Budva – Montenegros badpärla

J_bartolome
Medlem sedan 2012, besökt 18 länder

Montenegro är en av de sista orörda platserna runt Medelhavet. Reseguidens medlem Johanna, alias "J_bartolome", guidar till Budva, en hemlig badpärla.
Publicerad 12 mars 2012

Montenegro är en av de sista orörda platserna runt medelhavet, landet påminner mycket om grannen Kroatien, men är ännu inte lika exploaterat. Här blandas den goda traditionella maten, den fantastiska och den varierande naturen med höga berg, djupa dalar, kristallklart vatten och fina nationalparker, med jetset-liv, lyxyachter och nattklubbar. Det bästa av två världar!

5 saker du inte får missa när du besöker Budva

Gamla stan med all möjlig shopping

Det här är kärnan av Budva och det är den här delen av staden som är över 2500 år gammal. Här kan man strosa runt i de smala gränderna och besöka någon av de små restaurangerna. I gamla stan hittar man all möjlig shopping allt från, traditionella hantverk till exklusiva märken. Delar ur filmen “Pippi på de sju haven” spelades in just här!

Sveti Stefan har en fin strand

Sveti Stefan är en ö som består av ett enda stort lyxhotell, Många kändisar har bott på Sveti Stefan genom åren, bland annat drottning Elizabeth, Liz Taylor och Jeremy Irons. Ön är bunden till fastlandet med en liten bro. Från Budva går det båtturer till Sveti Stefan, som även har en fin strand med en lite restaurang där man kan bada även om man inte bor på hotellet. Sveti Stefan är en av Montenegros mest fotograferade platser.

Garden café

Ar en mysig pizzeria som ligger I gamla stan. Här kan man sitta och njuta av och den goda och vällagade maten, titta på folk och lyssna på bra live musik. Men jag kommer hit för glassen! Garden Café har en underbar glassmeny med alla smaker och tillbehör man kan tänka sig!

Bo i en villa

Trots att Budva ännu inte är jättekänt för turister så kommer det många från andra delar av landet, samt turister från grannländerna hit. Det finns flera fina och lyxiga hotell, men jag skulle rekommendera att bo i en så kallad Villa. Det är en familj som äger ett större hus och har några rum att hyra ut. Oftast är det god standard, bra priser och gör att man kommer lite närmre det ”äkta” Montenegro.

Stränderna med mysiga restauranger och caféer

Kristallklart vatten, rena stränder, massvis av aktiviteter både i vattnet och på stranden, ett stort urval av mysiga restauranger och caféer precis vid stranden. Vad mer kan man önska?

Så tar du dig hit

Du kan resa med charter till Montenegro med Apollo och Solresor. Apollo fokuserar på Budvanska rivieran, med Budva, Becici, Przno och Petrovac. Solresor har resor till Budva och Herceg Novi i norr. När du reser charter landar du i Tivat och tar dig sedan vidare med transferbuss. Till Budva, Becici och Przno tar det från ungefär 30 – 40 minuter och till Petrovac runt en timme.

Till Herceg Novi tar transfern från en timme. Du kan också resa på egen hand och flyga reguljärt. Smidigast och billigast är det då ofta att istället flyga till huvudstaden Podgoricas flygplats. Exempel på bolag som flyger från Stockholm är Austrian Air, Lufthansa och Airberlin. Du byter i exempelvis Wien, Berlin eller München på vägen till Montenegro. Avstånden på Budvanska rivieran är korta och det går bra att kombinera flera orter eller åka på dagsutflykter. Du tar dig runt med hyrbil, lokala busslinjer eller taxi.

Charter till Montengero och Kroatien