Att båtluffa i Stockholms skärgård

Powersnake
Medlem sedan 2012

Foto: Mikael Svensson
Foto: Mikael Svensson
Foto: Mikael Svensson
Det är sällan man märker hur påtaglig stressen är en vanlig dag under sommarmånaderna. Man tar sig tid för att njuta av solen, och tar tillvara på de lediga dagar man har genom att umgås med vänner och familj. Men stressen är alltid närvarande, i form av ljud och myller. Reseguidens medlem Mikael Svensson, alias "Powersnake", guidar dig i Stockholms skärgård.
Publicerad 20 juni 2012

Om du verkligen vill komma undan stressen, om du verkligen vill slippa undan alla köer och trängseln för flygplan, tåg eller bussar är en båtluff i Stockholm skärgård verkligen något som hjälper dig. Det harmoniska i havets böljande vågor, och det stilla i den friska luften gör en annars stressad själ underverk.

Att se och göra i Stockholms skärgård

Den första etappen för oss var Vaxholm. Vaxholm är en liten ö som är lite av en knutpunkt båtmässigt. Här går de flesta linjerna av Vaxholmsbolaget förbi och har depåstopp. Vaxholm är oerhört mysigt och man möts av en småstadskänsla när man tar sina första steg där. Husen är små och gatorna är raka och lagda av kullersten. Hela ön känns väldigt vänlig och de små butikerna samt kaféerna är väl värda ett besök. När man känner sig klar lämnar man Vaxholm med valfri båt för att ge sig ut i skärgården.

Naturen

Den största fördelen med skärgården är helt klart naturen, och lugnet detta innebär. Skärgårdsstiftelsen ser till att naturen bevaras och att de områden som är bebyggda inte trampar på just naturen. Att tuffa omkring på det azurblå havet med örnar flygande ovanför, och med sälar som sticker upp sina huvuden över vattenytan då och då är en fascinerande upplevelse. De små kobbarna och skären delar av vattnet och på öarna växer stora stolta träd som speglar sig i vattenytan. När man sedan går i land på en ö, inser man att den faktiskt är orörd. Visst finns det små handelsbodar här och var, och visst finns det bebodda hus men till största delen går man omkring i något som är skapat av sig självt. Naturen är slående vacker. Ibland stöter man på glasklara insjöar på en liten ö som Svartsö, kantad av starka och stora tallar och granar, eller stora klippor som vetter ut mot havet och ger en fantastisk utsikt som på Möja. Öarna ser ut som små prickar av grönt i det stora blå.

Naturen och djurlivet ger ett harmoniskt helhetsintryck till de som besöker skärgården, och man längtar tillbaka ut till det tysta och bekymmerslösa livet på öarna så fort man nått storstadens buller. Det kanske inte är ett så vanligt resmål, men det är något som jag varmt vill rekommendera till alla som funderar på en budgetsemester. Något som ger en lika mycket tillbaka som en upplevelse för flera tusen kronor. Låt harmonin och lugnet infinna sig hos dig.

Mat och boende

Jag och min reskamrat ägnade våra nätter i tält, vilket jag djupt rekommenderar. Vi bodde under en natt precis vid kanten av ovannämnda insjö på Svartsö och tog efter frukosten ett dopp i det glasklara vattnet. Annars har nästan varje ö en badplats, och det finns också på de flesta öarna ett värdshus, som erbjuder kost och logi, eller vandrarhem för de som är lite motvilliga till att sova i tält.

Att ta sig runt

Man kan köpa ett båtluffarkort i skärgården och luffa omkring hur mycket man vill i fem dagar. Du väljer själv när, var och hur du tar dig vidare. Kortet gäller på alla av waxholmsbolagets båtar, och det är oerhört smidigt att använda. När du börjar din resa kan du välja en av tre rutter; södra, mellersta eller norra båtluffarleden eller helt enkelt bara luffa lite som du vill. Öarna i skärgården är väldigt många, över 30 000, och man får hålla koll på tidtabellen för avgångarna på de olika öarna, då vissa öar är lite sämre trafikerade än andra. Men på alla båtar och vid de flesta större öar finns tidtabeller att hämta som är lätta att använda.

Planera din hemester på Reseguiden

Jämför alla hotell i Sverige
Weekendpaket och andra erbjudanden i Sverige
Läs mer tips & guider om Sverige

Bra erbjudanden i Sverige