Amalfikusten – vackrast på jorden

Asto
Medlem sedan 2009, besökt 19 länder

Reseguidens medlem Sarah, alias "Asto", bosatte sig på Amalfikusten för att uppleva "drömmen om Italien". Här guidar hon till fem orter på kusten hon anser vara den vackraste platsen på jorden.
Publicerad 12 mars 2012

För två år sedan tog jag tjänstledigt från mitt jobb som frisör i Stockholm för att i 3 månader uppfylla “drömmen om Italien”. Att få uppleva den italienska kulturen på nära håll, med allt vad det innebär, genom att helt enkelt bosätta mig där under ett kvartal och samtidigt försöka lära mig språket. Den research jag gjorde innan gick i stort sett ut på att via bilder på nätet försöka hitta den vackraste platsen i Italien och styra kosan ditåt. Det blev Amalfikusten.

Dramtiska landskap och magisk natur

Väl på plats förstod jag vid första anblicken att jag gjort helt rätt val. Denna obeskrivligt vackra kustremsa med sina dramatiskt sluttande bergssidor hade allt jag kunnat önska mig och mer. Den smala slingrande kustvägen som länkar samman de små byarna kantas av dingnande citronträd som i sin tur omges av en helt magisk natur. Färdas man med bil och själv sitter bakom ratten gäller det att hålla tungan rätt i mun och ögonen på vägen, vilket inte är helt lätt när landskapet bjuder på så spektakulära vyer. Vill man njuta obehindrat av utsikten rekommenderar jag att åka lokalbuss. Det går många turer per dag fram och tillbaka längs kuststräckan. Med bil har man dock fördelen att kunna ta sig enkelt till lite mindre välbesökta platser. Det finns nämligen oändligt mycket att se, både längs kusten och lite längre upp i bergen.

5 orter längs Amalfikusten

Salerno

Salerno är en lite större stad som ligger precis i början av Amalfikusten, in mot landet. Det var här jag bodde och studerade under mina tre månader i Italien. Det är en bra bas att utgå ifrån om man vill göra dagsutflykter längs kusten och inte betala hutlösa turistpriser för boende som hotellen i de mindre byarna tyvärr ofta tar. På sommaren går det både buss och båt ut till städerna längs kusten härifrån och även färjor till och från ön Capri. Salerno i sig är en väldigt trevlig stad som både har en äldre och en nyare del. Värt ett besök här är bla Castello di Arechi, ett gammalt fort beläget 263 meter över staden, den mysiga, nästan 2 km långa strandpromenaden Lungomare där salernoborna själva gärna tar sin söndagspromenad samt den fantastiska glassbaren Nettunos som stoltserar med Amalfikustens bästa glass!

Agerola – Sentieri degli Dei

En av mina första utflyker under min italien-vistelse gick till Agerola, en stad högt upp bland bergen. Härifrån utgår några av de mäktigaste vandringslederna längs Amalfikusten, Sentieri degli Dei (Gudarnas stigar). Utsikten här slår det mesta. Man kan vandra mellan Agerola och Positano (cirka 7 km) men även kortare leder erbjuds. Helt fantastiska vyer och en underbar närhet till naturen.

Positano

Det här är den kanske mest pittoreska staden längs kusten. Positano är den vy de flesta förknippar med Amalfikusten då den figurerar flitigt på vykort från området och även varit med i många filmer, bl a “The talented Mr Ripley”. Här letar sig de pastellfärgade husen upp längs bergssidan och ramar in den på sommaren väldigt välbesökta stenstranden. Hit kommer man för att insupa atmosfären och bara njuta av omgivningarna. Något man inte direkt är ensam om på högsäsongen mellan maj och augusti då båtlaster av främst amerikanska turister väller in i staden. Kan vara en fördel att planera sin resa till tidig vår eller höst då man har staden lite mer för sig själv.

Minori

Den lilla staden Minori är inte en av de mest kända längs kusten och ligger lite i skuggan av sin större tvillingstad Maiori. Minori bjuder kanske inte på något större utbud av sevärdheter, men är ändå väl värt ett stopp. Mitt i staden ligger nämligen ett välrenommerat konditori som heter De Riso. De är kända i hela Italien, främst för sin “Torta Ricotta e Pere” (päron- och ricotta-tårta) som är himmelsk! Bland det godaste jag åt på 3 månader i Italien, vilket inte säger lite. Avnjuts med fördel på den trevliga uteserveringen med utsikt mot havet. Klart bästa stället att stanna till på för en fikapaus!

Ravello

Den här byn som ligger högt över kusten är en riktig liten pärla. Charmiga gränder och förtrollande trädgårdar. Villa Cimbrone till exempel, där Greta Garbo drog sig undan offentligheten och som numera är ett lyxhotell, omges av en majestätisk botanisk trädgård. Anlagd på tidigt 1900-tal av en engelsk baron som kom till Ravello för att återhämta sig från en depression efter att hans högt älskade fru avlidit i alltför tidig ålder. Trädgården blev hans hyllning till henne. Missa för allt i världen inte att gå ut på “The Terrace of Infinity” som skjuter ut över klippkanten och där utsikten mot den klarblå horisonten ger en skönhetsupplevelse som varken ögat eller hjärtat kan ta in. För mig är det den vackraste platsen på jorden.

Så tar du dig hit

Det går reguljärflyg till Neapel från flera orter i Sverige och Köpenhamn. Härifrån tar du dig vidare med bil.


Flyg till Neapel
Populära hotell i PositanoPrisvärda hotell i Ravello

Amalfikusten Italien, Europa

Husen är byggda på så branta bergssluttningar att de ser ut att när som helst rasa ner i havet.
Det här är Amalfikusten, en av de vackraste kuststräckorna i världen.

De pittoreska fiskebyarna med hus i pastellregnbågens alla färger är så unika att de skyddats som ett världsarv.

Amalfikusten sträcker sig från Sorrento i väster till Salerno i öster och omfattar de små byarna och städerna Positano, Praiano, Amalfi, Ravello, Maiori och Cetara.

Det finns många små hotell här, en del ligger inbäddade i lummiga citronodlingar. Under högsäsong kan det vara mycket svårt att hitta prisvärt boende eftersom allt fler har börjat upptäcka den här härliga kusten.

Det smidigaste sättet att åka på utflykt är med båt. Vägarna är smala och hårt trafikerade. Med båt kan du till exempel ta dig till öarna Capri och Ischia.

När vulkanen Vesuvius förstörde Pompeji för 2000 år sedan så bevarades inte bara butiker, villor och tempel.

Ljuv musik längs Amalfikusten
1 / 6
Utsikt över Amalfi
2 / 6
Utsikt från Villa Rufolo
4 / 6
Utsikt från Villa Rufolo
6 / 6