Stöd Ukraina

Gbenskars blogg

Söndag 20 Juni 2010 - Shanghai
Resealbum: Kina 2010

Världsutställningen - en överkurs i köande

Om man är i Shanghai sommaren 2010 och det är Världsutställning där så ska man såklart gå och se den. Vi bestämde oss för att åka riktigt tidigt för att ha en möjlighet att få biljetter till den åtråvärda kinesiska paviljongen. Biljetterna skulle delas ut till de första som kom på morgonen. Världsutställningen öppnade kl 09.00 och vi åkte hemifrån kl 07.00. Men innan vi trixat oss igenom den kaotiska trafiken i Shanghai, köpt biljetter till utställningen, gått igenom säkerhetkontroller m.m. så hade klockan hunnit bli åtta. Det var då redan enorma köer till entréerna.

Det var bara att gilla läget och ställa sig och vänta. Ganska snart insåg vi att en liten hopfällbar pall, som många runt om oss hade, vore en bra investering. Vi såg oss om och upptäckte efter ett tag en man som verkade gå omkring och sälja sådan pallar. Dit ställde vi våra steg och började göra affärer med honom. Köpslåendet var nästan avslutat när vi märkte att mannen började se blek, svettig och skakande ut. Bakom oss kom nämligen en polis/vakt gående och vår säljare höll på att svimma av nervositet. Snabbt blev köpet avslutat och vi förstod att det inte var så bra att göra affärer innanför grindarna till utställningen om man inte hade tillstånd, som det verkade att mannen inte hade. Att göra fel i Kina kan nog ha svåra konsekvenser! Men antagligen var inkomsten från en sådan försäljning så lockande att folk vågade riskera hårda straff.

Vi hade i alla fall mycket nytta av våra pallar under dagen. Vi var mycket glada åt dem.
När väl grindarna öppnades kl 09.00 och vi kom in var redan biljetterna till den kinesiska utställningen slut. Så vårt stressande tidigt på morgonen var förgäves. Men det var bara att traska vidare ut på det enorma utställningsområdet. Det är den största Världsutsällningen någonsin. Jag vet inte riktigt hur många länder som slutligen ställer ut, men jag har hört en siffra att 225 länder och organisationer var anmälda. Det fanns en förhoppning att 70 miljoner besökare skulle komma under de månader den har öppet. Hur det blir vet jag inte, men i slutet av juli var det 31 miljoner besökare. Det kan vara upp till 500 000 besökare per dag. Som ni förstår var det ENORMA köer vart man än skulle. 2-3 timmars väntetid till en paviljong var inte ovanligt.

Vi började med att ställa oss i kö för USA:s paviljong och kom in dit tack vare att vi var där så tidigt. Sen var det mycket att gå runt på området och se de otroliga byggnaderna. Vilken fantasi det fanns i utförandet av dem. Canadas paviljong tyckte jag var väldigt fin med sina träribbor över hela fasaden.
Ganska tidigt på dagen hade vi turen att befinna oss på platsen där paraden utgick ifrån. Vi fick en fin utsikt över den färgstarka paraden där det var dans och det gjordes "figurer" av pappersdrakarna.
Karibien hade en gemensam paviljong som vi besökte. Jamaica hade en stor pappfigur av sin stora friidrottsstjärna Usain Bolt. Vi skojade till det lite med den
Storbrittanien hade en väldigt fin och speciell paviljong som såg ut ungefär som en igelkott.
Hela paviljongen var täckt av 60 000 plaststavar.
Längst in på varje plaststav satt det ett frö. Paviljongen kallas The Seed Cathedral och är en hyllning till The Millenium Seedbank där det är tänkt att ett frö av varje växt som finns på jorden ska bevaras.
Utanför Englands paviljong fanns ett område där folk satt och vilade. Det var så otroligt mycket folk överallt.
Självklart besökte vi den svenska paviljongen
Det var jätteköer även dit och vi fick nytta av våra små pallar igen.
När vi väl kom fram till ingången vakade Pippi Långstrump över alltihop.
Mot slutet av dagen besökte vi Sydkoreas paviljong. Den var väldigt fin, helt klädd med kakel som på kvällen glänste i guld.
På vägen ut passerde vi Kinas åtråvärda paviljong, som vi alltså inte fick biljetter till. Den var enorm och stod mitt på Expoområdet.
Sammanfattningsvis kan man säga att Expo 2010 är helt överväldigande stort med massor av fantastiska byggnader. Men det har också skett stora upprustningar av staden Shanghai inför det stora jippot. De hypade motorvägarna med sitt blåa neonljus är bara en av de saker som skett inför denna sommar.

Dela med andra:    

Kommentarer
Mjorumm säger:
Det var verkligen intressant läsning,och fina bilder Vilken resa
Postat 2010-07-26 09:00  Anmäl
Reseglad säger:
Mycket intressant.
Tur att Ni han med att få köpa de små trevliga pallar.
Postat 2010-07-25 22:48  Anmäl
Gullsing säger:
Det var intressant att se dina bilder och läsa vad du hade skrivit.

Gilla
Postat 2010-07-25 13:45  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet

Senaste bildkommentarerna

Rika44
Rika44 säger om Gbenskars bild "Parad på Världsutställningen":
Gratti! till en sån fin bild och första sidan på R:G
21 september 2010 10:38
Inah
Inah säger om Gbenskars bild "Englands paviljong":
Det var en spännande byggnad !
13 augusti 2010 13:38
Jimhan
Jimhan säger om Gbenskars bild "Neonbelyst motorväg":
Riktigt snyggt! Nåt att ta efter.
5 augusti 2010 18:11