5 måsten i Prag

Veiken
Medlem sedan 2006, besökt 54 länder

Prag är beroendeframkallande och det finns massor att upptäcka, så det räcker inte med ett besök. Reseguidens medlem Solveig, alias "Veiken", ger sina bästa tips i staden.
Publicerad 5 oktober 2012

Prag är Tjeckien huvudstad och ligger på båda sidor om floden Moldau. Staden är en av Europa bäst bevarade gamla städer och det andas historia i varje kvarter. Det sägs att det är en av världens vackraste städer och jag säger inte emot. Här hittar du billiga resor till Prag »

Restauranger

Det finns restauranger överallt. Ju närmare centrum desto dyrare. Strax utanför centrum ligger tunnelbanestationen Florenc. Alldeles intill ligger den bästa restaurangen vi kunde hitta. Al Capone som ligger på Na Porici 36 i Praha 1. Middag för två, ett glas vin, ett glas öl och två irish coffe kostade 120 svenska kronor per person. Ett mellanmål på en uteservering och chans att titta på folklivet är den del av en Pragvistelse.

Shopping

Det finns butiker överallt från det billigaste till exklusiva butiker. Palladium, ett stort shoppingcenter med 170 butiker, många restauranger och är i fem våningar. Finns något för alla. Gula marknaden är den största marknaden i Prag. Där finns precis allting från skor till möbler. Glöm inte att pruta här! OBS! Ficktjuvar! Bömisk kristall finns i många butiker och det är billigt jämfört med Sverige.

Tips på fem saker du inte får missa


1. Vaclavplatsen

Den grundades 1348. En 60 meter bred aveny leder upp till Muzeum, som ligger högst upp. Här finns precis allt man kan tänka sig. Det finns, restauranger, pubar och många affärer. Jag minns hur tanksen rullade in nedanför museet när Warzawapaktens arméer gick ini dåvarande Tjeckoslovakien. Pragvåren slogs ner av 250 000 soldater från Östtyskland, Ungern, Polen och Sovjetunionen.

Hela världen kunde se vad som hände 21 augusti 1968. Det känns starkt att stå där med dom bilderna i huvudet. Här brände sig studenten Jan Palach till döds i protest mot den sovjetledda invasionen som krossade Pragvåren. Lite senare gjorde studenten Jan Zaijc samma sak på samma plats!

2. Pragborgen

Ta metron från Muzeum till Malostranska och promenera upp till Pragborgen som ligger på en höjd där man utsikt över hela Prag och har en historia från 1000-talet. Där ligger många byggnader bl.a. kyrkor, trädgårdar och presidentens kansli.

3. Karlsbron

Bron ligger nedanför borgen och den är full av turister, mest hela tiden. Läge för att vakta sina fickor och väskor riktigt noga. Ett eldorado för ficktjuvar. Bygget av bron påbörjades 1357 istället för den gamla bron som hade rasat. Karl lV beordrade bönderna att leverera ägg till brobygget. Äggen skulle sedan blandas i cementen så att bron skulle bli starkare och den står ju där ännu, så det kanske hjälpte. 1648 utkämpades hårda strider mellan den svenska armén och Gamla Stans befolkning.

4. Atomuret

Nästa måste tips för förstagångsbesökaren. Den finns vid Gamla Torget, inte långt i från Karlsbron. När det börjar närma sig hel timma samlas människor framför atomuret och väntar på vad som ska hända. Luckan ovanför uret öppnar sig och apostlarna visar sig.

5. Upplev staden kollektivt

Tips nummer fem är att köpa ett kort för buss, spårvagn och tunnelbana. Ta en buss eller spårvagn och åk dit näsan pekar. Gå av där det ser trevligt ut, gå runt i kvarteren och ät lunch på en liten restaurang. Det är bara tiden som sätter gränser för vart man åker och hur långt! Karta rekommenderas!

Så tar du dig runt

Det är enkelt att ta sig fram i Prag. Metron (tunnelbanan) går snabbt, bra skyltat. Bussar och spårvagnar går inte lika fort, men man får se sig omkring på ett annat sätt!

Så tar du dig hit

Det är bara att välja. Tåg, buss, bil eller flyg! Flygplatsen i Prag heter Prague Ruzyne Airport och ligger 15 km väster om centrum. Det bästa sättet att sig från flygplatsen till centrum är med flygbussen Airport Express (enkelbiljett 20 kr).
Alla weekendresor till Prag »


Weekend och paket till Prag

Flyg till Prag