Alanya är sommarens hetaste badort

Khaki
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

Pamukkale är ett måste om du besöker Alanya.
På bara några år har Alanya blivit ett av svenskarnas populäraste resmål och just nu är Alanya den destination på Reseguiden som bokas mest. Här finns en stekhet sol, kilometerlånga stränder, perfekta dykvatten – och allt till superbra priser.
Publicerad 9 juni 2011

Alanya ligger i Turkiet och är en av Medelhavet östligaste charterorter. Alanya är också den östligaste badorten på den så kallade Turkoskusten, Turkiets egen vackra riviera. Det varma klimatet gör att man kan åka hit även på vintern – men räkna med att det kan regna en del. Förr i tiden trängde hela Alanyas befolkning ihop sig på den stora klippan/halvön där borgen ligger. I dag har staden växt utåt och har mer än en kvarts miljon invånare.
Men stadens centrum ligger fortfarande vid borgen och här finns både basaren och de flesta av sevärdheterna.

20 kilometer strand lockar

Anledningen till att Alanya blivit ett så populärt resmål är de bra stränderna och de många möjligheterna till vattensporter. Alanya har två stränder: i väster ligger den tre kilometer långa Kleopatrastranden som lockar både turister och turkar, i öster ligger den 17 kilometer långa Östra stranden som med sitt långgrunda vatten är lämpligare för barn.

Mycket att se i staden

Det finns flera spännande sevärdheter i Alanya och Alanya Kalesi (Alanyaborgen) är den kanske mest kända. Den medeltida befästningen är en av de mest imponerande runt Medelhavet och ligger på toppen av en 250 meter hög klippa. Ringmuren innesluter ett stort område och för vissa byggnader krävs inträde. Det här åttasidiga tornet Kizil Kule (Röda tornet) i hamnen är stadens symbol och därför syns precis överallt. Tornet är 33 meter högt och här finns bland annat ett etnografiskt museum. En annan populär utflykt är Damlatasgrottan, i slutet av Kleopatrastranden. Grottan har vackra stalaktiter och luft som anses vara bra för hälsan.

Spännande utflykter i närheten

Två mil norr om Alanya ligger havsparken Sea Park Dolphin Park där du kan se koraller, hajar och annat havsliv. Det går också att dyka i vissa pooler och för en rejäl avgift kan du till och med simma med delfiner. 15 km utanför Alanya ligger den 350 meter djupa droppstensgrottan Dimcay (stavas ibland Dim Cayi). De kända vita kalkstensklipporna Pamukkale ligger 4-5 timmar bort, men är ändå ett måste när du är i området. Vill du inte göra utflykten på en dag finns alternativ med övernattning.

Lätt att hitta bra restauranger

Eftersom Alanya är en relativt stor stad är utbudet på restauranger bra. Längs Attatürk-gatan i centrum finns det många att välja mellan, precis som det gör runt Marinan. Våga testa baklava (mäktiga kakor), börek (enklare variant av pirog med fyllning av ost, kött eller spenat) och olika former av kebab. Närheten till havet ger bra utbud på fisk och skaldjur.

Bra utbud på shopping

Det finns mycket att shoppa i Turkiet. Mest prisvärt är oftast att köpa turkiska varor. Nästan allt som är av läder är av mycket bra kvalitet här. Men håll dig borta från dåliga piratkopior av märkeskläder. Guld och smycken är ofta mycket billigare än i Sverige. I de flesta situationer är det ett måste att pruta, till och med i vissa barer och restauranger, men framför allt på basarer och marknader. Det största utbudet av affärer finns i centrum och i basaren vid hamnen.

Så tar du dig till Alanya

Eftersom Alanya inte har en egen flygplats så landar du troligen två timmars bussresa västerut, i Antalaya. Det tar cirka 3-4 timmar med charterflyg från Sverige till Antalaya. Åker du med reguljärflyg flyger du oftast först till Istanbul och byter sen till inrikesflyg. Om du åker charter är det värt att boka en transferbuss, alternativet är att du åker lokalbuss till Antalaya centrum och byter till Alanya-buss där.
I Alanya kommer du troligen inte att behöva åka buss eller hyrbil – det är promenader som gäller. Allt du vill göra ligger troligen inom gångavstånd från ditt hotell.


Charter till Alanya från 4 stjärnorSista minuten till Turkiet


Om Alanya Antalyakusten, Turkiet

Barnvänligt
Nattliv
Nöjesliv
Prisvärt
Sandstrand
Sol & bad

Den turkiska sydkusten har en doft av hav, citrus, exotiska blommor blandat med saltstänk från medelhavet och suset av pinjeklädda bergssidor. Här finner du kontraster mellan sandstrand och skidåkning med bara några timmars resa.

En av anledningarna till Alanyas enorma popularitet är just kontrasterna. Här kan barnfamiljerna finna lugn och ro på säkra, långgrunda stränder. Festsugna resenärer hittar allt från orientaliska toner till klubbmusik på otaliga discon och barer inåt staden. För den kulturellt intresserade finns antika bosättningar, tempel, teatrar och ruinstäder endast på kort avstånd. Hamnen i Alanya är ett populärt stopp för kryssningsfartyg och lockar folk från hela världen.

Naturen kring Alanya bjuder på ett färgsprakande äventyr. Ta en hissnande forsränningstur i nationalparken Köprülü Kanyon. I och över pinjeskogen kan du se vargar och gamar om du har tur. Shopping i Alanya är både spännande och tålamodsprövande. Det tar tid men kan vara lönsamt att pruta på varor i basarer och butiker. Jeans, lädervaror, keramik och smycken finns i ett stort utbud.

Turkisk mat är spännande och baseras ofta på lammkött, fisk eller skaldjur. Kryddat med färska örter, spiskummin och massor av vitlök har maten smaker från både öst och väst och extra chili ger en härlig hetta. Tillsammans med starkt turkiskt kaffe kan du prova en härlig söt baklava, ett bakverk med smak av nötter, rosvatten, örter och massor av honung.

4tim
Flygtid från Stockholm
1 / 11
Thinkstock
Kleopatra beach
2 / 11
Solnedgång över Kleopatra stranden
3 / 11
Stranden i Alanya
5 / 11
Solnedgång över västra Alanya ©
9 / 11