8 knep: Så fixar du billigare kryssning i Karibien

Khaki
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

Foto: iStock
Foto: Thinkstock
Foto: Steve Mason / Thinkstock
För de flesta är en lyxkryssning i Karibien den ultimata drömresan. Vi har letat upp experternas bästa budgetknep för dig som inte vill göra av med pengar i onödan.
Publicerad 3 mars 2017

En kryssning bland paradisöarna i Karibien kan kosta nästan hur mycket som helst. Men det är möjligt att hitta en resa som inte kostar mycket mer än en charterresa till solen. I de flesta fall ingår alla måltider och snacks i priset för kryssningen. Dock är det vanligt att man måste betala extra för drycker och utflykter.

Det är lätt att missa gratis förmåner på kryssningen som inte står i broschyrer eller i bokningspapperen. Vi har letat upp experternas 8 bästa knep för att få en billigare kryssning.

Karibiska kryssningarna billigast på våren

Priserna på kryssningar i Karibien varierar mycket kraftigt under året. Det är som dyrast under vintermånaderna när tusentals turister flyr kylan i norra USA. Det är rätt billigt att kryssa under hösten men du riskerar också att din resa förstörs av årstidens många stormar och orkaner. Du hittar de mest prisvärda resorna i början av december och i mars–april.

Läs det finstilta

Innan du bokar en kryssning så bör du läsa igenom det finstilta noga och kontrollera vad som egentligen ingår i priset. På vissa fartyg bor du med ”super-all-inclusive” där både mat, dryck, shower och utflykter ingår i priset. På andra fartyg måste du äta på exakta tider och betala extra för nästan allt, kostnader som kan göra din kryssning flera gånger dyrare än du räknat med.

Prova flera olika rätter

När du äter middag i den stora salen behöver du inte nöja dig med en förrätt, huvudrätt och efterrätt. Du kan beställa både två och tre efterrätter eller förrätter om du vill. Det går oftast till och med att beställa tapas-liknande portioner av 8-10 olika förrätter eller huvudrätter att prova.

Beställ room service

På de flesta kryssningar är det helt gratis att beställa mat och snacks till hytten. Du slipper trängas med 100-tals andra i matsalen och kan njuta av utsikten. Passa därför på att beställa room service så ofta du kan. Du förväntas dock att ge personalen lite dricks.

Var äventyrlig första kvällen

De flesta passagerarna på ett kryssningsfartyg börjar semestern med att packa upp och sedan äta i den stora bankettsalen. Det här gör att alla små och lyxiga restauranger ombord ofta erbjuder rejäla rabatter och erbjudanden för att locka gäster. Du kan räkna med att äta extremt billigt eller till exempel få en gratis flaska vin. Det brukar också vara mycket förmånligt med spa-behandlingar den första eftermiddagen.

Strunta i lyxigaste glassen

Kryssningsfartygen försöker ofta marknadsföra de lyxigaste glassmärkena eftersom du då måste betala. Strunta i att svalka dig med märken som Ben & Jerry och Häagen-Dazs. Det finns nästan alltid en glass som är helt gratis, oftast i form av en mjukglassautomat som du själv kan använda.

Ta med drinken till rummet

Om du har köpt en drink i baren eller ett glas dyrt vin i restaurangen så behöver du inte lämna det – ta med det till hytten eller däcket. På kryssningsfartyg är det tillåtet att fritt ta med sig både drycker och mat från och till restauranger, barer och hytten.

Kolla hyttens bibel

Precis som på många hotellrum runt om i världen så finns det nästan alltid en bibel i någon av lådorna i hytten. Du kan tjäna 100-lappar på att bläddra igenom bibeln. Det är ett vanligt knep bland kryssningspassagerare att gömma undan oanvända rabattkuponger eller drinkkort i bibeln så att nästa passagerare kan få användning av dem.

På Reseguiden kan du boka din kryssningssemster:
- Alla kryssningserbjudanden
- Flyg till Miami (kryssningshamnen)
- Hotell i Miami (bo minst én natt innan kryssningen)


Erbjudanden - Kryssning i Karibien

Om Karibien

Nästan varenda ö i Karibien är rena rama paradiset. Det är härlig sol och värme året runt och överallt finns palmkantade sandstränder.

Nästan alla de karibiska öarna är populära resmål tack vare det soliga klimatet, stränderna, dykvattnen, palmerna, maten, regnskogen och den härliga avslappade stämningen. De mest kända öarna här är ABC-öarna (Aruba, Bonaire, Curaçao), Bahamas, Barbados, Caymanöarna, Jamaica, Saint Martin, Saint Vincent, Tobago och Turks- och Caicosöarna.

Till vissa av öarna finns det säsongsvis direktflyg från Sverige men det normala är att man måste göra flera byten vid större flygplatser. Under perioden juni–november pågår orkansäsongen då det finns risk att starka stormar drar in från Atlanten.

Mitt bland alla paradisöar hittar du en märklig sevärdhet: helvetet. På ön Grand Cayman finns en naturformation som består av kolsvarta taggiga stenar. Platsen ser ut som om den är hämtad direkt från helvetet och kallas också för Hell. Här finns till och med ett postkontor som stämplar alla vykort med budskapet ”greetings from Hell”.

I väntan på turister
3 / 31
Sitter o spanar lite
7 / 31
Hästparkering
13 / 31
Centrala Havanna - Plaza de la Cathedral
15 / 31
Vy från enda restaurangen
16 / 31
Cayo Blanco, den vita ön.
17 / 31
Havannas coco loco taxi
19 / 31
a Pink ride of Havana
20 / 31
Utsikt över Viñalesdalen.
22 / 31
Stranden i Varadero
23 / 31
Skönt med skugga
25 / 31
Taget från bilen
30 / 31