Publicerad 18 januari 2013

Bali är en ö som med all rätt har ett exotiskt och romantiskt skimmer över sig. Men det finns så mycket mer att uppleva i Indonesien, detta osannolika örike bestående av 17 000 öar varav ca 6 000 är bebodda.

En kaskad av färger

Det första intrycket av Bira är de starka färgerna blandade med pastell. Färgerna återkommer ständigt via husen, havet, palmerna, trädgårdarna och invånarna. De franska impressionisterna hade stannat för evigt om de fått chansen. Ljuset är starkt och intensivt vilket gör färgerna än mer levande.

En slumrande turistmagnet

Bira har all potential att bli en blomstrande turistort men sover fortfarande en tung törnrosasömn med en del inhemsk turism, främst från miljonstaden Makassar, och några få västerländska turister. Vad lockar? Självklart är det havet, stränderna, öarna utanför, bra dykning samt den avslappnade stämningen. Här samlas man på kvällarna vid två - tre vattenhål, berättar historier, utbyter erfarenheter och tar det väldigt lugnt. Du har nått vägens ände.

Snorkling och bad

Förutom stränderna i Bira så kan man dyka med hjälp av Bira Divers runt ön Kambing eller ta en kort båttur på en mindre fiskebåt till ön Liukang loe som bjuder på exotiska stränder, korallrev för bra snorkling och en mindre fiskeby. Här lever fiskefamiljerna i vackra men enkla hus och deras utriggarkanoter, nät och annan utrustning ligger skyddade i små palmbladstäckta båthus. Där i skuggan leker barnen sina rollekar om de inte tumlar runt som delfiner i vattnet.

Båtbyggarna

Majoriteten som bor runt Bira är ”Bugis”, en folkgrupp som utgör cirka 6 miljoner av Indonesiens 238 miljoner, och tros ha rötter i södra Kina. De är sedan medeltiden kända för sina välseglande båtar, Phinisi, handelsfartyg seglandes runt Indonesien, Nya Guinea, Australien och Kina. De bedrev en framgångsrik handel och var ofta borta 6 - 9 månader om året följande passadvindarna. Idag kan du fortfarande ta del av deras otroliga hantverksskicklighet då de bygger båtar från ca 9 meter upp till 50 meter direkt på stranden. Numera bygger de även chartersegelbåtar för västerlänningar i en blandning av modern teknologi och gamla traditioner. Mest känd är stranden Tanaberu väster om Bira. Man tar sig lätt dit med hyrd moped och kan gå runt på stranden till ett 60-tal båtar under byggnation, se små sågverk och sjösättningar som görs för hand och som kan ta flera veckor i anspråk.

Hamnen

Bira har en hamn som främst tjänar den dagliga färjan till ön Selayar. Det är en osannolik upplevelse att gå runt och se alla bussar, lastbilar och folk som väntar på den ofta försenade färjan. Väl inne ringlar en nästan aldrig sinande ström ut ur färjan innan den fylls på igen. Bussarna är överlastade till bristningsgränsen och all logistik och teknik är av en annan värld. Efter mycket om och men tar färjan sig i alla fall iväg varje dag. Som europé full av säkerhetstänk är det en mental mindfulnessövning att betrakta detta skådespel.

Ara - en mytomspunnen by

Ara är ett centrum för båtbyggare och seglande handelsmän cirka 30 minuter norr om Bira med moped. Ara har också en fantastisk strand. Här bor de stolta och vänliga bugis. Husen är byggda av trä och ofta stående på stolpar högt ovan marken. Varje familj har på takets nock en vackert mönstrad träfigur som utgör dess vapen. Sedan motorerna gjorde sitt intåg i handelsflottorna har inkomsterna minskat och byn är i gradvis förfall. Att vandra genom deras by är en surrealistisk totalupplevelse. Som en filminteriör designad och uppbyggd för ”Pirates of the Caribbean”. Man väntar bara på att Jack Sparrow och sjörövarna ska hoppa fram bakom något hörn.

Hur man tar sig till Bira

Min rekommendation är att ta en vecka på Bali och en vecka i Bira för att få två helt olika upplevelser och perspektiv på Indonesien. Det finns en rad små hotell och enklare pensionat i Bira i prisklass 60 - 300 kronor per natt ända upp till lyxbungalows för 1 000 kronor per natt, en moped kostar cirka 40 kronor per dag. Enklast är att flyga från Bali (ca 1,5 tim, från ca 400 kr) till Makassar som är stort som Stockholm och provinshuvudstad på ön Sulawesi. Därifrån buss (från 60 kronor per person) eller hyrd bil med chaufför (från 400 kronor per bil) på en resa genom ”saltstaden”, ”häststaden”, ”tångstaden” och ”den rena staden” innan man når Bira efter 4-8 timmar. Man kan också fortsätta vidare från Bira till staden Toraja eller ön Selayar och till den hägrande nationalparken Takabonerate mitt ute i havet, världens tredje största atollgrupp efter Marshallöarna och Maldiverna. Men det är ett annat äventyr.


Charter till Indonesien