10 drömstränder på Kanarieöarna

Paulina
Medlem sedan 2006, besökt 24 länder

Foto: iStock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Kanarieöarna badar i solljus utanför Afrikas nordvästra kust. Här finns det ett gäng spännande öar med olika natur och egenskaper. Den gemensamma nämnaren till öarna är de otroligt vackra stränderna som passar allt från surfing till solstolshäng. Här är våra 10 favoritstränder på Kanarieöarna.
Publicerad 5 oktober 2016

Reser du med barn, står höga vågor högt upp på önskelistan eller vill du helst bara jobba på brännan? Kanarieöarna har sandstränder för alla önskemål och tillfällen och vi har valt ut några av de mest idylliska, så att du får den perfekta badupplevelsen på din spanska solsemester.

1. Famara, Lanzarote

Flera kända filmskapare har använt den här stranden som inspiration till sina filmer. Famara är en av Lanzarote mest orörda stränder och passar speciellt för surfing och skärmflygning. 600 meter höga berg omringar denna idylliska sandstrand som ligger på Lanzarotes nordvästra kust.

2. Corralejo, Fuerteventura

Corralejo ligger på den nordöstliga spetsen av ön och är en av de vackraste stränderna på Kanarieöarna. Den här härliga stranden av ljus och gyllene sand, ligger kring ett naturreservat med sanddyner och sträcker sig cirka tio kilometer ner längst kusten.

3. El Bollullo, Teneriffa

Den svarta lavasanden på den här stranden skiljer sig från andra stränder på Teneriffa som annars består av importerad sand från Saharaöknen. El Bollullo är omgiven av spektakulär natur och vulkaner. Den svarta stranden hittar du i Puerto de la Cruz, på den nordliga delen av ön.

4. Maspalomas, Gran Canaria

Maspalomas är berömd för sina ökenliknande sanddyner, och är särskilt populärt bland nudister. Enligt den brittiska tidningen Telegraph är Maspalomas-stranden en av världens bästa nakenstränder. Längst stranden ligger en strandpromenad med restauranger och små butiker med vacker utsikt över havet.

5. Papagayo, Lanzarote

Denna strandpärla tillhör naturreservatet Los Ajaches och ligger vid semesterorten Playa Blanca, på södra Lanzarote. Den fantastiska, vita sandstranden är ett “måste” för badälskare. Som många stränder i det här området är nudism vanligt, men inget obligatoriskt.

6. Sotavento, Fuerteventura

Sotavento passar utmärkt för dig som vill ha lugn och ro medan du är på stranden, eller för dig som vill utöva olika sporter med hjälp av vinden. Sotavento har ett vykortsliknande landskap med vita sandstränder och turkosgrönt vatten.

7. Las Conchas, La Graciosa

Stranden Las Conchas ligger på den tropiska ön La Graciosa, strax utanför Lanzarotes sydkust. Stranden har gyllene sand och turkost vatten, och påstås vara inspirationen till Robert Louis Stevensons bok “Treasure Island”.

8. Amadores, Gran Canaria

Läckra Playa de los Amadores är en anlagd strand väster om Puerto Rico, och är en av Gran Canaria absolut bästa stränder. Sanden är vit och finkornig och omgiven av ett stort grönområde. Playa de los Amadores passar perfekt för barnfamiljer.

9. El Cotillo, Fuerteventura

Stränderna söder om byn El Cotillo är en surfares och vindsurfares paradis och är känd för sina enorma vågor. Stranden passar definitivt bäst för erfarna surfare. Ska du ut och simma bör du hålla dig undan vattnet om det inte är lugnt och vindstilla - blåser det mycket kan en simtur vara oerhört farlig.

10. Teresitas, Teneriffa

Även om stranden Playa de las Teresitas består av importerad sand, är detta en mycket idyllisk strand. Palmer vajar lätt i varm havsbris och det vackra, lugna vatten är perfekt för ett svalknade dopp. Playa de las Teresitas tillhör San Andres, en gammal fiskeby med några av de bästa fisk- och skaldjursrestaurangerna på hela ön.

I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du resorna till Kanarieöarna:
- Charter och paket till Kanarieöarna
- Sista minuten till Kanarieöarna
- Flyg till Kanarieöarna
- Hotell på Kanarieöarna


Charter och paket till Kanarieöarna

Om Kanarieöarna Spanien, Europa

Solen, stränderna och det dramatiska landskapet har gjort Kanarieöarna till en resefavorit. Hit vallfärdar vi svenskar varje vinter när det blir för kallt och mörkt här i norr.

Här är det ett härligt varmt klimat med temperaturer som håller sig kring 20-27 grader under hela året.

Det finns 13 olika öar men det är bara de sju större som lockar turister; Fuerteventura, La Gomera, Gran Canaria, El Hierro, Lanzarote, La Palma och Teneriffa.
Landskapet på de olika öarna skiljer sig mycket men de är alla skapade av vulkanisk aktivitet. På några av öarna finns det aktiva vulkaner, det finns till och med restauranger där maten grillas över het lava.

De flesta av öarna har långa härliga sandstränder, bra dykvatten och bra förhållanden för surfing och vindsurfing.
Du kan också hitta mycket bra spansk och internationell mat även i mycket små badorter.

Kanarieöarna är populära resmål under hela året. Under sommarmånaderna så är det framför allt spanjorer från fastlandet som kommer hit för att få lite svalka.
Under vintermånaderna är det turister från norra Europa som kommer hit för att få sol och bad.

Ett av Europas mest mystiska folk är Kanarieöarnas ursprungsbefolkning guancherna. De försvann ur historien när spanjorerna erövrade ögruppen på 1400-talet. De lämnade mycket få spår efter sig, men deras kroppar finns kvar i form av mumier. Arkeologiska museer på de flesta av öarna visar då och då upp de här mumierna i sina utställningar.

Karta över Kanarieöarna