Falkens blogg

Lördag 8 December 2007 - Ao Nang
Ja att resa från Phi Phi var inte lätt, ja om man ser det från hur man känner för ön. Annica vart fäst vid Phi Phi och frågar man henne så skulle vi kunna stanna där tills gud vet vad, jag förstår henne. Jag känner likadant för Phi Phi.

Det är för övrigt ganska lätt att resa dit med båtarna som kommer och går då det finns en pir man kan hoppa på i från till skillnad från Ao Nang som vi är på väg till nu. Ja Phi Phi tackade för sig genom att öppna himlen med ett skyfall strax innan vi skulle ta oss till färjan för vidare transport till Ao Nang.

Ja på båten och tyvärr så blåste det lite ute på havet och Annica trodde hennes sista stund var kommen, jag vet inte om det riktigt var så illa men i alla fall. man bör vara på det klara att det kan blåsa lite och Thailändarna kör ändå, nu säger jag inte att de kör i alla väder MEN jag tror de inte ser problemet som vi ser, jag gillar sättet det gör det på och jag är 200% säker på att de skulle inte utsätta någon för större fara än något annat rederi världen över. Det är bara du som kan avgöra om det är nog säkert för dig. Har tyvärr inga bilder från båtresan men den gick bra får jag säga men att vara på det klara med är att när man kommer till Ao Nang så får man ligga på redden och det kommer ut Longtails som möter upp och kör in en, detta kan vara lite stökigt om det blåser och är man lite äldre så skulle jag inte ta denna resa om det blåser eller med mycket "konstig" packning (Ryggsäck är att rekommendera) men som allt annat så är det smidigt och dessa thailandare har gjort detta tidigare så lyssna och var uppmärksam så går det på.

Väl inne i Ao Nang så tog vi oss till vårat hotell vilket var lite sämre än väntat med dock inte dåligt. Vi kom till receptionen och vi tittade på varandra, Ja för fan! Detta kommer funka... Sen började vandring till vårat rum, vi trodde vi skulle bo poolside men, nja så var det inte. Vi började gå, vi gick förbi tvätten, köket, lagret ut i en gränd, in i en annan fram till en gränd.

In i gränden, upp för trappan och nu var vi framme typ... 200 meter från det "andra" hotellet. detta var inte riktigt vad vi var med på men skit i samma för här stör vi ingen utan vi packade upp och gick ut på stan för att titta runt.

Jag har vart i Ao Nang tidigare men det kändes inte som tidigare, det har blivit lite väl mycket av det Amerikanska om du frågar mig och Annica kände likadant trots att hon aldrig vart där. Vi gillade Karon mer och närheten till patong för lite mest och det där extra (Phi Phi inte inräknat) men det är klart att vi testa dem sakerna med när vi ändå var där. Det finns Burger King, Mc Donalds, Starbucks, Swensens för att nämna de största. Ja sen finns det självklart en massa svenska saker på menyn vilket jag både tycker är bra och dåligt, det kan vara bra för barnen samt för föräldrar att kunna ta korv och pomfritt så ungarna blir mätta.

Jo i alla fall, vi gick till Swensen och tog en glass, de har lite sköna alternativ får jag (trots att jag gnäller så gick jag dit) för man som svensk inte riktigt är van vid deras saker. Vi valde några sköna glassar från menyn. Det är svårt att låta bli att ta en glass när de ser ut som på bilden, det är inte direkt billigt fast det kanske man har räknat ut redan.

Jo vi hade lite planer för denna vistelse, det var att åka på en snorklingstur runt öarna men även lite sol och bad. Annica är inne på det här med snorkling och hade vi haft mer tid hade det blitt ett dykcert på Phi Phi men nu vart det inte så. Ja vi skulle åka dag 2 på denna tur men tyvärr fick vi ställa in den då Annica vart dålig men arrangören visade sig vara mycket trevlig och bra att ha med att göra så de sköt bara upp till näsa dag "Free of gharge" vilket var uppskattat från vår sida. Det var inte så mycket pengar det handlade om (1000 Thb) men det är alltid trist att förlora slantar.

Ja ut på haven i en Longtail, det funkar bra och vi var 6 st totalt på denna resa vilket var helt ok. Det fanns plats till alla. Ja det var lite blåsigt men det bröt upp till sol om vart annat... Man över lever kan man säga.

Fiskarna visar sig allt vara intresserade av mat, jag gillar egentligen inte det här med att mata fiskar då det känns som man rubbar deras naturliga kedja men jag gjorde det i alla fall, jo jag är dålig ibland. Jag fick lite hjälp utav 2:e piloten på båten med att mata fiskarna. Det är skumt när det är så mycket fisk så det nästan bubblar och hoppar framför en.

Jag kommer inte håg vad alla öar heter som vi vad vi eller snorklingsplatser för den delen men det är ganska så lika oavsett vilken tur man tar. Vi besökte aporna på Poda Island vilket var lite så där med och man ska verkligen vara på sin vakt när man har barn med. Aporna är ganska orädda samt kan vara ganska skrämmande speciellt om man är liten. Annica vart ju tvungen och bli nära vän med dessa och jag stod och torkade svetten och tänkte. "Bli fan inte biten av den där apan för vi är på en ö i Thailand så massa infektioner etc. nu är INTE något jag vill ha med att gör". Ja ja hon lyssnade föga lite på mig och snackade vidare med apan, när han började rycka och slita samt ropa på polarna, då blev Annica lite nervis hon med.

Det finns inte så mycket att säga just om detta mer än att det är värt dagen man gör det, det handlar i runda slängar om 1000 Thb för 2 personer i 6 timmar. Vi hade lite otur då regent kom och alla som vart i Thailand innan vet va regn är där och för er som inte vet. Det är inte vattenspridaren kan jag säga! Det är som att hoppa rätt ner i havet fast det då kommer uppifrån i stället, ja ni fattar.

Vi var som tur va (för stunden) på stranden Phra Nang som har en grotta. Så vi kunde ställa oss där och bara se regnet falla, ni ser vart regnlinjen går på bilden. Stranden tömdes hyfsat snabbt kan jag säg, den vart så gott som öde. Konstigt då den verkligen myllrar av folk annars.

Ja, vi åkte in till hotellet och bara tog det lugnt för vi skulle åka vidare nästa dag men en öl eller 4 på balkongen skadar aldrig men för lite omväxling så valde vi att låsa oss ute. ja det var intressant då vi innan sa att se nu till att inte spärren hoppar ner i hålet. Visst sa vi i kör. ja sagt och gjort, vi satt och tittade på solnedgången. När Annica skulle hämta lite mer förfriskningar. Ja då har det som inte fick hända hänt! Vad göra nu? Ja det var bara att ropa och vinka lite snällt till tjejerna som var på gatan nedanför, tur va så var det hon vi bokade snorklingstrippen av och hon skrattade så tårarna rann. I alla fall, hon ringde till receptionen och förklarade vad som hänt och en trevlig tjej kommer och öppnar, ja det vart gott om dricks och vi valde sen att gå ut på stan i stället för att sitta på balkongen, det var inget fel på balkongen utan mer att det var inte samma tjusning längre.

Vi gick och tog lite Thaimat samt en Tigeröl, det var vi värda efter turen, regnet, balkongen. Det var i alla fall en händelserik dag och vi hade verkligen kul.

Nu har Ao Nang lidit mot sitt slut och vi tackar för oss, vi kommer nog lägga en längre tid på Phi Phi nästa gång och låta Ao Nang vara men det finns en del i hjärtat som tillhör Ao Nang för oss efter det vi upplevt där.

Back on the ferry to Phuket!

Nästa anhalt blir Karon igen, det blir en kort sammanfattning för sen ska vi till världstaden Bangkok.
Onsdag 5 December 2007 - Koh Phi-phi
Bussen kom och hämtade oss klockan 07:00 vid hotellet eller den skulle komma den tiden i alla fall men klockan 07:30 började jag fundera på vart den var men 10 min senare var han där så det ordnade sig. Inte för det hade gjort så mycket om man inte kommit med mer än att man hade mist en natt på Phi Phi vilket inte var aktuellt. Jag har å andra sidan inte råkat ut för att dom inte hämtat upp en heller så... Varför då vara orolig? Ja det är väl bara jag.

Ja vi kom ner till piren och som vanligt är det som att vara i en myrstack men dom har koll, det är helt otroligt men dom har det. Ja vi fick vår lilla lapp att ha på bröstet som sa att vi skulle av på Phi Phi och inte med på en rund tur. Ja det var bara på båten och hitta sig en plats, vi valde att sitta framme i fören dock den övre delen. Ja det är ju bara att sitta och vänta på att det är över. Resan tog väl kring 1,40 om jag inte missminner mig men som sagt, jag kan ha fel. Det blåste lite på vår resa över vilket gjorde att det var vågor och ibland fick man ett stänk eller två. Man var täckt av salt, det var en sak som var säker.

När man närmar sig Phi Phi så blir man liksom full av lugn för man vet att lugnet har en stor inverkan på Phi Phi. jag blir i alla fall lugn och som Annica sa "Det är Paradiset i alla fall mitt paradis" Phi Phi Don och Ton Sai Bay visar upp sig med alla dykbåtar så ska ni dyka så har ni kommit rätt, det går inte att missa.

Jag och Annica skulle vidare till Longbeach där vi hade bokat vårat hotell, vi bokade och betalade från Sverige vilket fungerade smärtfritt (varför skulle det inte?) Vi hoppade på en Longtail och betalade 2*80 Thb för en enkel resa, det var ett fast pris gällande enstaka turer runt så jag gav satan i att diskutera saken.

Vi hade bokat en bungalow på Paradise Resort vilket inte var helt fel, jag har bott här tidigare eller det var 2001 och då var det inte lika trevligt men det är något annat. I det här fallet så fanns det allt man kan tänkas vilja ha förutom tv, jag kan tycka det är skönt att ibland slö kolla på tv men för det inget krav.

Ja stranden är som den är helt ok och det finns inga försäljare utan det är du och boken eller vad du nu vill ha. Jag rekomenderar att man köper sig ett snorkel för att ligga och snorkla kring stranden räcker, det finns gott om marint liv att se men glöm inte att ta en tur med en longtail kring Koh Phi Phi Lay. Ja som sagt, det är värt att skaffa en mask och snorkel av bättre kvalitet och sen är det bara att kasta sig i vattnet och se på det underbara marina livet.

Vi hade Phi Phi som våran lugna annhalt så gällande parylivet osv.så har vi ingen koll. Vi var in och käkade på Phi Phi Don och det är väl lite som Thailand i övrigt. Det är varken mer eller mindre och det erbjuds samma mat här som på vilken annan plats i Thailand (om du frågar mig) det är ju givetvis det thailändska köket samt mycket "seafood".

Vi valde att ta en egen tur med en longtail för att se maya bay, viking cave och "lagunen" Vi betalade 1000 Thb och ch resan varade väl 3-3,5 timmar och om det är dyrt vet jag inte men vi var i alla fall nöjda. Vi badade och snorklade på varje plats och det var en i familjen som vart biten av detta och nu är det dykcert som hägrar, vi får se om det blir någon av dykskolorna på Phi Phi som kommer få stå för det, det är i alla fall mycket troligt.

Man måste ju bara ta med det underbara vattnet, det är ju svårt att säga något om det mer än att det är underbart.

Lite miljöbilder från turen. Vi valde att inte stanna på maya bay utan bara snorkla lite i bukten, det berodde på att dom har avgift på 200 thb för att stanna där vilket vi inte fann prisvärt (Jag har vart där, Annica har nu sett den stranden) och för alla som inte vet så är det ju där filmen "The Beach" spelades in, jag tror all vet det vid det här laget. ja som sagt The beach ser tyvärr oftast ut så här.

Ja det gör ju att man blir mindre sugen, det är mindre folk på Longbeach än på Maya Bay.

Sen måste man upp på the Wiewpoint eller tydligen så måste man det för Annica sa bara att nu går vi upp det och jag säger så här, gör det inte när det är som varmast för det vart ett fyspass utan sitt like, det är nog en av de tuffare strapatserna jag gjort på senare tid men visst det är värt det när man tittar ut. Det tråkiga var att det var lite disigt när vi var där men trots det så var det helt OK.

Det finns en restaurang där uppe så en glass eller läsk är verkligen välkommen. Man kan ta en bit mat om man känner för det. det är värt det men det är jobbigt. Ja se bara lutningen på trappan och det är bara en dela av sträckan.

Sista kvällen valde vi att tillbringa på longbeach och på en restaurang som låg granne med hotellet. Det fanns mat och öl och det räckte för oss. Det var en uppvisning av killar som jonglerade med eld, det var kul och förgyllde tillvaron för stunden. Det var verkligen fint när man satt där i natten och lugnet.

Man får ju inte glömma den underbara solnedgången som Phi Phi visar, det är bara att sitta och njuta och tänka hur lycklig man är just den stunden när man sitter där.

Jag skulle vilja avsluta storym med den bilden men inte den här gången. jag säger bara att Phi Phi vi ses snart igen. Jag och Annica kommer strax tillbaka vi ska bara hem till Sverige och frysa lite för vem kan vara utan detta.

Ja det var Phi Phi och jag har säkert missat något men i alla fall nästa anhallt på resan blir Ao Nang och den kommer i del 4 av "Thailandresan 2007"
Söndag 2 December 2007 - Karon Beach
Ja då var vi där då, Karon Beach är lite av mitt smultronställe.

På något vis så hamnar jag alltid där när jag är i Thailand. Jag dras dit. Jag tycker verkligen det ger det sköna och avslappnade lugnet som jag söker men trots det så kan det erbjuda lite fart och fläkt.

Vi börjar fira vår nedkomst med en Singa, detta är för nu är vi på plats på vår första anhalt på resan. Det är skönt att vara på plats kan man säga.

Vi kom på eftermiddagen så det var inte så mycket strandtid kvar men det var inget som gjorde något för stunden trots att man var sugen på att kasta sig i vattnet utan vi tog oss ut för att äta lite. Annica var lite sugen på Thai och vem är inte det då man just kommit till Thailand? Jag rekommenderade en skön restaurang in på gatan som heter Papaya och har bra Thaimat till bra priser. Det är ju inte så att Thailand är dyrt men för det vill man ju inte slänga pengar omkring sig, inte jag i alla fall. Kalla mig snål men ja ja så är jag… Ibland!

Jo, sliten efter de olika resorna så vart det en kort kväll och det var så att vi nästa stupade i sängen när vi kom tillbaka till rummet. Vi bodde denna gång på Karon Café In. Jag gillar det stället för det är trevlig personal och fräscha rum. Värt att tillägga är att det ligger på ”partygatan” så visst oväsen kan förekomma men jag rekommenderar det starkt. Maten som serveras där är riktigt fin, ta gärna en oxfilé (Vattnas i munnen på mig nu)

Ja, nu var det stranden som gällde, denna strand är underbar om du frågar mig. Den är inte långgrund utan man kan bada direkt mer eller mindre dvs. man slipper gå till Indien för att bli blöt. Sen är det så att det ”gnikar” eller ”skriker” lite när man går och det sägs beror på att sanden är så finkornig. Vilket den verkligen är på sina ställen. Kanske inte den barnvänligaste stranden men det funkar det med. Jag ser solstolen som en given detalj men det kostar att hyra, kostar 100 Thb/st per dag men det är det verkligen värt. Jag skulle smälta bort om jag inte hade det.

Då vi valde att dra en lite festkväll för att fira lite mer att vi kommit till Thailand så tog vi oss till Patong vilket ligger endast 300 THB bort med Tuk Tuk. Patong erbjuder lite mer fart och fläkt än vad Karon gör och då på Bangla Road. Vi gled runt lite från bar till bar och bara njöt tillsammans, vi hade verkligen kul och vi vart… Berusade. En bra kväll kan jag säga och jag rekommenderar Patong och dess party. Väljer ni att spela mot tjejerna, ni kommer förlora hur ni än gör men det är värt det. Ni kommer garanterat få bjuda på en drink men det är kul…

Dagen efter så var det stranden igen vilket föll sig ganska naturligt inte sant. Man kanske bara njuter, man kanske läser eller bara ser på människor eller hundar.

Gällande läsa, det finns en affär i Karon (en bit upp på gatan) som byter in böcker för 50 Thb och sen kan man köpa en ny om man vill så man behöver verkligen inte köpa med sig 100 böcker om man gillar att läsa, det finns gamla och nya böcker. Jo det finns många och även på svenska… Franska med om man vill ha en sådan.

Ja det är Karon för mig, det är lugnet och återhämtningen… Party, det blir Patong det.
Lördag 1 December 2007 - Sverige
Ja redan i juni bokades denna resa till Thailand, jag valde att inte ha någon semester under sommaren för att spara allt till just denna resa. Det var ganska segt och väntan kändes ganska så lång när man gick där och trampade. På andra sidor hade jag en nedräknare som som höll reda på tiden åt mig, ja det var både på gott och ont. Ja i alla fall, tiden var inne så den 1/12 bar det av.

Vi började med att ta pendeltåget strax innan 07:00 hemifrån, vi bor ju på linjen som går till Märsta och vid Märsta station så går det bussar direkt till Arlanda (583, 583x), det var smidigare än väntat (enl, mig) och betydligt billigare, ganska så mycket billigare. Det var ju lite lidande i och med man hade lite mindre kläder än vanligt då man vill slippa att bära runt på det i Thailand men det var det värt snål eller inte.

Resan började 09:55 med KLM till Amsterdam, den resan var ju som att flyga inrikes och den var över på under 2 timmar. Trevligt bolag inga konstigheter har inte så jag kan inte mer än säga bra jobbat till KLM. I Amsterdam var vi ungefär 3 timmar och i mina ögon så var Shipol inte någon höjdar flygplats men visst den hade det som man kan vänta sig av en flygplats. Vi gick och handlade lite godis som man ska sen gick vi och tog en Heineken extra cold i väntan på flyget som skulle ta oss till Bangkok och Thailand.

Flyget som skulle ta oss till Bangkok var China AirlinesBoeing 747-400, jag har inte flygit med det bolaget innan men jag kunde tänka mig att det skulle bli som att flyga med vilket Asienbaserat flygbolag som helst.

Det var som jag tänkte, det var ingen skillnad utan det var en resa som förväntat och det visades någon grumlig film på en skärm i mitten. Man kan inte säga mer om747-400 att den ska frakta folk för det är just det den gör. Jag tycker maten som serverades var helt OK och ville man ha en öl eller två så kom dom in med det bara man frågade. Sen var det samma standard som på vilken annan 747-400 oavsett bolag, det var 3:e gåneg för mig i denna kärra och jag såg ingen skillnad på denna från tex.Thai.

När kvällen började att dra ihop sig så frågade jag om jag kunde få en öl till men då fick jag tillbaka "No more beers MR!" Jag vet inte om det var för att dem tycket jag fått för många eller att tiden sa att man inte fick mer, jag frågade inte varför utan tackade för det jag fått i alla fall.

Rutten som vi skulle flyga var följande.

1. Stockholm Arlanda - AmsterdamSchiphol
2. Amsterdam Schiphol - Bangkok Suvarnabhumi
3. Bangkok Suvarnabhumi- Phuket Phuket International Airport

Alla resor var bokade online från Sverige under hösten, dessa bokades tillsammans de flesta hotellen vilket jag idag tycker var skönt att ha gjort. Jag har tidigare bokat när jag kommit ner då det sällan är ett problem men som sagt, jag eller vi valde att göra så här denna gång. Jag kommer fortsätta köra på denna variant.

På Suvarnabhumi vart det lite väntan, det var inte så att man kreverade men utbudet av resturanger etc. när man checkat in är väldigt dåligt. Ja det kanske är så att man inte ska äta eller fika då man kanske ska flyga direkt men om man ser till flygplatsen i sig och jämför med Arlanda efter incheck så är den urusel i mina ögon. Upp med ett och annat café samt lite barer för dem som ska vidare efter 2-3 timmar. Ja vi fick sitta och läsa och dricka vatten i ett par timmar.