Casademontanas blogg

Måndag 16 Juli 2018 - Nerja
Resealbum: Nerja
Kärt barn har många namn och ortsnamnet Nerja kommer från arabiskans Narixa och betyder rik på vatten och överflödande källa. I detta område finns Europas bästa klimat, speciellt under vintertid. Så här odlas tropiska växter som avokado, mango, chirimoya, citroner och apelsiner. Spanjorerna säger att när det doftar apelsinblommor i mars så vet man att våren är på väg. När jag kände den ljuvliga doften så önskade jag att jag kunde dela den doftupplevelsen med vännerna i Sverige, om det hade varit möjligt så hade en doftfilm varit kul att lägga upp på sociala medier.

Nerja är en blomstrande och charmig stad. I januari och februari blommar den vackra orangefärgade Flamrankan (Pyrostegia venusta) och den slingrar sig mellan husen på Calle Carabeo. Förutom fiske och jordbruk så är turismen numera den största inkomstkällan. Det muslimska styret i Nerja började när kaliffen Abd-ar Rahman år 755 gick iland på Burrianastranden. Han hade en stor betydelse när det gällde att bygga upp och utveckla Andalusien. Denna civilisation har lämnat kvarvarande avtryck i form av de kritvita husen i arabisk stil. Efter åtta sekel med oräkneliga krig och oroligheter drev de katolska kungarna ut araberna och omkring 1505 började man bygga bostäder och befolka de återerövrade områdena. Det som lockar mig till Burrianastranden är en god gräddig Café Frappe som serveras på en bar som heter Rincón del Sol. Det är inrett i orientalisk stil med stora vita tygstycken som tak över de sköna sofforna och en och annan Buddhastaty. Att sitta där och njuta av kaffedrinken och lyssna på havets vågor är livskvalité.
Torsdag 28 September 2017 - Nerja
På väg till min favoritstad i världen Nerja. Staden där bergen möter havet är som balsam för själen att vara i. Först blir det ett besök på Ayos nere på Burrianastranden, där ska jag äta paella. Varje dag tillagas en gigantisk paella över öppen eld och för 7 euro äter man så mycket man vill.
Torsdag 25 September 2014 - Nerja
Målarkurs 30/4-7/5 2015 paketresa med flyg, transfer, hotell, en vandring , mållarmaterial samt målarkurs
Även skräddarsydda kurser. Mera info på http://www.casademontana.se
Måndag 10 Februari 2014
Nya foton, nya kurser och nya upplevelser på gång! Nästa vecka åker jag buss mellan Köpenhamn och Madrid, med bussbyte i Paris och från Madrid åker jag vidare cirka 6 timmar med lokalbussen direkt till Nerja, En halv dag har jag på mig att strosa runt i Paris, det ska bli mysigt , sist jag var där såg jag på Notre Dame och Eiffeltornet. Återkommer med info om vad jag såg denna gång! Har åkt denna buss flera gånger förut och det är smidigt, lite stel i kroppen blir man efter att ha sovit ombord på bussen. Bara ett enda byte i Paris och det sker på samma busstation. Resan tar ungefär 60 timmar från min dörr hemma i Stockholm till min dörr hemma i Nerja. Jag ska jobba lite i Nerja och Marbella, så jag stannar nog till i slutet av april denna gång. Men framför allt ska jag fira livet! Klättra högt på klätterställningen i lekparken, måla, meditera, mata hemlösa katter,möta nya människor och ta ett glas vin och en tapas! .Snart så är det dags för karneval i Nerja, jättekul att se! Välsydda kostymer av alla möjliga slag. Mellan 27 februari och den 2 mars 2014 är det dags igen för karneval och fest i stan! Det ser jag fram emot.
Onsdag 5 Februari 2014
Tisdagsmarknaden i Nerja erbjuder massor av fynd – kläder, hushållsattiraljer och frukt och grönt av god kvalitet från bondgårdar i närheten.
Loppmarknaden på söndagar är en riktig skattkammare full av fantastiska antikviteter, begagnade kläder, böcker, konst, marockanska mattor, smycken, leksaker, hushållsutrustning, elektronik, krukor, keramik och småprylar. Här kan du hitta sällsynta juveler och göra riktiga fynd – särskilt om du tycker att det är roligt att diskutera och inte har något emot att pruta.
Tisdag 4 Februari 2014 - Nerja
Jag bor växelvis i Nerja som är en vacker liten stad på Costa del Sol.
Nerjagrottorna- Cuevas de Nerja är Europas största grottsystem.
Att stiga ner i Nerjagrottorna är att stiga ner i en förhistorisk och magisk värld. Som att befinna sig inuti jordens livmoder.

Fem unga pojkar i byn Maro, precis bredvid Nerja, på östra Solkusten brukade roa sig med att leta efter hålor i marken där de sett fladdermöss gömma sig. Kvällen den 11 januari 1959 var de på jakt med sina ficklampor och såg ett större antal fladdermöss flyga upp från marken. Dagen efter återvände de med verktyg för att knacka bort stalaktiterna (istappsliknande formationer) som dolde ingången till vad som verkade vara en spännande och stor grotta.

Vad pojkarna fick se när de steg ner i underjorden var en hemlighet som legat bevarad i över 5000 år och kan mer beskrivas som en scen ur en Steven Spielberg film än verklighet. Med öppna munnar och uppspärrade ögon lyste de med sina ficklampor och trampade i stora pölar av fladdermusskit, på sin väg genom det surrealistiska, gigantiska grottlandskapet tills de slutligen stötte på stora högar av skelett…. De drabbades då av panik eftersom de trodde att det rörde sig om tidigare äventyrare som gått vilse i de enorma gångarna. Sedermera visade det sig att skeletten rörde sig om flera tusen år gamla kroppar, då grottan bland annat var en begravningsplats för stenåldersmänniskor. Här bodde nämligen, visar grottmålningar och andra arkeologiska fynd, människor redan för över 27000 år sedan. I samband med en jordbävning rasade dock ingången till grottan samman och Cueva de Nerja, som grottorna nu kallas, förpassades till världens okända underverk.

I grottorna har man utöver historiska grottmålningar, verktyg och skelett blottat världens största stalaktit-formation. Den är 32 meter hög! Grottorna är 35484 kvm stora (vilket gör den till en av världens största av sitt slag) och här återfinns beskrivbara formationer av stalaktiter och stalagmiter som många anser höra till världens absolut vackraste. Man håller fortfarande på att utforska grottorna så hela ytan är inte öppen för allmänheten.

Formationerna ser ut att vara mänsklig konst. Många besökare tror till och med att grottorna i Nerja är någon form av ”konstinstallation” av araberna som härskade här för hundratals år sedan. Visserligen var araberna duktiga hantverkare och konstnärer, men det har tagit moder jord ofattbara fem miljoner år att bilda stalakiterna och stalagmiterna och arrangera dem samman till ett praktverk en mänsklig konstnär inte ens kan drömma om att komma i skuggan av närheten av att skapa.

Akustiken är fenomenal och årligen anordnar man en berömd musikfestival (Festival de la Cueva anordnas alltid de sista två veckorna i juli). Människor samlas dessutom i tusentals utanför grottorna och grillar och dricker sangria hela natten lång under festivalen i maj, San Isidro.