Publicerad 23 februari 2017

Kroatien är ett riktigt paradis för båtluffare, med öar som ligger nära varandra. Den vackra skärgården på Kroatiens västkust lockar med över tusen öar, så det finns många att upptäcka om du vill det. Det vanligaste är att utgå från Dalmatien och här har vi har valt ut några öar och rutter som du hinner med under en veckas semester.

Split – Brac – Hvar – Korcula – Vis

Split är Kroatiens näst största stad och är känt för det nästan 2000 år gamla palatset Diocletianus och strandpromenaden Riva. En båtluff härifrån innefattar ofta besök hos de stora öarna Hvar och Brac och det lite mindre kända resmålet Vis.

Brac ligger närmast Split och skiljer sig lite från de andra öarna genom att ha en bergig natur. Resmålet är mest känt för klapperstenstranden Zlatni Rat, så här solar och badar du riktigt bra. Ön passar även dig som är en äventyrlig vattensportare, med allt från dykning till vattenskidor. Det går minst 12 färjor till ön om dagen, en resa som tar ungefär en timme och då kommer du till Supetar på öns norra sida. Sommartid går det en båt per dag till Bol och Milna.

Hvar är en av Adriatiska havets mest solsäkra öar med medeltida byggnader och doftande lavendel- och rosmarinfält. Hvar stad har en livlig hamn med många segelbåtar, mysiga restauranger, butiker och ett bra nattliv. Det går minst fyra färjor om dagen till Stari Grad och två flygbåtar till Hvar stad och resan tar mellan en och två timmar. Det går dessutom två flygbåtar om dagen till Hvar stad.

Korcula hör till en av de vackraste öarna i Adriatiska havet, frodig med vinodlingar och pinjeskog. Korcula stad består av gamla stenhus, kullerstensgator och här trivs stora som små bra. Dessutom är ön idyllisk för en sol- och badsemester. Färjan går till Vela Luka minst två gånger om dagen och resan tar ungefär fyra timmar. Det går även minst en flygbåt om dagen till Korcula stad.

Vis är en liten och relativt orörd pärla som många båtluffare verkligen uppskattar. I hamnen kan du hyra moped för att utforska öns vinodlingar, eller så äter du på en god fiskrestaurang, dyker eller tar en tur till Blå grottan. Det går minst två färjor om dagen, som tar mellan två och två och en halv timme. Det går även minst en flygbåt om dagen.

Dubrovnik – Mljet – Lopud

Dubrovnik är Kroatiens mest populära resmål och anses av många vara en av världens vackraste städer med sina medeltidsmurar och vackra arkitektur. De som båtluffar härifrån brukar ofta besöka Miljet och Lopud.

Mljet är en grön och förförisk ö täckt av mycket skog och med vingårdar och mysiga byar. Ön är mest känd för nationalparken Miljet, som utgör hela södra ön. Välj mellan att ha en lugn och avkopplande eller aktiv semester. Färja över till Sobra tar ungefär tre timmar och avgår två gånger per dag.

Lopud är ett vackert resmål som tillhör Elafitiöarna, en ö-grupp på 13 öar där bara några är bebodda. Lopud är den näst största ön och är mest känd för sina vackra sandstränder och bra snorkelmöjligheter. Färjeturen tar ungefär en timme med avgångar två gånger om dagen.

Zadar – Ugljan – Pag

Zadar är en historisk stad med många romerska monument. Utanför Zadar finns hundratals öar, de flesta obebodda. Ugljan och Pag är två av dem som är väl värda ett besök under din båtluff i Zadars skärgård.

Ugljan ligger precis framför Zadar och blev först känd för sin olja, ön består nämligen av hundra tusentals olivträd. Här finns dessutom många fina stränder med badvikar perfekta för dykning. Färjan går till orten Preko, tar ungefär en halvtimme och har flera avgångar om dagen.

Pag är Kroatiens femte största ö med och är ett stenigt resmål med många fina stränder, härliga olivlundar och en speciell fårost. Staden Novalja passar den som är ute efter ett hett nattliv. Hit tar du dig via bron på södra ön som binds samman med fastlandet.

Billigt att åka färja mellan öarna

Det är billigt att åka färja mellan öarna, en tur mellan till exempel Split och Vis som tar drygt två timmar kostar bara cirka 55 kronor. Exempel på färjeföretag är Jadrolinija, Split Tours och Krilo. Se alltid till att kolla upp exakta tider och avgångar för att få den mest aktuella informationen. Mellan slutet på juni och september är det sommartidtabell som gäller och då går det fler båtar.

Boka boende hemifrån

Åker du under högsäsong så finns det risk att hotellen snabbt blir fullbokade. Se därför till att boka boende redan här hemma.

Föredrar du segelbåt?

Är du mer intresserad av segling så går det alldeles utmärkt att göra detta och Dubrovnik, Split och Zadar är alla en bra utgångspunkt för att nå skärgården. Det finns många seglingsresor som innefattar flyg, boende på en stor och bekväm segelbåt och en trevlig besättning. Oavsett om du åker själv eller med familjen så kommer du att trivas bra här. Och det finns gott om tid att både upptäcka nya öar och att njuta av salta dopp. Här kan du läsa mer om detta.

Ta sig till Kroatien

Det går många lågprisflyg till både Split, Dubrovnik och Zadar och flygtiden är på runt tre timmar. Det går även en del charter till området, så är du sugen kan du ta en tur till skärgården över dagen.

Hitta resan till Kroatien:

- Flyg till Kroatien
- Hotell i Kroatien
- Charter till Kroatien


Erbjudanden till Kroatien