Aten – staden som överraskar

Linae
Medlem sedan 2012, besökt 38 länder

Foto: linae, medlem sedan 2012
Foto: linae, medlem sedan 2012
Foto: linae, medlem sedan 2012
Foto: linae, medlem sedan 2012
Foto: linae, medlem sedan 2012
Foto: linae, medlem sedan 2012
Foto: linae, medlem sedan 2012
Många tänker nog inte på Aten när man pratar om en weekendresa. Men det är få städer som har så mycket att erbjuda, och som bara ligger ett stenkast bort. Här kan du läsa varför du bör tänka om och boka nästa resa till denna vackra, historiska plats.
Publicerad 16 september 2012

För det första behöver man inte alls vara rädd att pengarna ska vara slut i bankomaterna, att det är fullt kaos och desperata och fattiga människor. Trots att landet har ekonomiska problem så är det inget man i dagsläget som turist märker av över huvud taget. Det skulle möjligen vara att det är färre turister. Detta är synd och skam. Res till denna fantastiska stad och hjälp grekerna att komma på fötter.

Staden med områden för alla smaker

Aten har över 3 miljoner invånare och är en stor stad med många olika områden och förorter. Det kan ibland vara svårt att se vart gränserna går, men det är något som bara gör staden ännu mer inbjudande. Syntagmatorget är det som kallas centrum i det nya Aten. Torget ligger nära parlamentsbyggnaden och härifrån kan du enkelt ta dig med buss eller tunnelbana. Monastraki är ett av områdena i Aten och här finns det också ett torg med tunnelbanestation. Här byter man ofta om man ska vidare ner till hamnen Pireus. Området är fullt av traditionella kaféer, förfallna 1800-talsvillor och sist men inte minst Atens antika marknad – agora. Är du på jakt efter ett lite yngre och hippare kvarter bör du bege dig till Exarhia. Det är Atens studentkvarter och stämningen här är väldigt avslappnad, intellektuell och konstnärlig. Här finns många bokaffärer och en massa kaféer, tavernor och klubbar. För att umgås med rikemansfolket får du bege dig till området Kolonaki som är Atens rikaste kvarter. I detta Atens Östermalm vimlar det av vackra människor med stilrena kläder. Om du är en partyglad typ och vill festa tillsammans med grekerna bör du bege dig till stadsdelen Psyrri och gågatan Anargyron. På dagarna ser området inte mycket ut för världen, men på kvällen förvandlas den till ett mycket trendigt nöjeskvarter. Området som de flesta besöker, och som i stort sett alla förälskar sig i är Plaka. Här kan man lätt strosa omkring i de mysiga gränderna i flera timmar och bara njuta av den härliga stämningen. Här kan du shoppa, dricka en frappé på något hippt ställe eller äta en gourmétmiddag på någon av alla de fantastiska restauranger som området kan skryta med. Som pricket över i:et har du hela tiden närheten till Akropolis – detta fantastiska konstverk som på kvällen när det är upplyst skapar ett romantiskt skimmer över hela området. Plaka är definitivt området du bör bo i för att hinna få ut så mycket som möjligt av din tid i Aten.

Sevärdheter

Ifall du vill se hela staden på ganska kort tid är det en god idé börja med att hoppa på en av alla “hop on hop off”-bussar. Det kan verka väldigt turistigt, men på det här sättet är det lätt att få en överblick över vad du vill se och hur långa avstånden är. Aten har så otroligt många historiska platser att besöka att det kan vara svårt att hinna se alla. Här följer några av de mest populära.

Akropolis
Parthenon, Akropolis huvudtempel, är tillägnat gudinnan Atena, som enligt myten blev stadens skyddsgudinna i konkurrens med havsguden Poseidon. Akropolisklippan höjer sig 150 meter över havet och är otroligt mäktig. Man kan riktigt känna historians vingslag när man traskar uppgör gången. Inträdet kostar 12 euro, men då ingår en hel del andra sevärdheter i det priset. Undvik att besöka Akropolis mitt på dagen under juli ochaAugusti då det ofta är temperaturer runt 40 grader. Ta gärna också en tur in på Akropolismuséet. Muséet är nyrenoverat och väldigt spännande att strosa omkring i.

Arkeologiska nationalmuseet
När det kommer till antiken är arkeologiska museet i Aten ett av de bästa i världen. Det öppnades redan 1891, men genomgick en stor renovering på 1990-talet och ytterligare en som blev klar lagom till OS 2004.

Dionysosteatern
I denna amfiteater uthuggen ur Akropolisbergets sydsida föddes det grekiska dramat. Teatern är någorlunda välbevarad och när man står här är det lätt att föreställa sig hur det såg ut på den tiden då den var aktiv.

Romerska Agoran och Vindarnas torn
Vindarnas torn tillverkades och formgavs av den makedonske astronomen Andronikos Kyrrhestas år 50 f Kr. Det är ett sol- och vattenur som är utformat som ett åttakantigt torn med bilder av de åtta vindarna. Många år senare flyttade romarna stadens centrala torg och handelskvarter från Atens antika Agora till platsen som omger Vindarnas torn.

Atens katedral, även kallad Mitropolis på grekiska
Den är säte för den grekisk-ortodoxa ärkebiskopen. Katedralen innehåller många helgonbilder och reliker som grekisk-ortodoxa besökare kommer för att kyssa och visa sin vördnad för.

Parlamentet
En gigantisk byggnad precis vid Syntagmatorget. Byggnaden är gigantisk och bevakas av soldater. Dessa står helt orörliga likt högvakten i Stockholm. Bredvid parlamentet finns en mysig park att promenera i för den som vill ha en liten paus från historiska platser ett tag.

Ta sig runt

I och med att staden var värd för OS 2004 var de tvungna att göra något åt sin tidigare kaotiska kollektivtrafik. Den nya tunnelbanan är snabb, ren och väldigt effektiv. Du behöver ofta göra ett byte eller två, men det är gott om skyltar så det är inga problem att hitta rätt. Bussar avgår också med jämna mellanrum, men är inte riktigt lika pålitliga när det gäller tider. Det finns dessutom sällan någon air condition ombord på dessa. Utöver dessa finns även en modern snabbspårvagn. Biljetter till samtliga köper du i närmsta tidningskiosk och stämplar sedan när du kommit ombord. Ifall du föredrar taxi är det självklart ett alternativ, men se då till att inte bli lurad. Be chauffören att köra på taxameter då du annars kan få betala ett helt annat pris.

Ta sig dit

Det finns direktflyg hit från flera platser i Skandinavien. Både reguljärt, charter och lågpris. Flygtiden varierar beroende på flygbolag och ifall du väljer mellanlandning eller inte, men brukar ligga på strax under 3 timmar. Flygplatsen ligger 33 km nordöst om Aten centrum. Från flygplatsen tar du dig enklast med buss eller tåg/tunnelbana. Det finns sex olika flygbusslinjer mellan flygplatsen och olika delar av Aten. Bussnummerna verkar ändras men för tillfället heter de som avgår oftast X95 och X96. Hittar man ingenstans att köpa biljetter på går det i det här fallet bra att köpa biljetter ombord på bussen. Det kostar i dagsläget 5 euro att ta sig från flygplatsen till centrala Aten.

- Jämför bästa flygpriser till Aten


Tips!

– Aten är en ganska säker stad, men var försiktig när du åker buss och tunnelbana. Ficktjuvar finns det i hela världen.
– Ett fantastiskt hotell med bästa läget för den som kan tänka sig att betala lite extra är AVA Hotel. Detta hotell har i nuläget bäst betyg på Tripadvisor av samtliga boenden i Aten.


Flyg till GreklandCharter till Grekland

Om Aten Grekland, Europa

Historia
Nattliv
Romantiskt
Shopping
Storstad
Weekend

Antika Aten, vaggan till stora delar av vår kultur, liknar ingen annan stad och lämnar ingen oberörd. Här möts gammalt och nytt i en unik symbios.

Redan vid inflygningen till Aten ser du Akropolisklippan med Parthenontemplet trona högt över staden. Nedanför klippan breder staden ut sig i ett myller av trånga slingrande gamla gränder och bredare spikraka avenyer som förbinder stadens olika kvarter, helt olika till sin karaktär.
I skuggan av Akropolis vandrar du i Plaka, det äldsta av Atens centrum bland tavernor, barer, små butiker och många souvenirshopar. Stora delar av Plaka är bilfritt och enkelt att ta sig fram i.
I Syntagma, som är Atens moderna centrum, finns parlamentet och byggnader för flera statsfunktioner. Basarkvarteren i Monastiraki kretsar kring ett torg från 1800-talet. Här hittar du inte bara Atens antika marknad i ett myllrande affärsliv, utan även traditionella caféer, små barer och betydligt färre turister än i Plaka.
På kvällarna lever kvarteren kring stadsdelen Psyrri upp och ungdomar strömmar kring alla barer, nattklubbar och trendiga uteställen. För den som vill hitta exklusiv shopping ska du bege dig till Kolonaki, den rikaste stadsdelen i Aten. Här är kontrasterna skarpa mot Psyrri och Plaka även om tempot fortfarande är högt.
Utbudet av god mat och dryck är enormt i Aten och grekisk gästfrihet är ett slående drag på de flesta matställen. Njut i den grekiska ljumma natten av moussaka, souvlaki eller en härlig meze tillsammans med det traditionella retsinavinet och mjukt bröd med olivolja.

Parthenon, Akropolis
1 / 17
Aten - sockerbitsstaden
2 / 17
Utsikt över Aten
5 / 17
Apelsinförsäljning
6 / 17
Akropolis med vestalerna
7 / 17
Den grekiska Agoran från Areopagen
9 / 17
Erechtheion med kvinnostatyer...
12 / 17
Akropolis i Aten
14 / 17