7 kulinariska smakresor

Annebente
Reseguiden, besökt 25 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Njut av välsmakande mat och vin, besök vingårdar och känn den härliga doften av färsk mat från det lokala köket. Du får allt detta i kombination med kultur, natur och historia på dessa smakfulla gourmet-destinationer.
Publicerad 22 december 2015

Mat och vin i Frankrike

Frankrike är det viktigaste vinlandet i världen och vindistrikten breder ut sig över hela landet. Oavsett var du väljer att åka till Frankrike, kommer du märka att maten och vinet har en central roll. Vi har valt ut två av våra favoriter.

Slottsbesök i Loiredalen
Få städer i Europa har så många vingårdar som i Loiredalen söder om Paris. Detta är platsen för dig som vill drömma dig tillbaka till en svunnen tid med storslagna slott och vackra trädgårdar. Loiredalen är en av de vackraste platserna i Frankrike och kallas för Frankrikes trädgård. Här kan du njuta av mat av bästa franska kvalitet som passar perfekt till de lokala vinerna.

Pittoreska Alsace
I Alsace ligger vingårdarna tätt och området är känt för sina vita viner. Pittoreska byar med små hus ligger som ett pärlband, med ett stort utbud av restauranger av hög klass. Här frestas du av det kulinariska köket påverkat av tyska mattraditioner, men också av franska specialiteter som gåsleverpaté (pâté de foie gras) står på menyn.

- Se alla resor till Frankrike

Mat och vin i Italien

Italien är känt för sina långa mattraditioner och gör några av världens bästa viner. Här samsas mat, vin, kultur och historia tillsammans och ger dig upplevelser för alla sinnen.

Piemonte vid foten av Alperna
Mat och vin är oskiljaktiga i Piemonte. Njut av kraftfulla och originella smaker som kännetecknar kokkonsten i Piemonte. Pasta med vit tryffel och baroloviner smakar himmelskt gott, och chokladen är värd att ta med hem. Området ger dig dessutom vackra och varierande natur- och kultupplevelser.

Det söta livet i Toscana
Toscana har ett milt klimat, en vacker natur och är en kulturskatt som du ofta inte ser. Med Firenze, Siena, Lucca, Pisa och vinområdet Chianti ligger allt perfekt för både en kulinarisk och kulturhistorisk upplevelse utöver det vanliga. Besök små och fina byar, bortglömda vingårdar, kända vinslott och lär känna det söta livet i Toscana.

- Se alla resor till Italien

Mat och vin i Spanien

Spanien är världens tredje största vinproducent och har ett rikt och varierat kulinariskt utbud. Tapas i Spanien är bara det värt resan hit, och vill du besöka vingårdar kan du unna dig vinprovning hos både större och mindre vingårdar.

Gastronomi i San Sebastian
Den nordspanska staden är känd för sina många Michelin-stjärnor, men staden har mer än bara Michelin-kockar. Här får du också tapas med stil – bland annat pintxos som är läckra tapasrätter. I gamla stan ligger tapasbarerna tätt och du kan gå från bar till bar och njuta av de små delikatesserna tillsammans med lokala specialiteter i glaset.

Cava och Torres i Barcelona
I Barcelona kan du kombinera mat och vin med shopping, kultur och strandliv. Strax utanför Barcelona hittar du de största Cava-producenterna, och många erbjuder rundtur på vingården. Cava är Spaniens svar på Champagne, med både prisvärda och läckra varianter av det mousserande vinet. Utanför Barcelona hittar du dessutom vinproducenten Torres, som också är känt för sina olivoljor.

- Se alla resor till Spanien

Mat och vin i Sydafrika

I Sydafrika kan du se fram emot kulinariska upplevelser i världsklass i området runt Kapstaden. Kapstaden är känt som en av världens vackraste städer, och är omkringad av spektakulär natur. Strax utanför staden breder vinodlingarna ut sig mot Stellenbosh som ligger i hjärtat av det sydafrikanska vinområdet. Området är lika vackert som vinet är gott. Varför inte kombinera vinprovning med chokladprovning på vingården Bilton?

Kapstaden är en av Afrikas mest spännande städer och upplevelserna står i kö, med bland annat Godahoppsudden, Table Mountain, solnedgången från Signal Hill, ett varmt bad i Indiska Ocenanen eller ett svalkande dopp i Atlanten. Vill du uppleva Afrikas vilda djur på nära håll så är det bara några timmar till närmaste viltreservatet och spännande safari-upplevelser.

- Se alla resor till Sydafrika

- Ta del av fler vin- och matresor


Prisvärt flyg till din matresa