Stöd Ukraina

Trebs blogg

Tisdag 10 April 2007 - Ulaanbaatar
Resealbum: Dreamtrip

Ulaan-Baator, Mongoliet

Lat N 47° 55,17', Long E 106° 54,65'
Idag: 10 °C (50 °F)

Idag har vi ätit kungigt, som Chinggis Khaan, med vodka och hela paketet redan till lunch. Vi gjorde en dagsutflykt till Chinggis Khaani Khurec, en turist ger camp strax utanför stan. Chinggis Khaan är fortfarande en stor hjälte i Mongoliet. Restauranger, vodka, öl, hotell – ja allt möjligt renomésnyltar på den gamle blodtörstige erövraren.

På turistcampen har de tagit till vara all rekvisita från inspelningen av filmen om Chinggis Khaan. Även om det känns som att befinna sig i ett mellanting mellan ett museum och en filmkuliss, så ger det trots det en känsla för hur det såg ut när det en gång begav sig. Här finns trävagnar med de traditionella tält som kallas ger som drogs av 20 oxar vardera genom öknen, hjälmar, vapen, möbler och andra transportvagnar som drogs av kameler. När Chinggis Khaan väl dog en fullkomligt naturlig död av ålderdom, sträckte sig hans rike hela vägen från Peking till Kaspiska havet.

Vi fick också tillfälle att titta närmare på hur en ger är byggd. Den består av ett träskellett av tunna ribbor, som hyfsat enkelt kan monteras isär när nomaderna vill byta boplats. Skelettets insida täcks med vackra tyger och dekorationer. Därefter kläs hela skelettet in i flera lager av tjocka, grå, tovade filtar av ull. Utanpå allt detta läggs ett lager av tjock väv, typ kanvas för att skydda ullen från att bli våt. Inomhus har de en kamin som värmekälla. Även kalla vintermånader, när temperaturen kryper ner mot -30°C är det förmodligen varmt och gott inne i en ger.


--------------------------------------------------------------------------------
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Sundsvall
16 år sedan
Sundsvall
16 år sedan
Gävle
16 år sedan
Göteborg
16 år sedan
Kinnekulle Ring
16 år sedan