Delta i årets Oktoberfest i München

Ellinor
Reseguiden, besökt 19 länder

Bild: GNTB/Rainer Kiedrowski
Foto: viator, medlem sedan 2007
Oktoberfesten i München är en över 200 år gammal tradition med mycket öldrickande. Nu är det dags att plocka fram tyrolerhatten och besöka ölälskarens paradis. 21 september börjar den fest som fått titeln "världens största folkfest."
Publicerad 5 september 2018

Den 22 september går startskottet för årets upplaga av Oktoberfest – dryga två veckor med skummande öl, tyrolerhattar och lederhosen. Vi guidar dig till festligheterna.

Tradition med (två)hundraåriga anor

Den tyska ölfesten är en av världens största folkfester och hålls varje år i september och början av oktober i tyska München. Festen startade med det kungliga bröllopet mellan Ludvig I av Bayern och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen som ägde rum den 12 oktober 1810.

Med anledning av festen bryggs ett särskilt oktoberfestöl, som serveras i enliterskannor, Maß. Totalt reser de lokala München-bryggerierna ett tiotal olika tält. Bryggeriet Hofbräu har det största öltältet som rymmer cirka 7000 sittande inomhus och 3000 utomhus. Totalt finns cirka 100 000 sittplatser på området och sju miljoner liter öl serveras.

När och var?

Festivalen inleds när borgmästaren tappar första ölen klockan 12 den 21 september. Kom tidigt om du vill ha en bra plats! Festen pågår sedan till och med söndagen den 6 oktober. Öppettiderna är 10-22.30 på veckodagar och 9-22.30 på helgerna. Du hittar festområdet Theresienwiese (Die Wiesn) i Ludwigsvorstadt-Isarvorstadt i München, nära centrum.

Oktoberfest med familjen? Sikta in dig på någon av tisdagarna. Det är nämligen familjedag från lunch och fram till klockan 18 och då är åkattraktioner med mera rabatterade.

Hur mycket kostar en öl?

En liter öl kostar mellan 8.30 och 8.60 euro, beroende på vilket tält du befinner dig i. Med dagens kurs är det mellan 81-84 kronor.

Oktoberfest i siffror:

– Theresenwiese är 42 hektar stort. Själva festområdet upptar 31 hektar.
– År 2007 dracks det 6,7 miljoner liter Maß av 6,2 miljoner besökare.
– Under festen arbetar ungefär 12 000 personer.
– Oktoberfest omsätter cirka 9 miljarder kronor årligen.
– Under de två festveckorna står området för cirka 13 procent av stadens energiförbrukning.
– Det finns över 800 toaletter och pissoarer på området.

(Källa: Wikipedia)


Ta sig till München

Direktflyg från Stockholm till Munich Airport tar drygt två timmar. Flygplatsen ligger 28 kilometer från centrum och du tar dig lättast in med pendeltåg som tar 40 minuter.

I Reseguidens jämförelsetjänt hittar du prisvärda flygstolar till München.

Boenden i München

Det finns många bra områden att välja mellan för en weekend i München. I Altstadt och Hauptbahnhof går du på kullerstenar bland medeltida torg och kyrkor. Här finns några av de mest lyxiga butikerna, restaurangerna och hotellen. I Lehel och Bogenhausen blandas smala gränder med 1900-talsbyggnader och konsulat. Här finns några av stadens främsta sevärdheter, som Bavarian National Museum, Archaeological Collection och Art Nouveau. I Schwabing minglar studenter, konstnärer och familjer bland uteserveringar och butiker. Nära ligger olympiska parken och BMW World museum. Nära Maxvorstadt hittar du konstgallerior med allt från Rembrandt till Magritte. Laim och Sendling är de områden som ligger närmast Oktoberfesten, med orientaliska trädgårdar och lugna bostadsområden.

Vi har letat fram bra, centrala och prisvärda hotell i München.

Missar du årets fest? Här är nästa chans!

2019: 21 september - 6 oktober.
2020: 19 september - 4 oktober.
2021: 18 september - 3 oktober.


Flyg till oktoberfestenHotell i München