Ao Nang – en pärla för alla

Ariina
Medlem sedan 2013, besökt 16 länder

Foto: ariina, medlem sedan 2013
Foto: ariina, medlem sedan 2013
Foto: ariina, medlem sedan 2013
När det var snö och slask i Sverige packade jag och min familj våra väskor och tog charterflyget till Ao Nang, Krabi i Thailand. Här guidar Reseguidens medlem Arina, alias Ariina, till sin asienfavorit.
Publicerad 18 januari 2013

Min familj har olika önskemål inför en semester. Jag som är tonåring vill göra olika aktiviteter. Pappa vill gärna slappna av och sitta i baren medan mamma gärna njuter av all sol och äter all mat. Den som kräver minst är familjens yngsta, en 6-årig kille som blir lycklig med en hink och en spade. Med olika viljor kan det vara svårt att hitta ett resmål som passar. Dock lyckades Ao Nang att ta oss med storm. Det var första gången, men definitivt inte sista.

Fem olika öar

När bussen svängde in mot hotellet Red Ginger Chic Resort var förväntningarna höga. Med alla bilder man sett innan resans början har man varit tveksam om det verkligen såg ut så. Nu vet jag att det verkligen gör det. I Thailand behövs inte Photoshop för att få fram ett paradis. Med fina stränder och häftig miljö finns det mycket att upptäcka. Ett tips är att hyra en longtail-båt för en hel dag där du får en egen chaufför och besöker fem olika öar. Biljetter till detta köper du på Ao Nang Beach och det är bra priser. Favoriterna är Poda Island där du har utmärkt snorkling och även Phra Nang Beach där du har klättring du måste prova på och även roliga apor. Tänk bara på att de gärna tar för sig av dina saker. Jag är en av de som fick uppleva att bli rånad av en apa. Den majskolven fick jag aldrig se igen.

För hungriga själar

Om du är lika hungrig som aporna på Phra Nang Beach behöver du inte vara orolig. I Ao Nang finns allt från gatukök till Subway och McDonald’s. På trottoaren mellan Ao nang Beach och Nopparat Thara Beach kan du hitta den perfekta lunchen. För tio kronor får du ris med kyckling eller en annan utsökt rätt. Här handlar turister och även den lokala befolkningen. Det finns att köpa kycklingspett, pannkakor med nutella, en kokosnöt och mycket mer. Allt för en otrolig billig peng. Om du vill lyxa till det till middag finns det en drös med restauranger att välja mellan. Längs strandvägen kan du hitta alla möjliga maträtter och prova gärna på olika restauranger. En favorit som hela familjen älskade var restaurangen Aning Restaurant som ligger ungefär i mitten av strandvägen. Lite finare restaurang med en himmelsk mat. Här blir du nöjd.

Aktiviteter

Är du en person som vill uppleva saker blir du inte besviken av vad Ao nang har att erbjuda. På stränderna finns flera företag som låter dig provklättra för cirka femtio kronor och adrenalinkicken är garanterad. Längs strandvägen hittar du flera bokningsfirmor där du kan boka saker som snorklings- och dykningsturer, elefantridning eller varför inte hyra en kajak? Det finns även turer till ställen som Emerald Pool och Night Market att boka. Många erbjuder halv- eller heldagar där transfer och mat ingår. Även här går det att pruta och det är turer man borde boka. Vi tog en heldag med Emerald pool, Hot spring Waterfall, Tiger Cave Temple och elefantridning som avslut. Du blir upphämtad på hotellet och är borta hela dagen, enkelt och smidigt. Det var en händelserik dag med många fototillfällen. Tiger Cave Temple är en intressant plats och självklart måste envisa jag upp för alla 1237 trappsteg. Det är en otrolig utsikt som väntar på dig på toppen. Mitt tips är bara att ta det lugnt och glöm för guds skull inte att ta med dig vatten. Något jag saknade efter 200 trappsteg.

Shopping

Som alla vet är Thailand ett billigt land och många passar på att shoppa. Längs strandvägen finns alla småaffärer med kläder, souvenirer, badkläder och strandleksaker. Vill du ha mer utöver turistshoppingen borde du ta lokalbussen in till Krabi Town. Bussen går varje kvart och du kan stoppa den längs strandvägen. Vänta dig inte en vanlig buss som i Sverige. Här får du sitta och trängas bak med vinden i håret. Dock är det en upplevelse i sig. I Krabi Town stannar bussen mitt emot shoppingcentret Vogue Department Store. Där finns det att köpa äkta converse, Levi’s och mycket annat spännande.

Det bästa

Det finns många bra minnen från Thailand. Dock är det bästa inte de fina stränderna eller de billiga priserna. Det bästa är alla trevliga thailändare. De bjuder in och är mycket vänliga. Utan de skulle vi varken ha kunnat få skön billig massage, någon som körde tuk tuk eller någon som lagade läcker gatumat. Det är ändå de som gör hela upplevelsen helt otrolig. Det är nu som jag verkligen förstår varför alla verkligen älskar Thailand så fruktansvärt mycket. För nu är även jag förälskad.


Charter till Ao Nang