Publicerad 16 november 2011

Benvita sandstränder, korallblått havsvatten, färgstark arkitektur, shopping, äventyr, härliga människor och mycket kärlek. Curaçao är ett paradis för en shoppingglad och soldyrkande strandjagare sökandes efter en gnutta äventyr.

ABC-öarma

ABC-öarna, A för Aruba, B för Bonaire och C för Curaçao, tre västindiska destinationer som även kallas för Nederländska Antillerna. Curaçao är en nederländsk provins med självbestämmanderätt placerad norr om Venezuela, sida vid sida med sina grannöar. Återkommande resenärer säger att Curaçao, trots sina europeiska influenser, är den av de tre ABC-öarna som inger den mest äkta karibiska känslan. I dag består den största turistgruppen på ön av holländare och är än så länge en ganska outforskad destination för oss svenskar. Invånarna på Curaçao är trevliga och välkomnar gärna turister av olika slag. Det är mycket värme, kärlek och leenden. Alla pratar engelska, de flesta pratar också holländska. De har även ett eget oerhört vackert språk som kallas för papiamento. Språket är en blandning av portugisiska, spanska, flamländska och engelska. Vill du vara artig eller bara göra din älskling glad ska du säga Dushi, det betyder nämligen raring på papiamento.

Här är fem tips på Curaçao

1. Vattendansa med delfiner

På Curaçao Dolphin Academy finns den fantastiska möjligheten att få simma tillsammans med delfiner. En kort introduktion hålls på engelska av erfarna delfintränare som berättar hur mötet med havets mest intelligenta simmare kommer att gå till. Väl i vattnet känns det som du knaprat ett bubblande skrattpiller, det är en helt fantastisk upplevelse! Delfinerna simmar med dig, sjunger, dansar, hälsar och riktigt lyckosamma besökare får en puss på kinden.

2. Magiska havsgrottor

Ön har en hel uppsjö av fantastiska sandstränder. Många hotellanläggningar ligger strategiskt placerade och har egna privata stranddelar för sina gäster. Det är prydligt, snyggt och städat. Vill man däremot upptäcka Curaçaos övriga utbud samt undangömda strandpärlor är det läge att hyra en bil. Besök gärna Captain Goodlife i Santa Cruz – en inhemsk, lite smågalen, men besjungande rolig kapten som visar den äkta sidan av Curaçao. Åk på en tur med motorbåt till egen strand för privat snorkling. Ta helst med egen utrustning. Kaptenen visar även de vackra tvillinggrottorna och låter alla som vill få dyka in i ”The blue room” – en stor undangömd grotta där solens reflektioner lyser upp väggarna i en magnifik ljusföreställning.

3. Klein Curaçao

Det här är en liten ö som är obebodd och omges av en milslång sandstrand. Den erfarna skutan Miss Ann tar dig med på en behaglig båttur guppandes i takt med reggae-ikonen Bob Marleys skönsjungande toner. En heldag från tidig morgon fram till sen eftermiddag med kritvit sandstrand så långt ögat når och kristallklart vatten som är perfekt för bad, dyk- och snorklingsäventyr. Det bjuds på fantastisk lunch i form av inhemsk barbeque. Maten är karibiskt kryddad och äkta kreolsk vilket skapar en nästintill euforisk smaksensation då den landar i munhålan. Njut av saftig kyckling, mustig getgryta, ris, grönsaker och små söta kakor som doppas i maten.

4. Färgstark huvudstad

Missa inte att utforska öns färgstarka och arkitekturiskt smakfulla huvudstad Willemstad. Ön är uppdelad i två delar, ena sidan kallas för Otrabanda och den andra för Punda. Det är i Punda som du hittar den bästa shoppingen. En flytande gångbro sammanhåller de två delarna men det går även bra att ta sig över med färja. Butiker avlöser varandra, alltifrån dyra och välkända designmärken till kläder och smycken för en mer sparsam budget. Arkitekturen är tydligt holländskt inspirerad, vackra byggnader i varierad färgskala står på rad. Vid The floating market säljs grönsaker, fisk och frukt, handlare från Venezuela åker över med båt varje dag för att sälja sina varor. I Willemstad finns fantastiska restauranger med både inhemsk och genuin karaktär samt andra med mer trendigt och europeiskt utbud. Här finns något för alla smaker.

5. Äventyr på fyra hjul

Guidade turer, där du får köra din egen fyrhjuling både på landsväg samt ”offroad", är ett perfekt sätt att uppleva ön. Det är upp på höga höjder, ner i dalar samt i ökenmiljö och på slingriga grusvägar. Turen är ofta omkring tre timmar lång och det första stoppet görs vid den mycket vackra utsiktsplatsen Mirador, som sägs vara en av de mest populära platserna på ön för älskog och romantik. Guiden visar även strutsfarm, Aloe Vera-plantage och en småläskig voodoogrotta. Om du inte gissar rätt på guidens gåta kan du enligt sägnen bli lämnad i grottan för evigt. Det här blir ett smutsigt men galet roligt äventyr på fyra hjul.


Psst! Nyttig fakta inför resan till Curaçao


Yta: 64km lång och 15km bred Invånare: Runt 150 000 Valuta: Antillergulden – Nederländska Antillerna Floriner kallas för Guilder på plats samt US Dollar. (USD mottages överallt men växel återfås oftast i Guilder.)
Språk: Papiamento
Turistspråk: Främst engelska och holländska samt även en del spanska
Klimat: Solsäkert året runt, medeltemperatur på +28 till +30 grader i luften och +26 grader i vattnet. Behaglig bris svalkar skönt och gör så det inte blir för varmt. Det regnar sällan på ön, då bara korta skurar oftast nattetid.
Tid: – 5 timmar under vinterhalvåret och – 6 timmar under sommaren.
Flygresa: Runt 1,5 timmar till Amsterdam, därefter 9,5 timmar vidare till Curaçao. 1 timmes mellanlandning på Aruba för av- och påstigning av passagerare.