Stöd Ukraina

Roys blogg

Torsdag 17 April 2008

Tur med vädret, iallafall?

De hårda förhandlingarna hade sånär strandat och en överenskommelse verkade inte vara möjlig. Parterna stod för långt ifrån varandra för att man skulle våga hoppas på en lösning.

På ena sidan köksbordet satt de tre barnen och min fru, på andra sidan satt jag.
Förhandlingarna gällde sommarsemestern i Frankrike. Koalitionen krävde att boendet skulle ske på en campingplats, där de alla skulle kunna roa sig med vad de nu ansåg vara viktigt. Själv ville jag hellre bo under viadukterna i Mölndal i en sovsäck köpt på Överskottsbolaget än att genomlida ett uppehåll på en överfylld och svettig camping.
Inte för att jag ogillar att tälta, tvärtom älskar jag att slå ner tältpinnarna i en skyddad glänta invid en sjö eller i lä uppe på fjällsidan. Men campingplats? Njet!

Kompromiss istället för vinst

Enligt alla demokratiska regler och med en vecka i ett historiskt lanthus i Normandie som kompensation åt farsgubben, segrade campingkoalitionen som väntat och ett ”cottage” bokades på campingen Le Sérignan Plage i Languedoc-Roussillon. I sista minuten, visade det sig, trots att det bara var i slutet av januari. De flesta så kallade lyxcampingar var redan fullbokade.

På plats

Den fullpackade Pajeron styrde igenom campingens grindar i mitten av juli och trots den starka hettan fick vi ett mycket vänligt välkomnande och kylda drycker i receptionen. ”Huset” låg i en lugn del, strax intill det helt nya spacentrat i romersk stil. Vår så kallade VIP Cottage visade sig vara helt ny och mycket bekvämt inredd, trots storleken. En stor veranda hörde till liksom två cyklar som flickorna direkt lade beslag på. Trots mina farhågor bodde vi riktigt bra här.

Efter en kort uppackning tog vi oss direkt till poolanläggningen för att svalka oss i solhettan. Poolen blev ungarnas fasta punkt under vår vistelse här, trots att den breda och sköna stranden låg strax intill. Det verkade som om de flesta juniorer tyckte samma sak, vare sig de var holländska, franska eller tyska. Stranden var knappt befolkad och det var gott om plats.
På kvällarna bjöds det på shower och fester med olika teman och barnen avverkade den ena aktiviteten efter den andra. Bubbeldiscot var nog en av höjdpunkterna för tjejerna, misstänker jag, där buntvis med rådjursögda Jean-Christophe och Henris hängde i baren.

Spa-lugn åt pappa

Själv njöt jag bäst av stillheten i den stora och vackra utomhus belägna spaanläggningen där det fanns olika pooler med eller utan bubblor och massagestrålar. Man kunde vandra runt i vattenstigar där hela kroppen stimulerades av vattentryck eller runda bottenstenar. Här fanns också en stor, stilla pool med undervattensmusik och överallt fanns bekväma deckchairs att pusta ut i om det ansträngande spaandet tog musten ur en. När jag i kvällssolen låg i en av bubbelpoolerna med min tummade pocketdeckare, så kände jag trots alla tidigare kval att det kanske inte var så fasligt illa ändå att semestra på camping.
Och det skall nog sägas, att mycket roligare och skönare semester har vi nog inte haft med barnen. Ungarna hade massor att göra och hade inte tråkigt en sekund. Flickorna rådde sig själva stor del av tiden medan vi och vår några år yngre pojke mest vandrade mellan poolvattnet och de salta böljorna i Medelhavet. När hettan lade sig en smula under kvällen, åkte vi iväg till närbelägna byar och restauranger för långa och välsmakande middagar.

Lantlig idyll och favorit i repris

Området är lantligt och i jämförelse med Rivieran är det rena bonnvischan, priserna på restaurangerna är mycket humana. Det vimlar av vingårdar och de lokala vinerna är väl värda att pröva, vi uppskattade särskilt de kylda rosévinerna i värmen. Vågade mig ofta på de lokalt odlade ostronen, trots den överväldigande sommarhettan, och njöt ohämmat av dem utan bistra påföljder.
I närheten hittar man bland annat den mer mondäna sommarorten Cap d’Agde, men annars är turistlivet här mer bekvämt tillbakalutat och rekommenderas för barnfamiljer som gillar lugnt tempo och långa sandstränder. Området är också populärt i naturistkretsar och på granncampingen spatserade man runt utan en tråd på kroppen.

Konklusionen blir alltså att det för många barnfamiljer är en mycket skön och givande semester att bo på en så kallad lyxcamping. Eftersom det finns så många aktiviteter för alla små familjemedlemmar, blir även föräldrarna nöjda. Man har mycket tid tillsammans och det är kravlöst då allt är serverat. Det hela slutade med att vi bokade in oss för kommande sommar och denna gång protesterade jag inte. Istället började jag samla ihop ett fett lager av spännande böcker att njuta av under solen i spabubblorna.

HUR KAN JAG BOKA?

Utan att vara någon expert på ämnet, så har vår familj främst funnit dessa semesterbyar i Frankrike, Italien och Spanien. Välskötta, stora och med mycket service och aktiviteter finns de främst längs kusterna, men de förekommer även i turistregioner i inlandet.

Skall du boka ett boende under högsäsong i en bungalow, cottage eller liknande, så bör du vara ute i mycket god tid. De mest populära bokas fulla redan under december – januari.

Priserna för ett normalstort boende ligger runt 9  – 15 000 kronor per vecka under sommarmånaderna. Då ingår boende, faciliteter och evenemang, men ingen mat. Man kan boka sig direkt på respektive hemsida eller via bokningsorganisationer.

Länkar

Vill du boka på en nordisk sajt, så kan jag föreslå nedanstående företag. De erbjuder en bra översikt över möjligheterna och du kan boka online.

http://www.friferie.se
http://www.eurocamp.se
http://www.danskbilferie.dk
http://www.keycamp.dk

Andra användbara länkar för camping i Europa:
http://www.eurocampings.se/sv/europa/
http://www.campingfrance.com
http://www.via-camping.com
http://www.camping2007.com

Fler tips

Har fler tips, så tveka inte att lägga till dem här!

Ciao!
Roy
Dela med andra:    

Kommentarer
Sierra säger:
Härligt Roy!
Fina tips även för oss som är så gamla att man kommer att tänka på barnbarnen. Det där med spaanläggningen, bubbelbad och tummad deckare låter mysigt.....
Postat 2008-04-18 22:51  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet

Senaste bildkommentarerna

Nanno
Nanno säger om Roys bild "Fångade i flykten":
Ååååå...... Det var så kul där!!!
29 november 2007 11:21