Amritsar har guld som glimmar

Katima
Medlem sedan 2006, besökt 33 länder

Foto: katima, medlem sedan 2006
Foto: katima, medlem sedan 2006
Efter tre längre resor i Indien på egen hand har fascinationen för det fantastiska landet bara ökat. Fattigdom och lyx, olika religioner, färgsprakande kläder och fantastisk natur. Här berättar Reseguidens medlem Karin, alias "Katima", om några av de många höjdpunkterna under den senaste resan.
Publicerad 18 januari 2013

I september åkte vi, jag Karin, pensionerad lärare sedan några år och min man Frank, till platser vi länge drömt om. Vi åkte till Kashmir och Ladakh, Punjab och Himachal Pradesh. Som vanligt åkte vi som backpackers. Här berättar jag om några av de många höjdpunkterna.
Amritsar ligger i delstaten Punjab och är en storstad med drygt 1 miljon invånare.

Templet

Om jag ska välja något som man absolut inte får missa så är det Harmandir Sahib, det Gyllene Templet i Amritsar. En plats som lyser av guld och värms av generositet. Templet omgärdas av en stor utgrävd sjö, en damm med guldfiskar där templet reflekteras vackert i solnedgången. Det är en av sikhernas heligaste platser förutom att det är en av de mest besökta sevärdheterna i Indien. Det byggdes under senare delen av 1500-talet och har 3 våningar och 4 dörrar, för att ge en bild av att människor av alla religioner kan gå in för att be.

Arkitekturen är en blandning av hinduistiskt och muslimskt byggnadssätt. Det sägs att det gyllene templet är förgyllt med 200 kg bladguld. Runtom den kvadratiska dammen, där man kan se män som badar innan de ska gå in i templet ligger stora vackra vita byggnader. Där finns också badhus för kvinnor. Helst bör man besöka templet både på dagen och kvällstid för att uppleva den fantastiska känslan av färger, stämning och skönhet. Den norra ingången är den vanligaste för besökare, och där i närheten ligger också informationskontoret. Innan man går in lämnar man in sina skor. Strumpor ska man också ta av och man ska ha något på huvudet.

På tempelområdet serveras gratis mat hela dagen i en av byggnaderna. Ca 50 000 personer om dagen får mat där. Missa inte den upplevelsen där man sitter på golvet i långa rader och blir serverad av frivilliga som arbetar där. Om du vill kan du hjälpa till. Utanför området finns många trevliga restauranger med god och prisvärd mat, t.ex. Neelam´s och Christal´s längre ifrån på Cooper Road nära Ram Baghparken.

Man kan bo i templet gratis men det förväntas att man ger en summa pengar. Kommer man med tåg från Delhi kan man bo på Grand Hotel, ett mellanklasshotell, som ligger mittemot järnvägsstationen och därifrån kan man åka gratis med buss till templet. I lyxhotellklassen är Ista Amritsar ett bra val.

Andra platser värda att se i Amritsar

I parken Ram Bagh finns Maharaja Ranjit Singh Panorama. På övervåningen finns ett panorama som skildrar strider i form av målningar, personer och djur i större än naturlig storlek och ljudillustrationer.

Jallianwallah Bagh, platsen för Amritsar massakern 1919. Här hedras de ca 2000 obeväpnade män, kvinnor och barn som dödades av britterna.

Den indisk-pakistanska gränsen vid Wagah. Den kallas ofta Asien berlinmur. Varje kväll har man en flaggceremoni som beskådas av tusentals människor på båda sidor av gränsen.

Utanför Amritsar, i Himachal Pradesh

Om du har tid ta buss eller taxi till bergsstationen Dalhousie, som ligger på 2500 m höjd. Dit drog britterna för att undkomma sommarhettan på slättlandet. Numera bor många tibetanska flyktingar där. Gå längs de smala gränderna och besök marknaderna och njut av den vidunderliga utsikten över Himalaja.

Åk vidare till Dharamsala och besök Dalai Lamas hem i exil. Där finner du många färggranna böneflaggor, munkar och nunnor i sina röda dräkter och kloster. Även här bor många tibetanska flyktingar. Utsikten är lika vacker här som i Dalhousie.

Så tar du dig till Amritsar

Det går reguljärflyg från de större orterna till New Delhi och därifrån kan du åka tåg eller buss till Amritsar. Du kan flyga dit eller ta tåg, 6 – 8 timmar, eller buss ca 10 timmar. Från Amritsar till Dalhousie tar det ca 6 timmar med buss. Byte i Pathankot. Från Dalhousie till Dharamsala ca 5 timmar. Med taxi går det naturligtvis fortare.


Tänk på

Det är varmt i Amritsar så undvik sommarhalvåret.

Resor till Indien


Flyg till Indien