Glasgow och Edinburgh - två skotska citypärlor

Louisewinberg
Reseguiden, besökt 35 länder

Bild: See Glasgow
Foto: ziesta, medlem sedan 2006
De två skotska städerna ligger nära varandra och det är perfekt att upptäcka båda under samma resa. Smaka världens bästa whisky, utforska Glasgows spirande musikscen och nattliv, och känn historiens vingslag i Edinburgh.
Publicerad 5 september 2011

Glasgow är kanske Europa bästa exempel på ett lyckat, urbant ansiktslyft. Nu är staden en mix av anrik historia och trendiga oaser, med ett stort nöjesutbud och en bra musikscen. Edinburgh lockar med sin historiska charm och vackra byggnader.

Hitta till shoppingen

Invånarna i Glasgow är modemedvetna och streetsmarta, och staden bjuder verkligen in till shopping. De stora varuhusen kantar Argyle Street och Sauchiehall Street som förbinds med Buchanan Street där du hittar exklusiva boutiquer och varuhus. Frasers of Glasgow Department Store är värt att se på Buchanan Street, och mitt emot ligger Princes Square med små specialbutiker, kaféer och restauranger.

I stadsdelen Merchant City trängs internationella designermärken som Armani, Versace och Ralph Lauren med lokala designers i butikerna. På The Italian Centre, Candleriggs och Ingram Street finns ett stort utbud av originella och coola kläder till en ungdomlig publik. Här finns också kaféer, barer och restauranger om du behöver fylla på reserverna någon gång under shoppingexpeditionen.

West End och den skotska musikvågens vagga

Glasgows West End är en av de mest populära stadsdelarna. Här bor stadens kulturelit, men atmosfären präglas först och främst av universitetet och studentlivet, vilket ger stadsdelen en avslappnad och mångkulturell atmosfär. Huvudgatan Byres Road är en charmig blandning av bohemiska kaféer, restauranger, trendiga barer och coola butiker.

Universitet här fungerar också som en dynamo för stadens musikmiljö. Många menar att Glasgow på senare år är Europas bästa indiemusikstad. Härifrån kommer band som Belle & Sebastian, Mogwai, Travis, Teeange Fanclub, Glasvegas och många fler.

Historiskt i Edinburgh

Edinburgh är en liten och promenadvänlig stad. Det är enkelt att hitta och den stora shoppinggatan Princess Street delar av staden i New Town och Old Town. Här finns massor av historiska sevärdheter som Edinburgh Castle och Palace of Holyrood House. Mellan slotten går den kullerstensbelagda gatan Royal Mile som är kantad av smala gränder med pubar, kaféer och butiker. Kring Royal Mile ligger också flera andra av Edinburghs sevärdheter såsom Camera Obscura, St Giles Cathedral och flera av stadens museer.

Shoppa kitsch och kiltar

Edinburghs shoppingutbud har något för alla smaker. Trendiga affärer och gallerior på Princess Street och mer alternativa butiker på tvärgatorna till Royal Mile. Missa inte gatorna Victoria Street och Cockburn Street nära slottet med färgglada husfasader och flera roliga inrednings- och klädbutiker. Victoria Street mynnar sedan ut i Grassmarket som är centrum för Edinburghs nöjesliv.

Så tar du dig hit

Det går flyg både till Glasgow och Edinburgh, med tåg- och bussförbindelser därimellan. Edinburgh flygplats ligger elva kilometer från centrum, som du tar dig till med Expressbuss 100 för några tior. och det går direktflyg hit från Stockholm, Göteborg, Köpehamn och Oslo. Till Glasgow går det flyg från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.

Hittar du inte vad du söker? Sök fler flyg till Skottland, Storbritannien här.


Flyg till Glasgow
Flyg till EdinburghHotell i GlasgowHotell i Edinburgh