Stones blogg

Onsdag 20 Februari 2008
Då har man besök Kuala Lumpur eller KL som man kallar det.
I dags läget så är väll inte shoppande något som ligger högst på en lista när man besöker Asien det är nog bara Kina som kan ge priser som ger en ett värde att köpa där även om det kan finnas något så är frågan om det är vad man skall springa runt och leta efter, men vet man vad man skall så varför inte skall du köpa objektiv mm till din kamera så finns bara YL Camera in Pudu Plaza inte långt från Time square.

För övrigt så finns det mycket att titta på i KL och jag rekommenderar tourerna (sponsrade av staten) de erbjuder förutom city tourerna de kan man genomföra på egen hand då KL är relativt säker och att åka sky train kostar nästan ingenting. Jag valde att åka upp i KL tower istället för att gå över bron mellan petronas tower vilket ger en möjlighet till 360 graders vy samt man kommer högre upp, sen gick jag ner genom skogen där det finns apor (ca 15-20 st).
Jag åkte till Batu cave via en av tourerna kan tyckas onödigt och de "fabrikerna" man besöker kanske inte är annat än affärer men jag tycker nog ändå att det var lite intressant att besöka choklad och ten fabriken, man har vist en Ten gruva under KL.

Tyvärr så är det ofta så att när man reser ensam så utsätter man sig för risken att bli lurad/rånad/bedragen så man är oftast lite mer försiktig vad man går vilka man prata med osv. Detta hände även här taxi från KL till flygplatsen (ca 3,5-4 mil)=90myr helt normalt 40myr från Petronas tower till hotellet (ca 1,5-2 km) inte riktigt vad det skulla vara.
Men det värsta jag har varit med om hände sista dagen, en man i 25-30års åldern kom i samspråk med mig på gatan och hans syster skulle visst till Sverige och studera så han undrade om hans familj fick träffa mig och ställa lite frågor om Sverige inga problem för mig då även jag är intresserad av att se hur andra kulturer lever, framme hos dom så hade syster och modern åkt till lassarettet och bara farbroden var hemma vi pratat lite och han hade jobba på kasinos runt om i världen och ville gärna vissa mig lite poker (redan nu viste jag vad som var på g att hända) nu var det bara att spela med och försöka undkomma till så liten kostad som möjligt. Det hela gick ut på att lura en affärsman som brukade vara hemma hos farbrodern och spela och sen försöka få en att till och med köpa smycken på kreditkort, jag klara mig undan med ca 600:- vilket i stort var vad jag hade på fickan man försökte lura mig på $30 000. Jag vet inte vad som hade hänt om man redan från början hade nekat pokerspelet osv. vad har jag lärt mig? att alltid ta reda på det lokala larmnummret till polisen ochsen ha det i mobilen, man kan ju inte sluta lita på folk eller?

Vad har då KL som inte Bangkok & Singapore inte har? KL är renare än Bangkok, har mer turistattraktioner än Singapore och det är ett land med flera religioner så jag rekomenderar ett besök men är det första gången i Asien välj Thailand!

Mvh
Håkan
Fredag 21 December 2007
HoHoHoHo
Vad tiden går fort när man har roligt!! Roligt kan jobba vara roligt Japp det kan det och inte mindre roligt när man försöker lära sig en innesäljar tjänst i ett nytt land:-)

Skall väll vara attans glad att jag inte kommer från ett stort land och skall flytta till ett litet land även om det var en Australiensare som en gång sa att om en Engelsman kommer hit så börja han prata som oss för det är riktig Engelska (Hoppas ingen Australiensare som kan Svenska tar illa upp), Australiensaren är lika stolt över sitt land som Amerikanaren men precis som Amerikanaren så får man idag stå ut med en hel del människor som inte riktigt prata Australiensiska kanske inte ens riktig Engelska:-).
Vi får oss nog ett gott skratt både kunderna och jag när vi har våra konversationer ibland.
Vad är det nu man säger med Humor löser man krig!!!!!

Förutom att det går för fort så har man en helt annan inställning till detta än när man är på semester även om jag gärna försöker ta mig in i systemet och förså vardagen även när jag är på semester så nu har jag lite mer tid på mig och det händer automatiskt vardags saker under tidensgång.

Men Jul helgen blir det lite turistande då jag skall köra bil från Perth ner till Esperance och sen längs kusten tillbaka till Perth, och vardagen knackade på dörren i går då vattenpumpen på bilen rasade ihop hade som tur redan bokat service så efter att ha erlagt 5000:- så hade jag både blivit bokserad, bytt vattenpump samt oljebyte så nu vore det väll attans om jag inte skall kunna köra dessa ca 150 milen denna trippen är på.

Till dig som läser detta vill jag bara önska en riktigt god jul och ett gott nytt år!!!!!!!!!!!!!
Torsdag 9 Augusti 2007
En vecka i det nya "hemlandet" . Än har man inte kommit in i vardagen för det är ändå det man nog måste för att klara av att leva i ett nytt land så man inte går omkring och har semester resten av sitt liv.

Det är större skilnad än vad jag trodde det skulle vara, 1: Australien är ett bil land detta gör att kollektivtrafiken inte riktigt funkar som hemma, den är inte dålig men kanske lite underligt organiserad Ex: här går det inga bussar ut ur centrum öster om staden utan de går alla genom västra delen av centrum för mig gör det att man får en morgonpromenad på 20 min vilket för min del inte är fel då jag har ett kontorsjobb.

Bankomatkort är knutet till bankens uttagsautomat använder man någon annans automat så kostar det ca: 12 kr men man har ett system EFTPOS vilket gör att man kan ta ut pengar när man handlar. Men att ha I-net bank, tele-bank EFTPOS och kontokort kostar 24 kr i månadern.

Man har även att kort för kollektivtrafiken ungefär som ett 100 kort i Göteborg men man kan fylla på pengar på bussen eller på något av informationsställerna detta kort gäller både för båt, tåg och buss, och man har en bra sida på i-net http://www.transperth.wa.gov.au där man får information från adress till adress dvs. även hur långt man behöver gå.

Här behöver man ett Tax nummer ungefär som vårt personnummer med detta så vet din arbetsgivare hur mycket skatt du skall betala samt så med detta nummer får man ta del av det sociala "skydds" nätet, jag som har ett arbetsvisum kunde söka detta på i-net så så långt var det inga problem, få se om det dyker upp i posten.

Nästa steg blir att skaffa ett boende, förtillfället bor jag i en lägenhet som företaget står för, att rekommendera då det inte går att föreställa sig hur den nya staden fungerar utan personligen känns det bra att vara på plats när jag skall välja boende.

"intrimmnings stadiet"
Söndag 27 Maj 2007
Planering söka information fixa med papper, det är mycket som skall på plats innan man sätter sig på ett plan som för en till ett helt nytt liv.
Semester jag då vet man att man snart är hemma, nu skall ett helt nytt liv byggas upp, vad skall med, vad skall inte med.
Man tittar i ett skåp och tänker det behöver jag inte släng, en vecka senare samma skåp en ny sak släng så är det hela tiden ett nytt skåp, låda eller föråd.

Och så detta med alla papper, skatteverket, försäkringskassan, fackföreningen och så det nuvarande jobbet.
Tjänstledigt, lämna in bilen, telefonen, datorn.

Sälja lägenheten ordna med banken. Nu har jag fördelen att kunna sätta en Co adress hos mina föräldrar så papperslivet kommer att stanna i Sverige :-).

Nu känns det att det närmar sig och som resenär så kunde jag inte bara åka till Australien utan en semester i Europa först, det blir två veckor genom Baltikum med bil sista veckorna i juli. hoppas kunna börja mitt nya jobb i Perth första veckan i augusti.
Lördag 12 Maj 2007
Japp nu är det bekräftat, fyra års working schoolarship i Australien.

Det tar alltid lite tid att fixa med dessa saker, sökte jobbet straxs innan jul och fick en bekräftelse i mitten av januari att man var intresserad (Jobbet är innom samma företag som jag jobbar här), en semster på tre och en halv vecka till Brasilien & Venezuela februari-Mars förlängde tiden, nu är det bara att förbereda försäljning av lägenhet och motorcyckel hoppas kunna sitta på planet i mitten av augusti, det tar mellan sex till åtta veckor för möbler att komma ner så hoppas kunna skicka dessa i juli.

Är man intresserad av att jobba utomlands så kan jag ge lite förberedande tipps.

Spara och samla dina betyg, diplom m.m. så du har dessa färdiga antingen för översättning eller till och med på Engelska.
Har du gjort värnplikt så kräver man att du skall kunna uppvisa detta, kan beställas från värnpliktvärket.
Personbevis med info om föräldrarna beställs från skatteverket.

Viktigaste och som har varit det jobbigaste för mig då jag jobbat under samma arbetgivare men med flera olika jobb. Jobbbeskrivning samt betyg från de jobben du har haft. (desto fler intressanta jobb du kan uppvisa desto lättare att få arbetsvisum), Tips!! Australien är experter på restaurang och turism men man har väldigt ont om folk inom teknik och sjukvård.

Du är välkommen att ställa frågor direkt till mig men jag skall försöka hålla bloggen igång under resans gång. /Ernstsson