Alicante – min pärla i Spanien

Raijak
Medlem sedan 2009, besökt 14 länder

Foto: Raijak
Foto: raijak, medlem sedan 2009
Foto: raijak, medlem sedan 2009
Foto: raijak, medlem sedan 2009
Många tror att Alicante är en renodlad turistfälla. De kunde inte ha mer fel. Staden som ligger söder om Valencia är en genuin spansk stad. Reseguidens medlem Raija, alias Raijak, guidar här till sin pärla – Alicante.
Publicerad 4 september 2012

Jag har besökt staden 6 gånger, nästan alltid på deras Fiestas, men även i slutet av oktober på en minisemester. Trots att det är sent på året går det fortfarande att bada då. Staden ligger nämligen i en bukt vilket gör att regnmolnen stannar bakom bergen.

Shopping

Det är inte bara för att bada man åker till Alicante; detta är ett shoppingmecka. Det finns en stor gata centralt mellan två stora köpcenter – El Corte Inglesias. Här hittar man de verkliga fynden. Det finns liksom i Barcelona affärer som Sephora med allt sitt smink, Blanco och Costradofilios. Dessa är inte så kända i Sverige men letar du efter kändare affärer finns även Jack & Jones och Zara med flera. Skillnaden är utbudet och priserna.

Missa inte Alepop; en stor butik som har allt från askkoppar till jättehäftiga inredningsgrejer. Det mesta är väldigt billigt. Att gå hit från gamla staden tar cirka 15 minuter och hittar du inte vägen, tveka inte att fråga dig fram. Alla är väldigt hjälpsamma. Alicante-distriktet är känt för sina fina lädervaror, och då framför allt skor. Dessa håller hög kvalitet och har riktigt bra priser. Jag har inte köpt mina vinterstövlar hemma på många år.

San Joan-veckan

Det finns otroligt mycket att skriva om i denna stad med alla sina fiestas. San Joan, veckan som börjar på onsdagen under vår midsommarvecka och som slutar samma söndag. Då bränns 5 stycken av de fantastiska konstverk som stått på gatorna, alla lika höga som hus.

Varje år sparas en. Samtidigt slänger sig folk på stranden ut i havet och badar och fyrverkeriet sätter igång. Det är makalöst. Dagen efter ser staden ut som ingenting har hänt eftersom brandkåren kommer och fixar allt.

Boende

I påskas – då fiestan Santa Semana pågick – bodde jag precis vid torget Ayiomento i gamla stan. Jag betalade endast 500 kronor per natt på ett litet trevligt hotell som var 4-stjärnigt. Hotellet hade takterrass med stolar som man kunde sitta i och spana ner på det pampiga torget även sent på natten. Vid det här torget ligger även parlamentshuset.

Trots att detta är ett så centralt läge är priserna på restaurangerna samma här som på övriga platser i staden. Kan starkt rekommendera Hotell Eurostars Mediterránea Plaza. Rent, trevligt och absolut inte dyrt! Nära till både strand och till shoppingsgator. Fantastiskt trevlig personal dessutom. Vill man lyxa till det så finns det ett 5-stjärnigt hotell på Rafael Altamira. Namnet är Hotel Hospes Amerigo och ligger ett stenkast från torget. Detta är det enda 5-stjärniga hotellet i Alicante stad. De har solbäddar och en bar på taket, ett spa, en bastu och andra bra faciliteter. Hotellets frukost kan starkt rekommenderas då den är väldigt maffig. De har en underbar, färskpressad kiwi-juice, detta var något jag aldrig testat tidigare.

Servicen här är otrolig, oavsett om du kommer i en enklare sommarklänning eller i kostym. Även buffén är magisk utan att överdriva; till och med de små yoghurtglasen som på botten är fulla med bär och på toppen makalöst god yoghurt är finare här än någon annanstans. Allt är en fröjd för ögat. Andra trevliga saker som uppskattas är egyptiska lakan, orchideer i rummen, TV, aircondition med mera. Jag har bott där 3 gånger och sista gången frågade personalen inte ens efter mitt pass. Man kan alltid känna sig säker då det under natten alltid finns en vakt utanför hotellet.

Äta

Staden vimlar av små Tapas-ställen som är väldigt billiga jämfört med andra så kallade turistorter. Längs marmorgatan vid stranden, som är flera kilometer lång och väldigt fin, ligger många restauranger. Jag har ätit min absolut godaste pasta med fyra ostar på Restaurang Tarantino nära Ayiamento. Det ser ut som turistfälla, men tittar man på gästerna så är de nästan uteslutande spanjorer. Priset jag betalade för pastan och en flaska god Rioja samt vatten var endast 13 euro.

Gamla staden under kvällstid

Fiestas i all ära, men vid lilla torget nära Santa Maria kyrkan, som är värd ett besök, finns det en liten gränd där allting händer från klockan 7 på kvällen. Vill du smaka på världens godaste Mojito för 3 euro ska du stanna i gränden på Bombay bar och lyssna på gamla godingar som Led Zeppelin med flera. Precis bredvid finns en annan pärla till bar; Route 66. Rätt som det är hör man äkta spansk gitarrmusik i gränden. Det är bara att luta sig bakåt och känna det äkta Spanien.

Sol & bad

För soldyrkare finns en liten fin sandstrand precis nära allt. Där samlas barnfamiljer, ungdomsgäng och annat folk i alla åldrar för att sola, bada och ha picknick. Ifall du känner dig otränad, ingen fara. Detta är inte en Baywatch-strand. Här finns folk i alla åldrar och storlekar. Det råder en väldigt skön stämning här.

Att ta sig hit

Hit åker man bäst och billigast genom att boka flyget och hotellet separat. Man flyger både med Norwegian och Ryanair till samma flygplats. Det ta cirka 15 minuter in till stan. Bussen kostar 2,70 euro enkel väg. Jag har tagit taxi av ren lathet då jag åkte ensam och landade mitt i natten, priset ligger på runt 22 euro.

Det finns så mycket att berätta om Alicante. Kan inte vänta till nästa gång jag skall åka dit. Och kom ihåg; deras lilla Ramblas är inte ficktjuvarnas himmel. Bara din!


Weekend & paket till Alicante

Flyg till AlicanteBoende i Alicante