Stöd Ukraina

Marlenes blogg

Söndag 8 Oktober 2006 - Sverige

TRENDSPANING: SPA


Bildkälla: Spa Beauty Schools

I dagens stressiga samhälle behöver vi alla lära oss att koppla av och unna oss stunder av avslappning. Fenomenet spa för osökt min tankar till överdådigt lyxiga resorts med spännande behandlingar av alla de slag. Detta är dock inte den enda spa-formen som finns tillgänglig numera. Varför inte testa ett uråldrigt ashram eller den amerikanska flugan boot camp? Dessa influenser har mer och mer börjat prägla svensk spakultur och nu behöver du faktiskt inte åka till en annan världsdel för trendig avslappning.

VAD PASSAR DIG?


Bildkälla: se nedan

ASHRAM
En vistelse i ett ashram handlar primärt om att uppnå spirituell insikt, med trevliga bieffekter så som total rensning av kropp och (förhoppningsvis) själ. Residensen ligger oftast långt utanför bebyggelsen, gärna i ett naturskönt område, för att skapa en så lugn atmosför som möjligt. Ursprungligen var ett ashram en plats för visa mäns pilgrimsfärder, en plats för dem att uppnå ett totalt inre lugn eller för att utvecklas inom stridskonst eller annan skola.

Under den utvalda perioden äter man en sparsam kost, ofta förekommer askes, samt utövar strikta yogapass. Generellt sett bor män och kvinnor separat. Självklart finns det gott om tid för meditation och begrundande - det är ju det som är syftet med resan. Förslagsvis bör man välja ett ashram i Indien för maximalt lugnande effekt och en ultimat upplevelse.

Yoga är en uppskattad form av avslappning och träning om du även kan inkludera i din vardag - prova power yoga på ditt lokala gym eller heta bikram yoga i en yogastudio!

Länkar:
- Sri Aurobindo Ashram
- The Ashram
- Bikramyoga

QI GONG
Om du inte vill göra solhälsningen 70 gånger varje morgon eller försöka dig på Clownen och andra krångliga yoga asanas kan den mjuka avslappningsformen qi gong vara ett alternativ. Qi gong beskrivs som meditation i rörelse och härstammar från Kina. Varför inte spendera en vecka eller två i detta kulturrika land och återvänd hem som en ny människa?! Gör som Niclas och träna Qi Gong med en äkta stridsmunk i Shaloin templet!

Qi gong kan du även testa hemma i Sverige, se exempel här!

Länkar:
- Shaolin Travel
- Folkuniversitetet
- Qi Gong Akademien

BOOT CAMP
Att åka till ett boot camp används av många för att bli av med några ovälkomna kilon och benämns även som "bikini camp" eller "fit farm". Här handlar det definitivt inte om att skämmas bort med dyra behandlingar och massage eller unna sig smaskig belgisk choklad eller ett glas champange - nej, nej, här är det grym hårdträning som gäller! Var beredd på tuff hiking och avancerad fysträning. Bland de populäraste tillflykterna är glassiga Canyon Ranch i Tuscon och Amansala i Mexico som erbjuder litet lyxigare boot camp miljö.

Metoden används och lovordas av kändisar som Natasha Henstridge, Jade Jagger och Sienna Miller som träningspass av både fysiskt och mentalt slag. Supermodellen Heidi Klum har skapat en egen video för att du skall kunna ha ett eget bikini camp hemma, här ser du några av övningarna. För vissa kanske det räcker med någon timme boot camp i veckan prova då ett träningspass på Klubb Sveriges gymanläggningar - Hitta ditt gym här!

Länkar:
- Canyon Ranch
- Amansala Bikini Camp
- Macho på Selma Lagerlöfs Spa

BORTSKÄMD...
... är det skönt att bli, dock kan det kännas litet väl kostsamt att spa:a i Sverige. En idé är att då kombinera avslappning med en semester utomlands. I närliggande länder som Estland, Polen och Ungern kan du lyxa till det utan att därmed bränna ett alltför stort hål i plånboken. Om du vill spendera några kronor extra för en spännande upplevelse vid Döda havet, åk till spa i Jordanien med King Tours.

Länkar:
- Laulasmaa Spa-anläggning i Estland (OBS! pdf-fil)
- Spakryssa till Tallin
- Polen Experten

PERSONLIGEN...
... uppskattar jag de mindre, vardagliga spa-inslagen i tillvaron som att anordna ett litet hemma-spa när det är grått utanför fönstret. Liksom de flesta andra tjejer, uppskattar jag att unna mig en spontan ansiktsbehandling eller bara lägga en enkel ansiktsmask själv, hemma i badrummet. Lägg till ett långt, riktigt utdraget, avkopplande bad med avslappnande oljor eller en lyxig badbomb. För de som saknar badkar kan ett fotbad vara händigt och en mycket välkommen belöning på kvällskvisten efter en dags hårt arbete.

- Accessora - välj skönhetsavdelningen för avslappnande produkter
- Pulpstore - har både spa och andra skönhetsprodukter
- Blue Box - roliga prylar för ett hemmaspa

NÄSTA VECKAS TRENDSPANING: VÄRLDENS BÄSTA SHOPPING!

Bildkällor:
- Cosmopolitan Toronto Hotel
- Jaunted
- Shape
- Wind Rose
- Tallink - Spa
- Sparadiset
- Poets Cove
- Gaia Retreat
- Curve Cowboy Reunion
Dela med andra:    

Kommentarer
Nenlind säger:
Hasseluddens Yasuragi...mmm...det är verkligen något extra! Massage och avslappning gör en stressad helpdeskchef lugn och harmonisk ;-) Testa, detta är toppen!
Postat 2006-10-10 14:52  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

I [hjärta] Aruba
15 år sedan
Äter mig genom Aruba
15 år sedan
Framme!
15 år sedan
Aruba runt
15 år sedan
Väntar på flyget
15 år sedan