Stöd Ukraina

Gbenskars blogg

Tisdag 29 Juni 2010 - Yangshuo
Resealbum: Kina 2010

På cykel och bambuflotte efter Yu Long River

Vi köpte en vanlig båttur längs Lifloden när vi var i Guilin. Det gör väl alla. Det är liksom lite det man åker dit för. Att få åka på floden och se de otroligt vackra sockertoppsbergen. Vi blev hämtade på morgonen vid hotellet och kördes sen till hamnen strax utanför staden där vår båt stod och väntade.

Det var massor av båtar som åkte nästan i karavan efter floden. Ett helt otroligt vackert landskap passerade vi medan vi fick lunch på båten.

När vi så var framme i Yangshuo var det meningen att vi skulle få några timmar på oss att se oss omkring där och sedan skulle vi bli skjutsade tillbaks till Guilin. Men vi hade andra planer och hoppade av turen där. Vi skulle hyra cykel och ge oss ut på landsbygden. Med hjälp av LonelyPlanet hade mitt ressällskap bestämt att vi skulle hyra cykel av BikeAsia. Där skulle det finnas fina mountainbikes och de skulle också ha bra kartor och vägbeskrivningar.

Nu satte ett envist letande igång. Vi fick ibland nästan handgripligt hålla ifrån oss cykeluthyrare och deras "agenter" som jagade turister hejdlöst. Till slut äntligen, efter mycket letande (och frågande vilket var totalt meningslöst eftersom alla vi frågade bara visade oss till "deras" eller "deras kusins" cykeluthyrning) hittade vi så BikeAsia. Det låg en trappa upp ovanför Bar 98 och det var verkligen värt att leta reda på. Mycket fina cyklar, cykelhjälm ingick och så var deras kartor helt enastående detaljerade.

Det blev dock så att jag hyrde en helt vanlig tantcykel, med bred och sittvälig sadel, utan en enda växel.

De andra i gänget satsade på mountainbikes.

Och nu satte vi kurs ut på landsbygden. Så snart vi lämnat den lilla staden Yangshuo bakom oss blev det riktigt lantligt. Vi passerade odlingar av ris och massor av andra växter.

Vi cyklade över broar

Vi passerade små byar

Vartefter smalnade vägen av och blev till slut bara en smal stig.

Rätt vad det var insåg vi att vi fått sällskap av självutnämnda "guider" igen, precis som på Kinesiska muren. Det var två kinesiska damer som cyklade framför, bakom och bredvis oss hela tiden. Irriterade kände vi oss över att aldrig få vara ifred. Vi skulle klara oss själva! Men det visade sig att vi trots allt hade lite nytta av dem för ibland blev vägen bara för smal och kartan räckte inte till. Vägen kunde t.ex. gå rätt in på en bondgård och då visste man inte riktigt vilken av alla små stigar som ledde ut därifrån som vi skulle ta.

Det var ofantligt varmt och smutsigt efter vägen. Det hade regnat mycket senaste tiden och ibland var vägen bara en ocean av gyttja. Men till slut kom vi så fram till Dragon Bridge. Den bron ska föra tur med sig och många kinesiska brudpar åker hit för att se till att äktenskapet blir lyckligt.

Här satt några skarvar på en flotte och väntade. Skarvarna används vid fiske i de här trakterna. De dyker efter fisk men har en ring runt halsen som gör att de inte kan svälja fisken.

Här vid Dragon Bridge förstod vi vad våra "guider" ville ha ut av oss. Deras "kusiner" hade bambuflottar som låg där och de ville att vi skulle åka tillbaks på Yu Long River på sådana. Det var massor av flottar som låg förtöjda vid bron, men turister såg man inte till så många. Vi var de enda som var där just då.

Egentligen hade vi tänkt cykla tillbaks på andra sidan floden men vi var så trötta och varma att vi bestämde oss för att ta en flotte. Ett hårt köpslående vidtog och till slut hade vi kommit fram ett pris som bägge parter var nöjda med. Våra cyklar stuvades ombord på två flottar och sen bar det av.

En av de vackraste, mest fantastiska upplevelser jag varit med om började nu. I nästan två timmar gled vi sakta fram längs den lugna Yu Long River som är en biflod till Lifloden. De naturvyer vi passerade var så vackra så man blev nästan tårögd.

Ibland kunde man se en bonde gå med sin vattenbuffel inne vid stranden.

Men så, efter ett tag hörde vi ett brusande ljud som bara ökade. Vi blev så småningom på det klara över att det var ljudet av ett vattenfall vi hörde. Lite pirrigt kändes det när det kom närmare och närmare. Till slut kunde vi se att vattenytan såg annorlunda ut framför oss. Här kom det!

Men fallet var inte alls så stort och det gick bra att passera. Lite blöt om fötterna var det enda man blev.

Här kan man se det lilla fallet som vi precis passerat. Det var en fem-sex liknande fall under flodfärden.

Till slut var flodfärden slut och vi fick cykla en liten bit tillbaks in till Yangshuo. När vi kom dit var vi otroligt, trötta, smutsiga och nöjda och vi bänkade oss på en bar och beställde in varsin öl. Det tyckte vi att vi var värda.

Till slut tog vi lokalbussen hem till hotellet i Guilin. Vilken dag!!!
Dela med andra:    

Kommentarer
Ziesta säger:
Visst är flottfärden en fantastisk upplevelse! :-) Jag var i Yangshuo förra hösten. Vi tog också en cykeltur på landsbygden, men inte båten från Guilin utan övernattade i Yangshuo istället. Trevligt att läsa din berättelse och minnas tillbaka. :-)
Postat 2011-11-09 10:18  Anmäl
Gullsing säger:
En sån utflykt och vilka vyer. Fantastiskt!

Gilla
Postat 2011-02-09 15:54  Anmäl
Karinlorvik säger:
Det måste ha varit en helt fantastisk utflykt!
Jättefina bilder!
Postat 2011-01-18 10:12  Anmäl
Roikan säger:
Vilken bra beskrivning. Tur att någon skriver ner sådana saker annars hade jag glömt bort det.
Postat 2010-12-22 11:42  Anmäl
Reseglad säger:
Oj vilken fantastisk tur du har varit med om.Kan tänka mig att det var en stor upplevelse att få se landsbygden.
Bilderna du har lagt in här är av högsta klass.*****
Postat 2010-12-17 11:43  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet

Senaste bildkommentarerna

Ziesta
Vi passerade också ett litet vattenfall på vår färd på floden. På andra sidan fallet flöt en liten flotte med datorutrus...
9 november 2011 10:23
Rave
Rave säger om Gbenskars bild "Bonde med vattenbuffel":
Så fantastiske bilder fra Kina! Dette ble en klar favoritt! God jul og godt nyttår til deg og dine! Klem
20 december 2010 04:33
Rika44
vilket härligt äventyr ni fick vara med om.
16 december 2010 22:54