Stöd Ukraina

Bibchens blogg

Tisdag 8 Februari 2011 - Stockholm

"Tulpanutställning"

Befinner mig på en evolutionströskel just nu och behöver släppa in lite färg i mitt liv. Beger mig därför till "Tulpanhuset" i Åkeshov/Stockholm, för att beskåda tulpaner i alla slags färger och former. De strålande färgerna öppnar mina pupiller och in flödar kraft och glädje. Blommor har en sällsamt positiv inverkan på mig.
Installationer av färggranna tulpaner, grenar, mossa, vattenbad är väl komponerade. Till detta ledsagas man av dov, pianomusik. En stunds själsvila som skapar vårlängtan och hopp.

Med ett fång av tulpaner, en blommig planteringsspade och en kylskåpsmagnet med texten "Jag lider inte av vansinne, jag njuter av varje minut" tar jag mig hem med betydligt lättare steg.

"Inspiration för konstnärer
Tulpanen har varit en stor inspirationskälla för konstnärer i alla år. Under tulipomanian i Holland på 1600-talet kom många konstnärer att specialisera sig på att måla just tulpaner eftersom blomstermåleri visat sig bli en lukrativ verksamhet. Jacob Marrel, en tysk målare, gjorde flera tulpanböcker med naturvetenskaplig precision och underbara avbildningar av dåtidens tulpansorter.

Dagens textildesigner har också inspirerats av tulpanens vackra former allt från Josef Francks tulpantapet till Ulrika Hydman-Valliens världsberömda glaskonst.

De senaste åren har det också kommit många böcker om just tulpanen. Den mest omtalade är väl Anna Pavords tulpanbok, ett verkligt praktverk som kan göra vem som helst till tulpanfreak."
(Odla.nu hemsida)

Jag har försökt fotografera dem.
Dela med andra:    

Kommentarer
Peroerik säger:
Det är något väldigt speciellt med tulpaner.
Jag tycker du lyckats riktigt bra med ditt "försök" att fotografera dem.
Postat 2011-02-09 08:38  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Slutspurten
38 veckor sedan
Meditationsvandring
38 veckor sedan
Min sommarsäng
38 veckor sedan
Kyrkbröllop
38 veckor sedan
Skur efter skur........
38 veckor sedan