men vi räddade detta i sista sekunden. Väl inne i stan så var det som vanligt en jakt på P plats. Senast jag var där var 6 år sedan och då satt jag i en buss. Men vi hittade en plats rätt nära kyrkan eller katedralen, beror ju på hur man ser det. Vad sa Google när du kollade?
Den var mindre än vad jag kom ihåg, men nu fick jag åtminstone en hyffsad bild. På väg tillbaka gick vi genom stadsparken som var mörk men sval. Temat verkade vara exotiska blommor och olika typer av vattenvägar. Den längsta vattenvägen var förvillande lik den konstgjorda ån som rinner genom minigolfen i Putte.

I bilen hade vi eller jag (kartläsaren) som inte e nån Tina Törner direkt stakat ut vägen för att kunna åka genom den centrala delen av ön. Dvs jag tänkte ta vägen förbi Firgas och kolla på vattenkällan där de tillverkar mineralvattnet som säljer bäst på ön. Men någonstans på vägen svängde chaffisen av nånstans så jag inte hängde med på kartan och vi hamnade i Santa Brigida i stället som är en liten by med 2-3 hus…typ. Den vägen var enormt kurvig och vacker. En underbar utsikt som jag hade lite svårt att njuta av då vissa av vägarna var 2 meter smala och saknade staket.(förklaring till att inga egna bilder togs)

Christofer , chauffören tyckte nog jag var en aning fånig men minnen från bussturen -69 ( jag e född -64 resten kan ni räkna ut själva) kom forsande fram. Då hade vi åkte från Las Palmas för att kolla in bananplantagen. Vägarna var om möjligt lika usla där vi var nu 2011 som i slutet på 60 talet. Till slut hittade vi på något sätt ut på de större vägar ner mot Telde.

Vi avslutade dagen med att handla lite på Carrefour i Atlantico CC. På terrassen hemma i San Agustin njöt vi en salamimacka och en god cerveza, Christofer tog en för det vara han värd efter denna strapatsrika dag. Vad jag drack? Jo, jag tog en Breezer……ett perfekt slut på en perfekt dag.

Boka din charterresa till Gran Canaria här.


Charter till Gran CanariaErbjudanden till Gran Canaria