Stöd Ukraina

Discoveringtheplanets blogg

Tisdag 28 Februari 2012 - Bulgarien
Resan började tidigt, med tåg till Köpenhamn vid två på morgonen och flyg vid sex. Beslutet att åka till Sunny Beach kändes rätt, trots att jag faktist varit där tidigare, och kanske just därför. Målet med denna resan var att bara vila och få lite sol, utan att behöva oroa sig för att man inte orkade turista. För det hade jag ju redan gjord där en gång. Och skulle jag orka turista var det bara en bonus denna gången.

Sunny Beach är ju kanske mest känt för att vara ett festställe, ett ungdomsställe. Och det är sant, men turismen här har fullständigt exloderat, och turister i alla åldrar finns representerade i massor. Hotellen i området poppar upp som gubben ur lådan i snabb takt. Och det är hektiskt här, det är massor av folk, mycket försäljning av allt och massor med restauranger och pubar. Längst med badorten breder en 6 kilometer lång finkornig sandstrand ut sig. På sina håll är den 120 meter bred. Enligt en del är den svartahavskustens vackraste, enligt andra den bästa i hela Europa, och jag, jag gillar den.

Bulgarien gränsar till Grekland, Serbien, Rumänien, Makedonien och Turkiet. Landet har kust mot Svarta havet och har många fina stränder. Största städerna är Sofia, Plovdiv och Varna. Huvudstad är även dess största stad, Sofia, som är ungefär lika stort som Stockholm. Drygt 85 procent av Bulgariens invånare talar bulgariska som är landets officiella språk. Bulgariska är ett slaviskt språk liksom makedonska, som många vid gränsen till Makedonien talar. Andra språk i Bulgarien är turkiska och romani. Den ortodoxa kristendomen är den dominerande religionen i Bulgarien och drygt 82 procent tillhör den ortodoxa kyrkan.

Det bulgariska köket är släkt med det turkiska och grekiska. Vitlök, honung, fårost och yoghurt hör till basingredienserna. Bland mina favoriter hittar du banitza är en slags filodeg med blandning av ägg och fårost , shopska fårostsallad med tomat och gurka, och kavarma en köttgryta med grönsaker. Favoritrestaurangen i Sunny Beach måste bli Djannys. En fantastiskt fräsch restaurang som har allt. Du hittar den på Flower Street uppe vid basarområdet. Den bästa maten hittar du faktisk inte i Sunny Beach, där det är ganska turistanpassat. Får du chansen att äta på någon liten bykrog, passa på. Det är både godare och billigare.

Shoppingen för oss i Bulgarien är extemt prisvärd. De flesta butikerna och marknadsstånden i Sunny Beach ligger utmed strandpromenaden vid Flower Street. Tänk bara på att det mesta här är kopior, men utöver det finns det hur mycket som helst att välja på.

Trots att målet inte var att turista, orkade vi faktiskt med att göra det en dag bonus. Valet av dagsutflykt för oss blev en kombinerad sightseeing tur, som var riktigt riktigt bra. Dagen började med ett besök av på kloster. Därefter besökte vi den lilla byn Sozopol som är supermysig. Dagen forstatte med en flodtur på Ropotamo och avslutades med shopping i Burgas. Dagen kostade oss 42 leva per person cirka 200 kr,
och då inigick guidade turer och flodturen. Defenitivt prisvärt.

Så vill man ha en extremt lung semester eller upptäcka det riktiga Bulgarien, är det kanske inte hit man ska åka. Jag åker hit för att det är billigt, okomplicerat och för att allt jag behöver finns runt hörnet. Men om man ändå åker hit, och trots allt vill upptäcka Bulgarien, finns det massor av möjligheter. Det finns gott om arrangörer i området som säljer dagsutflykter och annat man skulle vilja göra.

Nessebar
Den lilla medeltidsstaden ligger fem kilometer från Sunny Beach och är med på Unescos världsarvlista. Här finns många kyrkor som är bland de bäst bevarade på hela Balkan. Här kan man lätt spendera många timmar bland små gator, handla hantverk, keramik, kläder och äta massor med god mat.

Sozopol
Sozopol är känt för sina fikon och de odlas fortfarande på många ställen. Här kan du strosa rundor bland gränder och kullerstensgator och fika på ett av de många fiken. Helt underbar och mysig liten by.

Burgas
En liten storstad för de som vill shoppa i vanliga butiker till bra priser. Burgas är Bulgariens fjärde största stad, och här hittar man förutom shopping många mysiga kaféer.

Utöver dessa små utflykter kan man vara med på vinprovningar, åka Katamaran, åka till Istanbul, åka till byar som Balchik den vita staden, åka på båtturer, åka till Balkanbergen, Golfa, Aquaparker finns det gott om, eller kanske man väljer att åka till Obzor den bulgariska landsbygden.

ALLMÄNNA TIPS
• Minitåg till Nessebar, går från hotell Alba i centrum och kostar 3 leva per sträcka. Man får byta tåg en
gång när man ska till Nessebar.
• Två solstolar + ett parasoll kostar cirka 21 leva cirka 105 kr.
• Växla, kolla kursen innan du betalar. We buy på skylten är inte alltid nödvändigtvis kursen du får när du
köper leva, en läxa jag fått lära båda gångerna jag var där.
• Man dricker inte kranvattnet, utan du får köpa på flaska.
• Hotell Grand Victoria är ett superbra hotell som ligger precis på stranden. Lite dyrare kanske, men
superbra om man vill bo nära stranden.

Foto: © Discovering The Planet

http://www.discoveringtheplanet.com
Fredag 7 Januari 2011 - Marocko


MARRAKECH

Lukten av att vara utomlands slår mot oss direkt när vi kommer av planet. Det luktar varmt och just utomlands. Efter fyra försök att hitta en taxi som hittar till vår Riad finns cirka 2000 riads i Marrakech, blir vi upplockade av en taxichaffis som kör oss till ett internetcafé för att hitta ett telefonnummer till vår Riad, smart kille.

Första intrycken av Marrakech är blandade. Gammalt möter nytt i en hektisk miljö, inget för den still- samme. Mopeder, bussar och åsnekärror delar vägarna med taxichaufförer och cyklister. Marginalerna i trafiken är små. Dofterna avlöser varandra; Gott, annorlunda, igenkännande, inte så gott och sopor jag är bara ärlig. Att besöka Marocko kräver ett öppet sinne. Det kräver att man inte är folkskygg, att man klarar av ett högt tempo och tål snabb trafik. Framför allt i Marrakesch där en miljoner invånare slås om utrymmet.

Vårt Riad ligger bara hundra meter från Djemaa El Fna marknadsplatsen och inne i gamla medinan gamla stan, men utan hjälp hade vi aldrig hittat det. Enligt receptionisten är det ett av de största Riaden med sjutton rum. En Riad är ett traditionellt marockanskt hem, som är omgjort till ett litet hotell, byggt kring en liten innegård. Vi blir lotsade genom labyrinten som är medinan, fram till en gammal port i muren. Vi kommer in i riaden, och stiger rakt in i tusen och en natt. En innergård med en liten pool, stora träd, myshörnor och erbjudande om myntate, som bärs fram i små silverkannor. Dörren till vårt rum, är mer en port än en dörr, utan nycklar, men med stora, tunga dörrreglar som låses både innifrån och utifrån.

Gamla Medinan och Djemaa El Fna i Marrakech är absolut värda ett besök. Dagtid är Djemaa El Fna inte så anmärkningsvärd, men kvällstid lever torget upp. Marknaden runt Djema El Fna är utspridd på en yta av 16 000 kvm. Min upplevelse av platsen blev dock inte så magisk och sagolik som man kanske läst om. Visst fanns sagoberättarna, ormtjusarna, och akrobaterna här, men av någon anledning innfann sig inte stämningen hos mig. Matsäljarnas höga konkurrens märktes defenitivt, men säljarna var inte så påträng- ande som vi var beredda på att de skulle vara.

Första kvällen bara strosar vi runt lite, rekar lite i gamla medinan. Hittar ett ställe att äta på, men som på många ställen serveras varken öl eller vin till mannens besvikelse. Dag två sover vi länge, och tar sedan en sen frukost på Djemaa El Fna. Efter frukosten är tanken att gå runt lite och bara ta det lungt. Men när vi ser de röda turistbussarna tänker vi om. För den trötte det vill säga mig, går det turistbussar i och runt Marrakech. Så vi hoppar på dem och tar både ytterturen och innerturen. Om det blev den historiska turen som utlovades vet jag inte. Hade det inte varit för guidningen i lurarna hade det mest varit en tur i det moderna terrakottafärgade hotellkomplexens och golfbanornas spår. När våra två nätter i Marrakech över, är vi väldigt överens om att en och en halv dag här räckte.

AGADIR

Bussresan från Marrakech till Agadir, var en underbar upplevelse. Landskapet förändrades konstant och jag tackade för de rena bussrutorna, som tillät ett tätt klickande med kameran. I Agadir hade vi både tur och otur med boendet. Hotellet Iberator är ett fyrstjärnigt hotell med ganska höga priser. Vi hade turen att hitta ett bra erbjudande på Hotels4u. Nackdelen, att det var cirka två kilometer till närmaste restaurang. Hotellets restaurang erbjöd buffeér både morgon, lunch och kväll, men med priser från cirka 200 kr per person. Inte riktigt vad vi tänkt oss.

Ljudet av havet dånar och blandas med dånandet från lastbilarna och traktorerna som städar upp stranden dagligen. Sorlet från turister är obefintligt. Det är lågsäsong och långt mellan turisterna. Agadir är som många andra turistorter kring medelhavet. Stora hotellkomplex, ett långt promenadstråk, rent och snyggt. Det som saknas är säljare, pubar och restauranger längs HELA stråket. Så vill du uppleva
Marockansk kultur, gör du det bäst utanför Agadir Beach. Stranden är lång med finkornig sand, men mellan hotellkomplexen strandbitar kan det vara något skitigt.

De flesta restaurangerna har ungefär samma meny. Det som varierar är priset, standarden och tillgänglig- heten på alkohol. En av våra taxichaufförer visar sig vara en riktig pärla, social och turistmedveten. Under vår taxiresor tipsar han oss om allt möjligt, berättar om kulturen, om religionen, om politiken och guidar oss inte bara genom Agadir utan genom hela Marocko. Servicen annars är långt ifrån givande, framför allt på vårt hotell.

Marocko har länge funnits på min Vill-resa-dit lista, och nu kan landet bockas av. Om det blir en resa dit igen vet jag inte riktigt. Just nu känns det faktiskt som att jag är ganska nöjd.

Allmänna tips!
• Marknaderna kallas för souk.
• Lammtajine, en av Marockos nationalrätter. Min favorit var dock kefta, små köttbullar i en sås av
tomater.
• Ta inga foton på människor på Djemaa El-Fna, utan att vara beredd på att betala för det.
• Om du bokat rum på en Riad, ha telefonnummer dit tillgängligt om du ska ta taxi. Det finns så många
Riads i Marrakech, att taxichaufförerna ibland måste ringa dit för att hitta det.
• Buss mellan Marrakech och Agadir kostar 100 DRH med Soupratours. [1 MAD = 0.7803 SEK, 2011
april]
• Testa maten i ett av de många stånden på Djemma El Fna. Både gott och billigt.
• Petit Taxi är de små beige taxibilarna som kör på taxameter inne i städerna. Vill du lämna stan med
taxi, måste du välja en Grand Taxi, vit, gör upp om priset innan.



Alla resereportage och blogg hittar du på;
http://www.discoveringtheplanet.com/bloggen.php
Söndag 12 December 2010 - Polen
Det slår i hyttdörrarna i korridoren, men mycket mindre än förväntat. Det gungar mer än förväntat, men
det är mysigt sövande. Av någon anledning somnar jag inte ändå. Blir tungt när väckarklockan ringer om
fyra timmar. Efter en tre rätters middag, blev det en drink i baren, på discot. En drink blev tre timmar
och ja tre drinkar och en massa fniss åt folk på dansgolvet. Självklart avslutas kvällen med att låta andra
fnissa åt oss.

Denna tidiga morgon. Det gör ont i kroppen och svider i ögongen, men några alternativ finns inte. Av
måste vi. Vart vi ska ta vägen vet vi egentligen inte. Ett snabbt beslut får oss att ta taxi till tågstationen
i Gdynya. Väl där tas ett nytt beslut, att promenera till marinan och aquariet, som efter många hundra
meters huttrande i motsnö, så klart inte har öppnat än och inte mycket annat heller. Efter förtvivlat
letande hittar vi slutligen ett litet ställe som förbarmar sig med oss, och fixar kaffe. Ett underbart mysigt
litet ställe, som lika gärna hade kunnat vara en loppis eller någons gamla, gamla bostad. En timme senare
och några koppar kaffe senare är vi redo för aquariet och segelfartygen. I Gdynia är det värt att se
åtminstone ett museum, segelfartyget "Dar Pomorza" och Oceanarium Havsmuseet [inte att förväxla
med aquariet]. Det finns också många andra vackra ställen, som Zulawy, Mierzeja Wislana, slottet i
Gniew, vilka vi hoppade över på grund av det mysiga vädret.

En taxiresa senare är vi i Oliwakatedralen i Gdansk. En katedral som byggdes på 1200-talet och som har
en orgel med 8000 pipor. Det är en imponerande katedral med otaliga utsmyckningar. Efter katedralen
tänkte vi promera in till stan. Det som vi trodde skulle bli en liten promenad in till centrum, visade sig
snart vara ett misstag mitt misstag. Etfter att att ha traskat i en över en halvtimme, blev spårvagnen
ett måste. Efter några spårvagnsbyten var vi till sist äntligen i Hansastaden Gdansk. Vi var båda överens,
vilket underbart ställe. Kungsgatan och Långgatan är kantade värdefulla kulturminnen, av fina hus,
gallerior, caféer och bärnstensbutiker. Mariakyrkan som också ligger här bör man inte missa, Europas
största Tegelkyrka.

Gdansk är en stad med nästan en halv miljon invånare och är ett stort centrum för näringsliv, forskning
och kultur. Staden är belägen vid Gdansk bukten, vid Östersjöns sydliga kust. Den tusenåriga Hansa-
staden kännetecknas av vackra gränder, gator, historiska hus, badstränder [kanske mer på sommaren
och våren], hotell, flotta restauranger och stämningsfulla kaféer. I staden finns det ett flertal teatrar,
operascen, konserthus, sommarmusikarena, tre multibiografer och ett flertal mindre biografer, många
klubbar och pubar, samt diskotek. Det kan kompletteras med museer, konserter, marknader, gatuspel,
föreställningar och utställningar. Det gör att alla kan hitta någonting för sig själv, beroende på smak och
intressen.

På två dygn hann vi köra bil, åka båt, åka taxi, åka spårvagn, åka tåg och gå många timmar med kalla
fötter. Tänk vad man kan om man lägger manken till, eller inte. Det bara blev så faktiskt. Tolv timmar
i Polen räckte för att vi skulle hinna med både hamnen i Gdynia och gamla stan i Gdansk. Äta lunch ute
fast inne. Strosa långa runder i Hansastaden. Det enda vi inte hann med var en av behandlingarna på
Spat på båten riktigt bra priser, kanske nästa gång..

Fler bilder hittar du i Bildgalleriet. Resefakta om Polen här.

Allmäna tips;
• Åk när det är lite trevligare väder. Man både ser mer och njuter mer.
• Hyttena på Stena Line är okej. Men vill du ha det lite lyxigare, uppgradera.
• Växla pengar antingen hemma eller på båten. I Polen använder man bara Zloti.
Annars finns det gott om uttagsautomater.
• Kortbetalning fungerar nästan överallt.
• Handla; Bärnsten
• Mat och dryck, billigt. Vi betalade 120 kronor för en tvårätters inklusive dryck.
• Trójmiasto = Gdynia, Sopot och Gdansk. De olika städerna har olika profil; Gdansk = Folkliv i
Hansastaden, Sopot = Sol bad och jetset, Gdynia = Shopping och konserter
• Billiga weekenden bokar du på Stenaline.

Bild: Daniela © Discovering The Planet

http://www.discoveringtheplanet.com
Fredag 16 Juli 2010 - Montenegro
Efter en veckas familjesemester i Makedonien, bestämde vi oss för att vi behövde lite strand och sol. I
vanliga fall hade vi valt att åka till Grekland, men kände att det kunde vara kul att se något nytt, så valet
blev Montenegro, med buss. Fördelen var att vi skulle få se naturen och landskapet i både Albanien och
Montenegro, men vi hade inte räknat med att restiden skulle bli tolv timmar. Hade vi vetat det, hade vi
kanske tänkt om.

Montenegro beboddes under antiken av illyrer, erövrades på 100-talet f.Kr. av Rom och fick på 600-talet
e.Kr. en slavisk befolkning. Därefter kallades området Duklja, sedan Zeta och från slutet av 1200-talet
Crna Gora 'Svarta berget', varav den venetianska formen Monte Negro. Efter att ha lytt under serbiska
dynastier kom Montenegro under Osmanska riket 1499, men osmanerna kunde inte kontrollera landet,
som styrdes av en ärkebiskop Vladika. På 1800-talet expanderade Montenegro territoriellt och blev 1910
kungadöme.

Under första världskriget tvångsanslöts Montenegro till den nya staten Jugoslavien och efter andra
världskriget med status som delrepublik. Montenegro kvarstod i Jugoslavien under 1990-talets krig, men
efter en folkomröstning 21 maj 2006 bröt sig Montenegro ur förbundet. Montenegro blev självständigt 3
juni samma år.

Kusten är bara några mil lång, men räknas som en av Medelhavets allra finaste. Det massiva bergsland-
skapet planar rakt ut i fina stränder och mysiga fiskelägen. Samtidigt som det är en fantastisk natur, ska
man vara beredd på att höjdskillnaderna, innebär att de flesta hotellet ligger längs med det lutande
bergslandskapet. Detta kan ge en fantastisk benträning, framför allt när man ska "UPP" till hotellet.

I Montenegro finns även medeltidsstaden "Kotor". Staden ligger vid Adriatiska havet och omfattar ett
område av Unesco kallat ”en av världens 25 finaste bukter”, även kallad "södra Europas vackraste fjord”.
Montenegro kan skryta med några av regionens bäst bevarade medeltida stadskärnor. Budva skadades
visserligen svårt vid en jordbävning 1979 men har ännu flera vackra byggen som påminner om dess
förflutna som en del av italienska staden Venedigs mäktiga rike.

Montenegro - Ulcinj

Ulcinj blev vårt första stopp, och här stannade vi tre nätter. Ulcinj är första turistorten söderifrån och
ligger närmast Albanien. Staden bebos av 70 % albander och de flesta turisterna kommer från Kosovo. Staden är fantastiskt vacker och har en sandstrand. Det myllrar av folk både på stranden och strand-
promenaden på kvällarna. Samtidigt som detta innebär ett jättestort utbud av restauranger och affärer,
innebär det att det kan vara svårt att få sängar på stranden. Efter tre nätter i Ulcinj, bestämde vi oss för
att vi ville se lite mer av Montenegro. En taxitur på cirka en timme tog oss till Petrovac.

Montengro - Petrovac - It groes on you

Ibland är det inte som tur är första intrycket som avgör, ibland behöver man lite tid för att smälta
saker. För mig tog det en dag. Vi hade bokat hotellet, Medin Apartements, via nätet, men var väl inte
riktigt beredda på att de 280 meterna till stranden stupade rakt ner. 164 trappsteg till strand-
promenaden, 640 trappsteg totalt från hotellrummet. Ja, detta var första intrycket. Man skulle kunna tro
att vi utnyttjade sträckan minst fyra gånger om dagen för att få motion och bränna bort maten, men
orken fanns inte där. Istället packades ombytesväska för att bespara oss en omgång med trappsteg.

När jag hade fått smälta detta, började jag öppna upp för intrycken av Petrovac, och upptäcke en
fantastiskt vacker stad. Naturen var underbar, och vattnet kristallklart, dock stenstrand [i Ulcinj, ganska
grumligt]. Det man ska vara beredd på är att priserna är lite högre här, och turisterna kommer mestadels
från länderna norr om Montenegro. Restaruangerna håller en hög klass, och kvällslivet med gågatan är
supermysigt. Det är kanske inte hit du åker om du vill festa, men om du vill sola, bada, njuta av en
underbar natur och äta god mat. Riktigt god fisk äter du på Restaurang Koroba eller Orada.

Allmänna tips!
• Bryggkaffe finns inte i Montenegro. Det närmaste man kommer vårt svenska kaffe är om man beställer
neskaffe. Kostnad cirka två euro per kopp.
• Toaletter finns bara uppe i serveringarna, inte på stranden.
• En omelettfrukost med kaffe kostar cirka tio euro för två personer.
• Var beredd att antalet personer på stranden dubblas på eftermiddagen. Då kommer
montenegrinerna själva ner på stranden.
• En öl kostar cirka två euro.
• Priserna i Petrovac är nästan dubbelt så höga jämfört med Ulcinj.

Foto: Discovering The Planet
http://www.discoveringtheplanet.com/startsida.php
Söndag 11 Juli 2010 - Bitola
Den stora anledningen till att vi åkte till Makedonien denna sommar, var att min kusin skulle gifta sig. De
förlovade sig i Trelleborg i November förra året och gifte sig nu i Bitola, Makedonien förra veckan.
Makedonska bröllp grekiskt-ortodoxa är fulla av traditioner och kultur. Trots att jag borde känner till
varenda sed gör jag inte det, det finns alldeles för många, och i gamla tider fanns det ännu fler.

I motsats till våra svenska bröllop, där brudgummen inte får se bruden förren i kyrkan, hämtas bruden här
i sitt föräldrahem av brudgummen, han familj, bestman, gudföräldrar och levande musik. Brudens familj
i sin tur bjuder på mat och dryck och lämnar över sin dotter.

Grekisk-Ortodoxa vigslar innehåller många riter och seder. De viktigaste idag är;
Ringarna [Inom den Ortodoxa kyrkan bärs ringarna på den högra handen, för att den högra handen
genom historien varit symbol på styrka och ära].
Ljusen [Vid altaren får gudföräldrarna ljus som de ska hålla genom hela ceremonin. Ljusen symboliserar
hopp och uppmärksamhet. De representerar att paret är redo att ta emot Kristus i sitt hem och i sitt
äktenskap].
Den vita duken [Paret bär en vit duk genom hela vigseln. Duken representerar livets väg, och att brud-
paret, från och med denna dag och framåt ska leva som ”ett”].
Kröningen [Är den centrala delen av den Ortodoxa bröllopsceremonin. Bruden och brudgummen kröns
som kung och drottning i sin familj, som i den Ortodoxa tron ses som ett mini kungadöme, av Gud. Man
förväntar sig att de ska ta hand om sitt kungadöme med vishet, rättvisa, integritet och över allt annat
osjälvisk kärlek].
Uppläsning av den kristna texten Epistel 5: 20-33.
Den gemensamma bägaren [Att dricka vin från den gemensamma bägaren menas att de två ska leva i en
oskiljaktig förening och där dela glädje och sorg].
Föreningen av de högra händerna [Brudgummens och brudens högra händer förenas som ett uttryck
för att de ska leva som ”ett” i deras äktenskap].
Den symboliska processionen [Prästen leder paret i en symbolisk procession tre gånger runt bordet där
vigseln ägt rum. Mannen och kvinnan tar sina första steg som ett gift par, och Kyrkan, genom prästen,
leder dem in på den väg de ska gå. Brudens eller brudgummens mor slänger karameller på brudparet, för
att önska dem ett liv fullt av godhet och rikedom].

Troende står generellt upp under den Ortodoxa gudstjänsten; prästen låter dig veta när du kan sätta
dig ner. Man får lov att sätta sig ner en liten stund när man är trött; men att sitta ner under uppläsning
av skrifter från Bibeln och under själva vigseln anses respektlöst och alla bör stå upp vid dessa tillfällen,
om möjligt.

Sedan var det dags för fest. Jag har aldrig sett en så otrolig festlokal. Allt var i vitt och förstärktes av de
stora kristallkronorna. Om ni undrar varför det finns mer än en tårta, är det, för att det är tradition att
även närmaste familj och släktingar tar med vars en tårta till brudparet.

Foto: Discovering The Planet
http://www.discoveringtheplanet.com/startsida.php
Tisdag 30 Mars 2010 - Egypten
Denna resan blev många första gången upplevelser för oss. Första gången vi åkte med Solresor, första
gången vi var i Egypten, och första gången vi åkte all inclusive. Förväntningarna var höga. Vi är uppväxta
med Egyptens historia och pyramiderna. Man har läst om det i tidningar, historieböcker, romaner och sett
det på Tv och film.

Hurghada grundades i början av 1900-talet. För tjugo år sedan fanns här bara två hotell och en strand i
den isolerade fiskebyn. Numera är Hurghada Egyptens populäraste badort med fler än 100 resorter och
hotell för turister. Längs Röda havets kust har man byggt upp moderna hotellkomplex med tillhörande
privata stränder. Stränderna i Hurghada består av både av sand och grus. De bästa stränderna nås med
båt, som de på ön Giftun. I övrigt bjuder Hurghada på en mängd typiska semesteraktiviteter. Med sitt
läge vid Röda havets korallrev är naturligtvis snorkling och dykning stora attraktioner, och flera hotell har
egna dykcenter.

Precis som på de flesta charterresor har du möjligheten att åka med på färdiga turer med charter
guiderna. Så var det här med. Vi valde att åka med på en tur, turen till Pyramiderna i Giza, Kairo. Det var
defintitivt värt sju timmars resa för oss. Den enda besvikelsen var kanske att tiden inte räckte till. Man
hade velat ha någon timme till för att hinna insupa atmosfären och historien lite på egen hand.

Kairo är Afrikas största stad. Här samsas olika världar. Under gamla riket, 3000-2250 f Kr, byggs
pyramiderna vid Giza och Sakkara. Hyksos invaderar Egypten 2000-1570 f Kr, perioden kallas Mellersta
riket. Gravarna vid Luxor och Abu Simbel byggs under Nya riket, 1570-1100 före Kristus. Moskéer och
mausoleer byggs i Kairo år 1251-1517. Öster om centrum finns det islamiska Kairo, den medeltida
staden, med alla sina vindlande gränder, basarer och vemodigt sjungande minareter. I Kairo finns också
Egyptiska Museét, där du bland annat kan titta på Tutankhamuns gravguld och hans dödsmask.

Tyvärr räckte inte vår tid till, till allt man skulle velat se och göra, för här finns så mycket historia. Sex
dagar hinner man tyvärr inte ens landa och komma till ro på. Men var inte rädda för det äkta Egypten.
Folk är mycket trevligare än man tror, och riktigt skojfriska. Besök fiskemarknaden, gå ut på bryggan
med de gamla gröna båtarna och se barnen leka, men se också den nya vackra marinan där det finns
många mysiga barer. Och var beredd på att det är ett kontrasternas land. Egyptierna själva är lika
medvetna om sina problem som vi är, och det jobbas på att förbättra landet hela tiden.

Vi åkte till Egypten med förutfattade meningar om människorna där. Dels på grund av egna upplevesler i
Tunisien med säljare, och dels på grund av andras dåliga erfarenheter på besök i landet. Så vad beror
det på at man kan uppfatta ett folk så olika? Har det att göra med tidigare resvanor och upplevelser?
Beror det på ens egen inställning? Eller kanske beror det på hur öppen och mottaglig man är för att alla
inte lever som vi?

Vi har haft en otrolig vecka, och vilka människor vi har träffat. Underbara, generösa och pratglada
Egyptier. Och vem kunde gissa att där fanns så mycket humor i dem, som de gärna delade med sig av på
ett familjärt sätt om man låter dem. Under denna veckan har vi mött så många människor som bjudit på
sig själva och lärt oss massor om landet och folket. Behandla dem på samma sätt som du vill bli
behandlad. Vi hörde återkommande under veckan...
- You come with respect, and we give you respect too...
Upplevelsen visade oss att vi är mer lika än man tror när det kommer till grunden.

Allmänna tips:
Visum! Ingår i de flesta charterpaket, men kolla för säkerhetsskull. Visumet får man när man landat på
flygplatsen.
Stranden! De flesta hotellen har sin egen lilla strandremsa, avspärrad från hotellet brevid. Detta innebär
att det inte blir några längre strandpromenader. Sanden/stenarna är hur som inte så sköna att gå på
Myggspray! JA! Fluggorna bits, och myggor finns det gott om.
Maten! Maten är okej, och många rätter smakar precis som mammas mat, vilket gjorde mig lite
smålycklig. Är du rädd för att bli magsjuk, undvik mat som inte är tillagad, som hackade grönsaker.
Säljarna! Säljarna är bara jobbiga om man själv går in med en negativt och irriterande bemötande. Skoja
lite med dem och gå vidare, så blir du mycket gladare och har lite roligt på köpet. Fråga hur läget är, och
när de vill ha in dig i butiken, säg bara en annan dag, le och gå vidare.
Vattnet! Man dricker inte kranvattnet. En stor flaska vatten kostar mellan 3 och 6 EP (kursen är ca 1.4, dvs
1 EP = 1,40 kr).
Bussresor! När ni åker på långa bussutflykter, ta med en kudde, och ta två säten (om bussen inte är full).
Massage! Prova absolut massagen. Vi tyckte den var så bra att vi gick två gånger var på sex dagar. Var
bara beredd på att man använder mycket massageolja. Ha inte kläder på dig som du är rädd om.
Vattenpipor! Finns två sorter. Vill du ha en som man kan använda när man kommer hem, måste du köpa
en "for smoking". Alla andra är rena "just for dekoration".

Bilder från Egypten hittar du här:
http://www.discoveringtheplanet.com/bildgalleri.php?view=thumbnailList&category=16
Söndag 28 Mars 2010 - Italien
Sällan har jag väl förundrats över ett sådant mångfald i både natur och kultur. På Sardinien hittar du inte
bara; oliver, olivolja, vindruvor, vin, pizza och helgrillad gris, du hittar likaväl; palmer, kaktusar underbara
sandstränder och hus som påminner om västindien.

"Sardegna" är Medelhavet näst största ö och är ca 24 000 km2 stor. Under historiens gång har ön lytt
under fenicier, kartager, romare, araber, bysantiner och spanjoner, vilket har satt sina spår i både språk
och kultur. På ön firar man många olika högtider och det talas många olika språk och dialekter.

Vill man vara bekväm, har Fritidsresor massor med utflykter man kan vara med på. Självklart får man då
räkna med att det kostar nästan dubbelt så mycket som att göra utflykten på egen hand. Ibland kan
det ju ändå vara värt att slippa tänka och planera själv.

Väljer man att åka på egen hand, finns det massor att välja på. Något som uppstått på senare tid och
varmt rekommenderas är något som kallas agriturism. Man besöker en bondgård, betalar ett fast pris,
och blir serverad en mängd rätter av gårdens egna produkter. Känner man för att lämna ön, finns det
dagsturer till Korsika (som tillhör Frankrike) från hamnen Santa Teresa. Vanliga båtturer går från hamnen
vid Gamla stan flera gånger om dagen. Vill man hyra bil och köra själv kan man åka till Bosa med sin borg
från 1100-talet, eller till Cágliari (Sardiniens huvudstad), är man intresserad av historia kör man till
Palmavera där den största nuraghen finns (fornlämning i form av ett stentorn), är man intresserad av
vackra stränder tar man sig till Stintino. Fler tips på utflykter kommer finnas inom kort under resfakta.

Om man inte är rädd för att trafiken i andra länder, är en hyra av moped bara ett måste. För oss är det
det bästa sättet att komma runt och se det vi vill se. Plus att man själv bestämmer hur länge man ska
stanna på varje ställe. Vi valde att köra norrut längs med västkusten. Mopeden tog oss till Fertilia,
Nettunogrottorna (kommer mer om dem senare), Palmadula, Stintino (stranden), Porto Torres och
Sella & Mosca (vingården, Italiens tredje största, underbar, nästan ett måste). Allt detta utan att stressa.
Vi började vid elva och var hemma igen vid åtta. Underbar dag.

Lite Allmänt;
Kranvattnet går att dricka, men kan smaka lite annorlunda än man är van vid. Köpevatten kostar ca 0,5
euro för 1,5 liter.
Frukosten för Italienarna är oftast bara en panini eller croissant med kaffe, vilket resulterar i att det är
svårt att hitta restauranger som serverar tradiotionella frukostar. En kopp vanligt kaffe heter "Café
Americano".
Två solstollar med parasoll kostar under högsäsong ca 15 euro, under lågsäsong 10 euro. Kan dock
variera lite från ställe till ställe.
Tips, om man bor vid stränderna en bit från Gamla Stan Alghero, kan det vara en idée att hyra cyklar. De
bästa restaurangerna finns nämligen i Gamla Stan och taxi kan vara jättedyrt. La Terazza blev en av våra
favoritrestauranger och ligger på stranden Maria Pia.

För fler bilder från Sardinien, gå in på:
Discovering The Planet
http://www.discoveringtheplanet.com/startsida.php