Charm och historia i Edinburgh

Ziesta
Reseguiden, besökt 48 länder

Foto: ziesta, medlem sedan 2006
Foto: ziesta, medlem sedan 2006
Edinburgh är en gammal skotsk stad där till och med New Town är från 1700-talet. Här guidar vi dig till en liten och mysig stad där historien står i centrum.
Publicerad 5 september 2011

Edinburgh är en liten och promenadvänlig stad. Det är enkelt att hitta och den stora shoppinggatan Princess Street delar av staden i New Town och Old Town. I västra delen av gamla staden tronar Edinburgh Castle. Härifrån går den kullerstensbelagda gatan Royal Mile som sträcker sig enda till Edinburghs andra slott - Palace of Holyrood House. Royal Mile är just en engelsk mile lång och är kantad av smala gränder med pubar, kaféer och butiker. Kring Royal Mile ligger också flera andra av Edinburghs sevärdheter såsom Camera Obscura, St Giles Cathedral och flera av stadens museer.

Nya stan

På andra sidan Princess Street ligger New Town som byggdes på 1700-talet då den gamla delen blivit så snuskig att den var hälsovådlig. Parallellt med Princess Street går den lilla gågatan Rose Street där det finns flera pubar och restauranger. Även George Street är värt ett besök. Här hittar du lyxig shopping och finare barer.

Shoppa kitsch och kiltar

Edinburghs shoppingutbud har något för alla smaker. Trendiga affärer och gallerior på Princess Street, udda butiker på tvärgatorna till Royal Mile, och så de obligatoriska souveniraffärerna med Loch Ness-figurer, kiltar och kondomer med whiskey-smak närmast slottet. Missa inte gatorna Victoria Street och Cockburn Street nära slottet med färgglada husfasader och flera roliga inrednings- och klädbutiker. Victoria Street mynnar sedan ut i Grassmarket som är centrum för Edinburghs nöjesliv.

Gröna promenader

I slutet av Royal Mile möts man plötsligt av den jättelika kullen Holyrood Park som mer ser ut att höra hemma på skottska höglandet än i en storstad. Här är vackert att promenera runt och från den 251 meter höga toppen Arthurs Seat får du en fantastisk utsikt över staden. En annan fin promenad är att gå längs med floden Leith. Om du svänger av mot floden strax före Haymarket Station kommer du till Belford Bridge. Här kan du sedan följa en lummig stig utmed floden genom Dean Village mot Stockbridge och slå följe med strosande par, joggare och hundägare.

Kunglig lyx

Vid hamnen Leith, en bit ifrån centrum, ligger engelska kungafamiljens gamla semesterbåt Royal Yacht Britannia förtöjd. Även om du inte är det minsta intresserad av kungligheter är det rätt fascinerande att, i sällskap med en audioguide, kika runt på det enorma fartyget och se allt från tesalonger och drottningens sovrum till sjömännens hytter. Vid Leith ligger även shoppingcentret Ocean Terminal med fler än 70 butiker och flera fiskrestauranger.

Det litterära Edinburgh

För den litterärt intresserad finns massor av guldkorn i och kring Edinburgh. På kaféerna kring Royal Mile (såsom Elephant Café) sägs författaren J K Rowling ha skapat historien om den föräldralöse Harry Potter. I det lilla kapellet Rosslyn Chapel söder om Edinburgh hade Dan Browns succéroman Da Vinci-koden sin upplösning. På Picardy Place står Arthur Conan Doyle's fiktiva detektiv Sherlock Holmes staty.

Haggis och whisky

Bland restaurangutbudet finns allt från billiga kaféer och pubar till internationella kök. Det sägs att Edinburgh är den stad i Storbritannien med flest restauranger per invånare. En specialitet är single malt whisky och vid slottet ligger The Scotch Whisky Heritage Center där man kan fördjupa sig i whiskyns gyllenbruna värld. För den vågade är den mest kända skotska maträtten haggis, som är en inälvsrätt med fårmage.

Så tar du dig hit och runt

Edinburgh flygplats ligger elva kilometer väster om staden. Det går direktflyg hit från Stockholm, Göteborg, Köpehamn och Oslo. Expressbuss 100 tar dig in till centrum för några tior. Det går även att flyga till Glasgow och sedan ta buss eller tåg till Edinburgh. Väl i Edinburgh når man det mesta på gångavstånd.


Flyg till Edinburgh

Paketresor till Edinburgh