Cavtat och Zadar - Kroatiens okända pärlor

Veronicah
Reseguiden, besökt 20 länder

Foto: Thinkstock
Foto: doris32, medlem sedan 2007
Foto: Thinkstock
Foto: zoca, medlem sedan 2008
Foto: zoca, medlem sedan 2008
Lång kust, frodig och vacker natur, fina stränder, fördelaktiga priser och arkeologiska skatter. Cavtat och Zadar är väl värda ett besök eller två.
Publicerad 2 juli 2013

Cavtat – barnfamiljens paradis

Cavtat är en charmig liten stad och ett paradis för barnfamiljer. Vackra blommor, svajande palmer och klart vatten skapar en idyllisk atmosfär. Orten är omgiven av fina stränder och lyxiga hotell. Här badar man från grusstränder, från asfalterade badplattformer eller från fina klippor. Eftersom Cavtat ligger i närheten av Dubrovnik kan det under högsäsongen bli lite trångt på de mest centrala stränderna. Prisnivån i Cavtat är mycket bra. De låga priserna gör att du kan unna dig lite extra lyx när du har badat färdigt och är klar för en matbit. En tvårätters middag kostar cirka 200 kronor per person och en öl cirka 15 kronor.

Idyllisk gammal stadsdel

Den gamla stadsdelen i Cavtat ligger ute på en halvö som är omgiven av frodig natur, höga berg och blått hav. Längs med vattnet finns en strandpromenad där du finner flera små stränder, klippor och diverse serveringar. Halvön är bilfri, och längs kajen ligger restauranger, kaffebarer och små butiker på rad. När du bekantat dig med Cavtat, kan det vara kul att ta en utflykt till närliggande Dubrovnik, ön Mljet eller Elafitiöarna.

Så tar du dig hit

Flygplatsen i Dubrovnik ligger fem kilometer från Cavtat och flygtrafiken kan därför uppfattas som lite störande. Flyg med till exempel Norwegian till Dubrovnik, eller res hit på charter med Apollo, Solresor, Airtours eller Kroatienspecialisten.

Zadar – Kroatiens kulturella vagga

Zadar ligger mitt på Kroatien långa fina kust och kan erbjuda en kombination av storstadssemester och badsemester. Staden är oemotståndlig för dig som fascineras av historiska monument och kulturarv. Zadar är en skattkammare bestående av arkeologisk rikedom från olika tidsepoker. Det här är en livlig och charmig stad utan för mycket turister. Här finner du ett bra urval av uteställen där du kan njuta av god mat och dryck utan att spendera hela reskassan. Hela den gamla stadsdelen är bilfri så här kan du tryggt promenera omkring i centrum.

Badmöjligheter

Under sommaren vill man gärna kyla ner sig lite. Precis utanför den gamla stadsdelen finner du den centrala stranden, men de flesta väljer att ta sig ut till de större strandområdena som omringar staden. Längs strandpromenaden ligger glassbarerna tätt, och här finns även Zadars berömda sjöorgel. Den är konstuerad så att vågorna spelar på den, och det är verkligen en speciell upplevelse att lyssna till den vackra musiken.

Så tar du dig hit

Ryanair flyger direkt till Zadar, och till exempel SAS flyger med en till två mellanlandningar. Dessutom kan du resa med Scandjet direkt från 9 olika städer i Sverige till Zadar. Du kan också resa till Split och ta buss eller tåg därifrån till Zadar ( ca 2-2,5 timmars resa).

Alla charterresor till Kroatien

Klicka på länken för att se alla charterresor till Kroatien:
- Charterresor Kroatien - efter omdömen
- Charterresor med all inclusive Kroatien - efter omdömen
- Sista Minuten till Kroatien- datumordning


Charter till Kroatien

Flyg till Cavtat och Zadar