Torreviejas guldkorn

Strip
Medlem sedan 2009, besökt 32 länder

Foto: strip, medlem sedan 2009
Foto: strip, medlem sedan 2009
Den lilla staden Torrevieja ligger en timme söder om Alicante på Spaniens guldkust. Reseguidens medlem Sabina Waginder, alias ”Strip”, har besökt staden flera gånger om året ända sedan hon bara var några månader gammal. Här ger hon de bästa tipsen för att din resa ska bli så lyckad som möjligt.
Publicerad 12 mars 2012

Jag vill försvara den lilla staden Torrevieja, som för många kanske är en tråkig stad. På 80-talet var det fortfarande en liten fiskeby som senare snabbt skulle växa sig till en riktig turistort, kanske framför allt bland oss svenskar. Det är här jag kommer in i bilden. Jag kan mitt Torrevieja utan och innan. Jag har bott i staden och efter mitt första besök vid ett par månaders ålder så har jag varit tillbaka flera gånger om året. Om man inte vet var man ska leta så kan staden vara svår att ha och göra med. Jag vill förklara hur detta kan bli resmålet som har precis allt. Fråga Madridborna, de är mycket förtjusta i Torrevieja.

Stränder

La Mata är en härlig sandstrand som för många är en favorit. På stranden som sträcker sig flera kilometer kan du promenera långt. I havet utanför döljer sig troligtvis en jade-klippa, då man kan plocka oändligt med fin jade. Sanden är finkornig men vågorna ofta höga, gå längre bort på stranden för ett lugnare vatten. Det här är stranden där du även under högsäsong kan hitta din egen plats. Ta dig hit snabbt med buss från Torreviejas busstation.

Cabo roy är min personliga favorit. Det är långgrunt, och botten är väldigt fin. För att ta sig till mitt lilla smultronställe får man börja med att ta sig ned för klippan som växer sig hög vid strandens rygg. När det blir för varmt kan man dessutom passa på att gå en liten promenad längs berget. Man kan gå en bra bit innan man tvingas till att vända, och det är på den vägen bilden är tagen. Ta dig hit snabbt med buss från Torreviejas busstation.

Torrevieja har gott om stränder inne vid strandpromenaden, och de tycker jag absolut att ni ska besöka. Men tänk på att de under högsäsong snabbt blir fulla, och då rekommenderar jag varmt de ovan.

Marknader

Nattmarknaden är en liten och pålitlig marknad vid stadens strandpromenad. Den är alltid öppen kvällstid och även om det kan bli turistigt så har jag själv fyndat massor.

Söndagsmarknaden ligger utanför Torrevieja i Guardamar. Det här är den bästa marknaden för shopping. Marknaden ligger vackert vid en citronodling och att ta taxi hit kostar mellan 9-15 euro från Torrevieja.

Fredagsmarknaden ligger mitt i stan och är Spanien största. Här finns allt, men jag rekommenderar den speciellt för mat och kryddor. Det kan vara väldigt svårt att hitta bra kryddor i de vanliga mataffärerna, så jag brukar göra mina inköp här där i princip allt finns.

Uteliv

Utelivet i Torrevieja varierar väldigt efter säsong. Under sommaren fylls bargatan vid strandpromenaden med ungdomar, men under lågsäsong är det näst intill tomt.

La Cantina ligger på strandpromenaden och är en liten, mysig salsabar. Jag är mycket förtjust i stället och har dansat salsa här oräkneliga gånger. Ölen är billig och musiken bra. Medelåldern här är något högre än vid många andra barer.

Keeper ligger med en bars mellanrum bredvid La Cantina och är ett perfekt ställe att börja kvällen på. Deras Strawberry Daiguiris är fantastiska och kostar bara 5 euro. Här får du dessutom en tequilashot efter drinken! Personalen är mycket trevliga med ett personligt bemötande.

Love discoteca är en relativt nyöppnad nattklubb. Tillsammans med OZ (gamla Pacha) så verkar de ha tagit över Pachas publik. Skumparty hålls en speciell dag i veckan och Love discoteca ordnar ofta event efter teman. De här är alltså de två bästa klubbarna att avsluta kvällen på, om du orkar. De är belägna utanför city och taxi kostar 7 euro. Säger du Love eller OZ så vet varenda taxichaufför i stan vart du vill åka. Inträde kostar 16 euro, och då får du en drinkbiljett på köpet.

Restauranger

Av någon anledning så kryllar Torrevieja av dåliga restauranger. Tänk på att inte äta tapas var som helst. Jag har provat mängder av tapas-restauranger och de flesta gånger har rätterna varit smaklösa, ofräscha och tråkiga. Men det finns också många riktigt bra. Jag har hunnit beta av de flesta restaurangerna och här är mina favoriter.

Pizza nr. 1

ligger på strandpromenaden och har otroligt god mat. De har en bred meny men specialiteter är pizza och pasta. Deras pasta Marinera är fantastisk och personalen väldigt trevlig. Tänk på att restaurangen är stängd måndagar.

El Muelle

Det här är en av stans finaste, men för den sakens skull inte oöverkomligt dyr. Maten är mycket prisvärd, men tänk på att du under högsäsong i de flesta fall behöver boka bord i alla fall någon timme innan planerad middag.

Dennis

En lunchrestaurang, även den belägen på strandpromenaden. Den ser inte mycket ut för världen men jag garanterar att det är stans bästa ställe att luncha på. All mat är väldigt god och det är billigt!

Här bor du

Ska du besöka Torrevieja så finns det i regel bara ett bo-alternativ, och det är att hyra eget. Det finns hotell, men det är inte särskilt gott om dem. Att hyra hus/lägenhet är väldigt praktiskt och det blir dessutom billigare än hotell. Jag rekommenderar företaget Masagencia, de är seriösa och har objekt både i city och lite utanför. Besök dem på masagencia.com eller ring på 08-6539075.

Så tar du dig hit

Det går direktbussar från Alicante flygplats till Torrevieja. Bussen kostar ca. 7 euro och resan tar en timme!


Charter och paket till Costa Blance

Flyg till AlicanteBoende i Torrevieja