Publicerad 7 oktober 2013

Man vet att man är på väg till ett avslappnat ställe då piloten flyger barfota och i shorts. Men så är detta Maldiverna, vars turistverksamhet går ut på att man ska bli loj och lycklig. En kortare flygresa norrut från Maldiverna huvudstad Malé ligger ön Kuredu och Kuredu Island Resort. Faktum är att hela ön är Kuredu Island Resort. Detta gör att trots att hotellet kan vara fullbelagt så är det aldrig någon trängsel.

Stranden

De reklamfirmor som har Maldiverna på sitt bord måste ha världens slappaste jobb, för naturen har gjort jobbet åt dem. Sanden är verkligen så vit som man hoppas på, så vit att du bländas när du tar av dig solglasögonen för att ta dig ner till vattnet. Har du solglasögon du kan bada med, ta med dem. Hotellet är även medveten om att sandstranden är öns styrka, så de vårdar den ömt genom att varje morgon kratta den. Så när man går barfota till frukosten så känns världen ny och man själv känner sig privilegierad. Ankomsten till allt detta är som att ta ett drömskt steg rätt in i en photoshopad affisch.

Alla vägar och stigar på ön är sand. Och alla golv i restaurangerna och barerna är också vit sand, så det finns ingen anledning att ha skor på dig från det att du kliver av sjöflygplanet till dess att du ska hem igen. Det enda negativa med denna sand är att den gör solen extra stark, så tänk på att skydda dig.

Vad kan man göra?

Dagarna går i vilopuls, från morgondopp och frukost, strand och sol, via bad, havssköldpaddor och fiskstim, till lunch, solstol, fler fiskar, solnedgång och middag under stjärnhimmel intill vågbruset. Ett potpurri av lättja, sorglöst sammanhållet av vitt vin med is. Det är inaktivitet reducerad till perfektion.

Men för dem som inte står ut med lättjan så finns även vattenaktiviteter, såsom uthyrning av vindsurfingbrädor, kajaker, båtturer, spa, dykning, men även några korta golfhål och en handfull småbutiker. En sak måste man dock göra och det är att kränga på sig cyklop för att uppleva livet under ytan.

Vattnet

Vattnet är fantasiblått och fyllt av färgglada fiskar. Där finns allt från rockor och papegojfiskar till stim av kirurgfiskar. Har man tur kan man stöta på den gigantiska napoleonfisken, som kan bli upp till 1,5 meter lång och nästan lika hög. Ett tips är att snorkla längs med piren där fisklivet är speciellt intensivt. Och om man har dykcertifikat så kan man komma ut till revet där fler fiskar och ett vrak väntar. Intill stranden simmar småhajar på 30 till 40 centimeter. De är helt ofarliga och dessutom livrädda för snorklaren som försöker komma nära. Den största upplevelsen är däremot att få simma bredvid en havssköldpadda med vit sandbotten under och ett blått himmelshav ovanför. Bara den upplevelsen kräver en returbiljett till Maldiverna.

Maten

Det finns tre restauranger och ett halvt dussin barer. Ett förslag är att boka all inclusive. Beroende på vilket rum man bor i kan man bli begränsad till en viss restaurang, men när allt annat är frid och paradis så vill du inte bry dig om pengar för varje måltid och varje drink. Maten är dessutom överlag riktigt vällagad och varieras genom olika nationsteman; ena dagen indiskt, andra maldiviskt, sedan europeiskt. Som alltid när man befinner sig på en ö mitt i havet så är fiskrätterna bäst.

Ta sig dit

De flesta stora charterbolag har resor hit, men det kan även vara värt att undersöka vad det kostar att flyga reguljärt och själv boka hotell. Oavsett hur man reser så tar det lite tid, så man kan passa på att kombinera Maldiverna med att först åka till Indien. Detta gjorde vi och det var en intressant kontrast att komma från Trivandrum i Indien till Maldiverna; från ett land med konstanta ljud, intensitet och en något oförstående inställning till sophämtning, till en plats där man till stilla vågbrus krattar stranden varje morgon.

Tänk på att Maldiverna är en strikt muslimskt nation, vilket gör att de är oerhört restriktiva på vad som får föras in i landet. Alkohol får exempelvis serveras på hotellöarna, men får inte föras in. Alla väskor röntgas efter landningen på Malé, så håll koll på vad du packat. Men egentligen behöver du inte så mycket mer än badkläder, ett ombyte kläder att ha till restaurangen, samt cyklop och snorkel.