Åk inte förbi Hamburg

Veronicah
Reseguiden, besökt 20 länder

Bild: Fritz Langmann
Bild: Lindner Hotels & Resorts
Foto: salle, medlem sedan 2006
Den nordtyska metropolen Hamburg är ofta en stad turister bara åker igenom på väg ner till kontinenten. Hamburg är en av de mest spännande tyska städerna. För under tusenlappen kan du se en av Europas mest underskattade storstäder.
Publicerad 18 november 2009

Hamburg är fantastisk att promenera i. En tur längs floden och till fiskemarknaden är obligatorisk, även på vintern. Över 10000 tyskar samlas på Fischmarkt (fiskemarkanden) varje söndag från klockan 05, och är du morgonpigg (eller en nattuggla) ska du gå hit. Auktionen på fiskemarknaden kan bjuda på allt från färsk fisk till grönsaker.

Hamburgs Reeperbahn har under långa tider varit centrum för det lössläppta livet. Reeperbahn är dock känd för mer än bara strippklubbar och sex shops. Här hittar du ett häftigt nattliv, världsberömda musikaler och teaterpjäser, samt trevliga kaféer. Mitt i saligheten, eller mer korrekt synden, hittar du St. Josephkyrkan.

I Beatles fotspår

De som kan musikhistorien vet att det var i Hamburg Beatles gjorde några av sin första uppträdanden. Är du ett Beatlesfan besök museet Beatlemania, Beatles-Platz, gatan där gruppen spelade på olika klubbar, och häng med på Hamburgs Beatles Tour och kolla in alla betydelsefulla städer i Beatles liv.

Ät middag i blindo

Om du vill ha en utmaning ta vägarna förbi Dialog Im Dunkeln som ligger i Speicherstadt. Här kan du få en inblick i i hur vardagen är för en blind person. Du blir ledsagd i mörkret av blinda guider och maten serveras utan att du kan se så mycket som en millimeter av vad som händer under måltiden. Annars är en av Hamburgs många utsökta fiskerestauranger värd att testa. Huvudrätterna kostar runt hundralappen och portionerna är absolut inte små. Fischereihafen (Grosse Elbstrasse 143) ska vara en av Hamburgs bästa fiskerestauranger.

“Burg's Kaffeerösterei” i Eppendorfer Weg rostar troligen Hamburgs bäste kaffe. Kommer du hit mellan 8 och 10 på morgonen, får du ta del av detta hantverk som nästan dött ut. För 40 år seden var det 300 kafferosterier i Hamburg, nu finns det bara ett fåtal kvar.

Shoppingmecka

Hamburg är ett stort shoppingmecka. Huvudströget heter Mönckebergstrasse, Hamburgs stora gågata, där varuhusen och de stora internationella butikskedjorna håller till. Åker man till Hamburg vid jultid har staden förstås också sin stora traditionella julmarknad. Julmarknaden i Hamburg är bland de mest kända i Tyskland. De mest centrala marknaderna hittar du på Rathausplatz.

Besök olika kontinent på ett hotell

Europeiska hotellutvecklingskonferensen har utsett fyrastjärniga Lindner Park-Hotel Hagenbeck i Hamburg till Europa mest spektakulära hotell. Lindner Park är granne med Hagenbecks djurpark och tropikakvarium. De två första våningarna ligger på den afrikanska kontinenten med stäpp och savanner, på tredje och fjärde våningen finnes en asiatisk regnskog och på femte våningen tas gästerna med till Arktis og Antarktis.

Flyg till Hamburg

3-stärniga hotell i Hamburg

Dialog im dunkelnBeatlemaniaBeatles Tour