Ät gott i Skåne

Yael
Reseguiden, besökt 19 länder

Bild: skane.com©Gunnar Magnusson
Foto: ksvgu0, medlem sedan 2007
Bild: skane.com©sydpol.com
Bild: Sven-Olof Larsén
Besöker du Skåne kan du förbereda dig på en smakupplevelse där sötsurt, kryddigt och starkt kombineras med sann matglädje. Matkulturen hyllar lokala delikatesser och gamla traditioner, vilka ständigt utvecklas och förädlas.
Publicerad 26 juli 2009

Mårten Gås, svartsoppa, spettkaka, äggakaka med sidfläsk, skånsk senap…ja, listan över vad som är typiskt skånskt kan göras lång. Här följer några tips för dig som vill uppleva Skåne genuina kokkonst och dryckestradition.

Vin- och ciderprovning


Cider på Österlen

På natursköna Österlen hittar du Kiviks Musteri, där du kan beundra vackra äppelträdgårdar och lära dig om juice- och ciderframställning. På sommarens öppna ciderprovningar får du bland annat chansen att smaka äppelgrundvin direkt ur tankarna. Tillsammans med en smakrik delikatesstallrik provar du även otaliga cidersorter i den mysiga Ciderkällaren.

Skånes nya vintradition

I takt med ett allt varmare klimat börjar även vinproduktionen att träda fram i Skåne. Vingården i Åhus, en stad som traditionellt förknippas med vodka, erbjuder till exempel vingårdsvandringar och provsmakning av egna viner samt arrangerar Åhus Vinfest den 5 september. Öster om Ystad ligger Köpingsberg, som är världens nordligaste vingård för mousserande vin och utanför Lund hittar du Flädie mat- och vingård, där du bland annat kan lära dig att välja rätt vin till måltiden.

Matevenemang


Mat i kvadrat på Fredriksdal

Den 23 augusti bjuder Fredriksdal i Helsingborg på en smakfest utan dess like. Tio mästerkockar har under en tid odlat utvalda grönsaker, örter och primörer på ekologiskt vis. Under ledning av Bo Hagström från SVT:s Solens mat, tillagas sedan de nyskördade råvarorna och erbjuds för provsmakning i den vackra trädgården. I övrigt kan du njuta av musik, poesi och matvandringar.

Ålafestivalen

Som Skånes landskapsfisk har ålen långa traditioner i regionen. I bodarna längs kusten hålls än idag de så kallade ålagillena (ålfesterna), där minst sju sorters ål åtnjuts tillsammans med malörtsbäsk och skrockfulla sägner. Den 1 augusti hålls även Ålafestivalen i Åhus, där du förutom klassiska ålrätter även får chansen att pröva på mängder av aktiviteter samt se Årets Ålakung krönas.

Gastronomiska pärlor


Sofiero Slottsrestaurang

Denna högklassiga restaurang utanför Helsingborg kombinerar hänförande utsikt över Öresund och Danmark med praktfylld slottsmiljö och kulinariska mästerverk, gjorda på lokala råvaror för säsongen. Menyn sätts samman veckovis och komponeras av fisk och vilt från närbelägna trakter samt grödor från den vackra slottsparken.

Olof Viktors bageri och café

Bland de böljande skånska sädesfälten urskiljer sig detta bageri som på gammaldags vis bakar surdegsbröd i vedeldad stenugn. Förutom denna specialitet produceras även småkakor, marmelader, glass och vinäger, som kan köpas på plats. Alla produkter är gjorda av äkta råvaror och är helt fria från färg- och konserveringsämnen.

Planera din resa på Reseguiden

Jämför alla hotell i Sverige
Weekendpaket och andra erbjudanden i Sverige
Läs mer guider om mat och vin

Bra erbjudanden i Sverige